Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 10. 2017,
17.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

3

Natisni članek

Las Vegas ZDA orožje streljanje

Petek, 6. 10. 2017, 17.32

6 let, 6 mesecev

Trije odstotki Američanov posedujejo polovico ameriškega orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

3

Orožje ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Združenih državah Amerike je po "morilskem rekordu" Stephena Paddocka spet zaživela debata o omejevanju posedovanja orožja. Zagovorniki oboroževanja kričijo, da je to politizacija tragedije in da zdaj ni pravi čas za tovrstne pogovore, nasprotniki se sprašujejo, če ne zdaj, kdaj pa. Ob tem v javnosti krožijo osupljive statistike.

V "incidentih s strelnim orožjem" je v zadnjih 50 letih umrlo več Američanov kot v vseh vojnah, v katerih so bile vpletene ZDA. Več kot milijon in pol ameriških državljanov je izgubilo življenje zaradi strelnega orožja na domačih tleh, pravi statistika ameriškega urada za nadzor in preprečevanje bolezni, medtem ko je bilo po podatkih ameriških veteranskih organizacij v vseh vojnah ubitih 1,2 milijona Američanov.

Vsako leto zaradi strelnega orožja umre več kot 30 tisoč Američanov

Po ocenah imajo Američani danes v lasti okoli 265 milijonov kosov strelnega orožja, na vsakih 100 prebivalcev približno 88 pištol ali pušk, je razkrila raziskava iz leta 2015. Govori seveda o civilistih. Američani predstavljajo kakšnih 5 odstotkov svetovne populacije, posedujejo pa od 35 do 50 odstotkov vsega svetovnega orožja v civilni lasti.

Vsako leto zaradi strelnega orožja umre več kot 30 tisoč Američanov, dve tretjini od teh je samomorov. Več kot 100 tisoč ljudi v ZDA je vsako leto ustreljenih, leta 2016 je bilo od vseh umorov v ZDA kar 73 odstotkov izvršenih s strelnim orožjem, pa je statistika Zveznega preiskovalnega urada (FBI).

V ZDA gre orožje odlično v prodajo. Polno avtomatsko orožje lahko civilisti sicer kupujejo pod posebnimi pogoji, kakšnih drugih omejitev pa skorajda ni. Po lasvegaškem napadu je skokovito poskočila prodaja puške, s katero je Paddock ubil 59 ljudi.  | Foto: Reuters V ZDA gre orožje odlično v prodajo. Polno avtomatsko orožje lahko civilisti sicer kupujejo pod posebnimi pogoji, kakšnih drugih omejitev pa skorajda ni. Po lasvegaškem napadu je skokovito poskočila prodaja puške, s katero je Paddock ubil 59 ljudi. Foto: Reuters

Lani 383 množičnih streljanj

Lani je bilo v ZDA 383 incidentov s strelnim orožjem, v katerih je bilo ubitih ali ranjenih več ljudi. V to kategorijo "množičnih streljanj" (Mass shooting) spada tudi nedeljski napad Stephena Paddocka na obiskovalce koncerta country glasbe v Las Vegasu. Ta je bil z 59 smrtnimi žrtvami in več kot 500 ranjenimi sploh najmnožičnejši v novejši zgodovini ZDA.

Trije odstotki odraslih Američanov imajo v lasti polovico vsega orožja

Če je še v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v ZDA približno polovica Američanov posedovala orožje, jih danes le še tretjina, ob tem pa je orožja danes veliko več. Če je imel v sedemdesetih povprečen lastnik le en kos orožja, jih ima danes tri ali štiri, v svoji knjigi Fantazijska dežela: kako je Amerika skrenila (Fantasyland: How America Went Haywire: A 500-Year History) piše ameriški pisatelj Kurt Andersen.

"Manj kot osem milijonov ljudi, samo trije odstotki odraslih Američanov, imajo v lasti približno polovico vsega orožja v civilni lasti. Člani teh neznatne manjšine superentuziastov ima v lasti povprečno po 17 kosov strelnega orožja," danes zelo aktualen odlomek iz Andersenove knjige navaja spletna stran Slate.

Glasbenik spremenil mnenje: Takoj potrebujemo nadzor nad orožjem!

