Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
9.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

Las Vegas streljanje

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 9.04

6 let, 6 mesecev

Streljanje v Las Vegasu: 58 mrtvih in 515 ranjenih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Las Vegas streljanje | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Na koncertu country glasbe pred igralnico Mandalay Bay v Las Vegasu so odjeknili streli, umrlo je 58 ljudi, 515 je bilo ranjenih. Napadalec si je po streljanju sodil sam v hotelu Mandalay Bay, od koder je streljal. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država. Trump je napad označil za "dejanje čistega zla".

V strelskem napadu je po zadnjih podatkih umrlo 58 ljudi, 515 je bilo ranjenih, je dejala šerif Joe Lombardo. Oblasti se bojijo, da bo število mrtvih še naraslo, iz lasvegaških bolnišnic namreč prihajajo poročila, da so številni ranjeni v kritičnem stanju.

Gre za najbolj smrtonosno množično streljanje v zgodovini ZDA. V do sedaj najbolj krvavem strelskem pohodu je 16. junija 2016 v nočnem klubu v Orlandu na Floridi strelec ubil 49 ljudi. Napadalec, 29-letni Omar Mateen, ki je umrl v strelskem obračunu s policijo, je prisegel zvestobo voditelju Islamske države Abu Bakrju Al Bagdadiju.


Video: Planet TV

MZZ: Med žrtvami napada ni Slovencev

Med žrtvami strelskega napada v Las Vegasu po do zdaj znanih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva ni slovenskih državljanov.

Kot so na ministrstvu potrdili, je slovensko veleposlaništvo v Washingtonu glede tega v stalnem stiku z ameriškimi oblastmi.

STA

Islamska država je sporočila, da je strelec, 64-letni Stephen Paddock, pred meseci prestopil v islam. IS je hkrati prevzela odgovornost za napad: "Napad v Las Vegasu je izvedel vojak Islamske države. Izvedel ga je zaradi poziva k napadom na države, članice koalicije," je sporočila tiskovna agencija IS. Zvezni preiskovalni urad (FBI) je sporočil, da za zdaj ni nobenih dokazov o povezavi strelca s tujimi terorističnimi skupinami.

Predsednik ZDA Donald Trump je streljanje označil za "dejanje čistega zla" ter pohvalil odziv reševalcev. Napovedal je, da bo v sredo obiskal Las Vegas, kjer se bo srečal z reševalci in družinami žrtev.

Odjeknilo na stotine strelov

Streljanje v Las Vegasu se je začelo v nedeljo ob 22.30 po lokalnem času. Priče so povedale, da je na koncertu odjeknilo na stotine strelov, kot kaže, iz avtomatskega orožja. Na koncertu je bilo kakšnih 30 tisoč ljudi.

Kantri pevec Jake Owen je dejal, da je streljanje trajalo najmanj deset minut: "Trajalo je nepretrgoma."

Brat napadalca: Utrgalo se mu je ali nekaj takega

Lasvegaški policisti so sporočili, da je en osumljenec mrtev in da ne verjamejo, da je bilo napadalcev več. Sprva so poročali ,da so napadalca ubili v 32. nadstropju hotela Mandalay Bay, a je šerif Lombardo kasneje dejal, da si je sodil sam. Policijo je do strelca pripeljal požarni alarm, ki se je sprožil v njegovi sobi zaradi dima od strelnega orožja, s katerim je streljal. Napadalec je imel v sobi, ki jo je najel tri dni pred streljanjem, deset kosov orožja.

Policija še išče strelčevo spremljevalko, Azijko z imenom Marilou Danley. Strelec je bil prebivalec Mesquite v Nevadi, je povedal šerif.

Njegov brat Eric Paddock je za Daily Mail povedal, da njegova družina nima nobene ideje, kaj se mu je zgodilo, da je začel streljati: "Bil je navaden človek. Nekaj se je zgodilo. Utrgalo se mu je ali nekaj takega."

"Absolutno nobenega indikatorja ni bilo, da bi lahko naredil kaj takega. Povsem osupli smo," je dejal brat in dodal, da Stephen ni imel političnih ali verskih povezav.

Trenutek, ko se je začelo streljanje:

Med obiskovalci koncerta so bili tudi policisti, ki tedaj niso bili v službi. En je bil ubit, vsaj en se v bolnišnici bojuje za življenje, poročajo ameriški mediji. Policija strelskega napada ne obravnava kot teroristično dejanje.

Policisti ljudi opozarjajo, naj se izogibajo predela Las Vegasa, v katerem se je zgodil strelski napad. Ustavljen je tudi ves promet na lasvegaškem letališču.

Ne spreglejte