Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2017,
7.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

3

Natisni članek

Donald Trump Stephen Paddock Las Vegas strelski napad

Četrtek, 5. 10. 2017, 7.30

6 let, 6 mesecev

Trump v Las Vegasu: Zdaj ni čas za pogovor o omejevanju orožja

Partnerica strelca iz Las Vegasa o napadu naj ne bi vedela ničesar #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

3

Dekle oziroma partnerica Stephena Paddocka, ki je v nedeljo v strelskem napadu v Las Vegasu ubil 58 ljudi, trdi, da ni vedela ničesar o njegovih načrtih. Marilou Danley je Paddocka opisala kot prijaznega, skrbnega in tihega človeka.

Danleyjeva se je v sredo vrnila s Filipinov, kamor jo je Paddock poslal pred dvema tednoma, vmes pa ji je tja nakazal sto tisoč dolarjev, da bi družini pomagala pri nakupu hiše.

Morilca poznala kot prijaznega, skrbnega in tihega človeka

Ob vrnitvi v ZDA so jo takoj odpeljali na zaslišanje na sedež FBI v Los Angelesu. Njen odvetnik je prebral izjavo za javnost, v kateri avstralska državljanka filipinskega rodu pravi, da je morilca poznala kot prijaznega, skrbnega in tihega človeka, s katerim je upala na skupno življenje. Zagotovila je, da bo sodelovala s preiskovalci pri iskanju motiva.

Denarja za hišo je bila vesela, čeprav je sumila, da je bilo to morda poslovilno darilo. Ni pa ji prišlo niti na kraj pameti, da bo storil kaj podobnega.

Je načrtoval pobeg?

Policija je 64-letnega Paddocka našla mrtvega v hotelski sobi, iz katere je streljal na množico. Lasvegaški šerif Joe Lombardo je povedal, da je Paddock "živel tajno življenje, katerega večino ne bomo nikoli povsem razumeli." Na vprašanje, ali je policija našla dokaze, da je Paddock načrtoval pobeg, je šerif odgovoril pritrdilno, a ni želel razkriti podrobnosti.

"Moramo domnevati, da je imel nekaj pomoči na določeni točki," pa je Lombardo odgovoril na vprašanje, ali je strelec napad izvedel sam. "Morda je superčlovek, morda je vse to izpeljal sam, a to je nekaj, kar težko verjamem," je dodal. Policija je doslej trdila, da je bil Paddock "volk samotar" in sam odgovoren za streljanje.

Ameriški mediji poročajo, da je Paddock pred dvema mesecema najel hotelsko sobo z razgledom na festival v Chicagu, ki se ga je udeležila tudi Malia Obama, hči nekdanjega predsednika Baracka Obame. Paddock se nato v najetih sobah ni nikoli pojavil. Je pa skušal najeti sobe v razkošni stolpnici Ogden z razgledom na festival, ki je v Las Vegasu potekal konec septembra.

Trump se je izognil odgovoru na vprašanje o omejevanju orožja

Predsednik ZDA Donald Trump in prva dama Melania sta v sredo obiskala žrtve strelskega pokola v Las Vegasu. Srečala sta se tudi s policisti in reševalci, pri čemer je Trump znova pohvalil hitro ukrepanje, brez katerega bi bilo žrtev še več.

Donald Trump Las Vegas | Foto: Reuters Foto: Reuters

Predsednik in prva dama sta v osrednji bolnišnici kvartopirske meke ZDA obiskala osem pacientov, ki so bili obiska in predsedniškega bodrenja veseli. Srečala sta se tudi z okrog sto zdravstvenimi delavci, ki so po napadu večinoma delali neprestano 24 ali več ur. Kasneje sta se srečala s policisti in reševalci.

Med drugim je Trump dejal, da bodo Američani v globinah groze vedno našli upanje, saj jih ne opredeljuje zlo, ki jih obkroža, ampak ljubezen, skrb in pogum. Zagotovil je, da so duše umrlih v nebesih, in dodal, da ni besed za opis poguma Američanov, ki so mu bili priča v nedeljo. Vprašanja o ukrepih proti orožju je zavračal z besedami, da zdaj ni čas za to.

"Zanimalo ga je le lepo življenje"

Tudi njegov brat Eric Paddock ne ve, kaj je brata prignalo tako daleč, saj naj ne bi imel nobene ideologije ali političnih prepričanj. Zanimalo ga je le lepo življenje z denarjem, ki ga je prislužil z nepremičninami in igrami na srečo.

Preiskava do zdaj ni odkrila nobenih znamenj finančnih težav ali kaznivih dejanj v preteklosti. Policija, ki preiskuje njegove računalnike in telefone, tako o motivu strelca še vedno lahko le ugiba.

Paddock je v nedeljo streljal na ljudi, ki so se udeležili festivala country glasbe na prostem, iz sobe v 32. nadstropju hotela Mandalay Bay. Tam je policija našla 23 kosov strelnega orožja in goro streliva.

Ne spreglejte