Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
4. 10. 2017,
7.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

Natisni članek

streljanje Las Vegas

Sreda, 4. 10. 2017, 7.16

6 let, 6 mesecev

11 minut pokola: Policija pokazala posnetek iskanja strelca #video

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

Las Vegas streljanje | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Policija v ZDA je pokazala posnetek s kamere enega izmed policistov v Las Vegasu, ko so mrzlično iskali strelca, ki je v približno 11 minutah ubil najmanj 59 ljudi in jih 527 ranil.

Na posnetku je vidno, kako se je policija približevala strelcu v 32. nadstropju hotela Mandalay Bay, medtem ko je 64-letni Stephen Paddock s predelanim avtomatskim orožjem sejal smrt med obiskovalci country festivala na prostem približno 400 metrov od hotela.

Novinarka Nataša Jager Radin/Video: Planet TV


Paddock je v luknjo v vratih hotelske sobe namestil kamero, pa tudi v voziček, tako da je lahko videl, kdaj so se mu približali specialci. Policisti so v njegovo sobo vdrli 72 minut za tem, ko je začel streljati na 22 tisoč obiskovalcev glasbenega festivala. Paddock se je pred tem ustrelil sam.

"Zdaj, ko hodim po Stripu (najbolj znan del Las Vegasa, op. a.), se turisti že fotografirajo s policisti, ki jih je ogromno," je povedal Gorazd Golob, Slovenec, ki je te dni službeno v Las Vegasu.

"Počasi so se približevali hotelu in krenili proti apartmaju. Šest policistov je šlo gor z dvigalom, potem ko so se posvetovali z varnostniki hotela. Preverjali so vsako nadstropje, dokler niso locirali sobe. Prvi policist je po radijski zvezi sporočil, da je v 31. nadstropju hotela in da sliši streljanje iz sobe nadstropje nad sabo. Zatem so se približali sobi, napadalec pa je začel streljati nanje, zato so se umaknili in počakali na specialce," je policijsko akcijo opisal lasvegaški šerif Joseph Lombardo.

Za seboj pustil poslovilno pismo?

V javnost so prišli tudi posnetki iz sobe 32-135, ki jo je Paddock najel tri dni pred streljanjem. V sobi je policija našla deset kovčkov in 23 kosov orožja. Še 19 kosov orožja in eksploziv so našli na Paddockovem domu.

Na fotografijah je poleg Paddockovega trupla in orožja na mizici viden tudi kos papirja, zato so se pojavila ugibanja, ali je strelec napisal poslovilno pismo. Policija  še vedno ni odkrila, kaj je gnalo upokojenega milijonarja in kockarja Paddocka, da je začel streljati.

Paddock je v dneh pred najhujšim strelskim pohodom v moderni zgodovini ZDA izvedel več večjih transakcij. Po nekaterih informacijah je na Filipine nakazal okoli sto tisoč dolarjev. Na Filipinih je bila v zadnjih dneh njegova partnerica, 62-letna Marilou Danley, ki pa se je vmes že vrnila v ZDA in jo bo zaslišala policija. Upajo, da bodo po pogovoru z njo bližje odkritju motiva za streljanje.

Kupil močna zdravila

Štiri tedne pred pokolom v Las vegasu je Paddock kupil 50 desetmiligramskih tablet diazepama, bolje znanega pod imenom Valium, s katerim se zdravi depresija, poroča Las vegas Review Journal. Paddock naj bi vzel po eno tableto na dan.

Študije so pokazale, da lahko zdravilo povzroči agresivno obnašanje in izbruhe jeze, nasilja, razdražljivost in sovražnost.

Trump si bo ogledal prizorišče pokola

Predsednik ZDA Donald Trump bo danes obiskal prizorišče strelskega pokola v Las Vegasu. Po najhujšem strelskem pokolu v zgodovini ZDA je Trump dejanje 64-letnika označil za dejanje čistega zla, 59 smrtnih žrtev je počastil z minuto molka in izrazil sožalje njihovim sorodnikom ter se zahvalil policistom za posredovanje. Pri tem je menil, da je še sreča, da žrtev ni bilo še več. V Las Vegasu se bo srečal s policisti, morda tudi s kom od več kot 500 ranjenih in žaloval.

STA
Ne spreglejte