Na nedeljskem koncertu v Las Vegasu je nastopala tudi skupina Josh Abott Band, njen kitarist Caleb Keeter pa je po tragičnem dogodku spremenil svoje mnenje glede omejevanja orožja. Bil je velik zagovornik pravice Američanov, da nosijo orožje in ga kupujejo brez večjih omejitev.

Josh Abbott Band na podelitvi nagrad country glasbe leta 2015. | Foto: Reuters Josh Abbott Band na podelitvi nagrad country glasbe leta 2015. Foto: Reuters

Zdaj je mnenje spremenil in objavil javno pismo. "Potrebujemo nadzor nad orožjem, in to TAKOJ. Moje največje obžalovanje je, da se tega trmoglavo nisem zavedal vse do trenutka, ko smo se jaz in moji bratje znašli v nevarnosti. Neverjetno srečo smo imeli, da se nismo znašli med številnimi žrtvami tega manijaka. Naboji, ki jih je trosil ta strahopetec, so bili tako močni, da je člane naše ekipe zadel šrapnel, ker so se znašli samo v bližini ustreljenih. Stvari so nam ušle iz rok, kar je preveč, je preveč."

Tudi lasvegaški morilec je bil "superentuziast"

Eden od omenjenih superentuziastov je bil tudi Paddock, ki je samo v sobo hotela Mandalay Bay, iz katere je potem streljal, privlekel 23 kosov strelnega orožja, še 19 so jih našli v njegovem domu. Ameriški mediji danes poročajo, da si je Paddock v zadnjih mesecih ogledoval tudi druge morebitne tarče po ZDA, preučeval je glasbene festivale na prostem. Pred napadom je dva tedna preučeval prizorišče pokola v Las Vegasu, pred tem naj bi ga zanimala tudi Boston in Chicago, poroča LA Times.

Avgusta letos je Paddock rezerviral sobo v enem od dražjih čikaških hotelov, s pogledom na park Grant, na katerem je takrat potekal eden največjih ameriških glasbenih festivalov na prostem Lollapalooza, ki sta se ga udeležili tudi hčerki nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame.

Obamo ustavili, Trump predsednik po meri NRA

Prav Obama je poskušal uvesti nekaj nadzora pri prodaji orožja z vpeljavo obveznega preverjanja morebitnih kupcev, pa so ga republikanski kongresniki in močno lobiranje Nacionalne puškarske zveze (National Rifle Association – NRA) ustavili. Trenutni predsednik ZDA Donald Trump je velik zagovornik drugega amandmaja ameriške ustave in domala neomejene pravice do nošenja orožja.

Donald Trump je aprila letos obiskal kongres NRA, kjer sta ga pozdravila vodji organizacije Chris Cox (levo) in Wayne LaPierre (desno). | Foto: Reuters Donald Trump je aprila letos obiskal kongres NRA, kjer sta ga pozdravila vodji organizacije Chris Cox (levo) in Wayne LaPierre (desno). Foto: Reuters

NRA se po vsakem množičnem streljanju oglasi z večnim argumentom, da "strelno orožje ne ubija, ubijajo ljudje". Tudi po napadu v Las Vegasu se je, a tokrat vendarle manj kljubovalno kot po navadi. "NRA verjame, da bi bilo treba naprave, ki polavtomatskemu orožju omogočajo delovati, kot da je avtomatično, dodatno regulirati," so zapisali.

Naprava, ki jo omenjajo je "bump-stock", nekakšen dodatek, nadgradnja za polavtomatske puške, ki nato tem omogočajo hitrejše izstreljevanje. Tudi to je uporabil morilec Paddock.

Avstralci kažejo pot?

Medtem so Avstralci so med trimesečno amnestijo za lastnike neprijavljenega orožja, ki jo je 1. julija razglasila avstralska vlada in se je iztekla 30. septembra, oblastem izročili 51 tisoč kosov strelnega orožja, poroča STA.

"Prav vsak od teh 51 tisoč kosov orožja bi lahko bil uporabljen v zločinu, v katerem bi lahko bili ubiti Avstralci. Sedaj se to ne more zgoditi," je informacijo premier Malcolm Turnbull.

To je bila prva amnestija za orožje na zvezni ravni v Avstraliji po letu 1996, ko so jo razglasili po pokolu v Port Arthurju na Tasmaniji, kjer je strelec v dveh dneh pobil 35 ljudi.

Ne spreglejte