SiolNET. Novice Svet
7,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Iz Španije so mladi prinesli okužbo tudi v Belgijo

Tretjina mladih Belgijcev, ki so bili na testu v Španiji negativni, je bila v domovini pozitivna

7,25

termometer

mladi, zabava, plaža, Barcelona
Foto: Reuters

Podobno dogajanje z mladimi dopustniki, kot ga imamo mi, imajo s svojo mladino te dni tudi v Belgiji – znaki okužbe so se začeli množično pojavljati po vrnitvi.

Od 88 mladih Belgijcev, ki so se vrnili iz Španije s potovanja, polnega zabave, in so bili pred odhodom na tamkajšnjem testiranju na koronavirus, jih je bilo na preizkusu, ki so ga opravili takoj po prihodu v njihovo domačo Belgijo, kar 32 pozitivnih, je poročal belgijski časnik De Standaard.

V dveh dneh se je tako skupno število okuženih v skupini 350 mladih, ki so se predčasno vrnili domov, povzpelo na 124.

Video: vsi mi in s tem tudi mladi si želimo čim prej nazaj staro, normalno življenje, toda trenutne izkušnje iz Slovenije in Belgije kažejo, da moramo biti pri tem še vedno previdni ter se ne zaletavati z množičnimi zabavami in zbiranji. 

Družinski zdravniki: okužene mlade bi morali osamiti zunaj svojih družin

Ob prihodu so vse, ki jim test v Belgiji ni pokazal prisotnosti koronavirusa, napotili v sedemdnevno osamitev, pozitivne pa v desetdnevno.

Ko so katalonske oblasti kot del prizadevanja za omejitev širjenja bolezni covid-19 (ponovno) omejile delovanje nočnih klubov, so se množične zabave mladih, ki ne upoštevajo ohranjanja varne razdalje, preselile na tamkajšnje plaže. Kot kaže, se okužbe od tam širijo po več delih Evrope in ne samo k nam. Ko so katalonske oblasti kot del prizadevanja za omejitev širjenja bolezni covid-19 (ponovno) omejile delovanje nočnih klubov, so se množične zabave mladih, ki ne upoštevajo ohranjanja varne razdalje, preselile na tamkajšnje plaže. Kot kaže, se okužbe od tam širijo po več delih Evrope in ne samo k nam. Foto: Reuters

Večina jih je za osamitev izbrala domove svojih staršev, a so nekateri belgijski zdravniki temu izrazito nenaklonjeni, saj se, kot zatrjujejo in kot povzema belgijski tisk, velik delež sekundarnih prenosov okužbe zgodi prav v družinskem krogu.

Italija koronavirus Digisvet Povprečen čas inkubacije z novim koronavirusom je (samo) 5,1 dneva

Predlagajo, da bi osamitev zanje izvedli v svojevrstnem nadzorovanem zunanjem bivališču.

Florida, plaža Digisvet Superprenašalci bolezni: že dolgo vemo, koliko jih je, a še zdaj ne vemo, kdo so in zakaj so #video

Našli so luknjo in jo izkoristili

Dodaten glavobol belgijskim zdravstvenim oblastem v regiji Flanders povzroča 20 mladih, ki so se kljub pozitivnemu testu na koronavirus že v Španiji namesto z avtobusom skupaj s svojimi vrstniki domov pripeljali z letalom.

Zabava Novice Maturanti iz Španije v Slovenijo kar brez testa in karantene. Kako je bilo to mogoče?

Res je, da je Španija na rdečem seznamu, a belgijska pravila v zvezi z digitalnim covid potrdilom velevajo, da je za belgijske državljane in zakonite prebivalce ob vrnitvi iz rdečih držav in območij dovolj predložitev prijavnega obrazca – ne zahteva se pogoj cepljenosti, prebolelosti ali negativnega testa.

Brazilija koronavirus Novice Po Macronovi napovedi zaostritve ukrepov se je 900 tisoč Francozov prijavilo na cepljenje

Tisti državljani in zakoniti prebivalci Belgije, ki tega potrdila nimajo, lahko še vedno pridejo v Belgijo, kjer morajo ob prihodu opraviti test in na rezultat počakati v izolaciji.

Nihče ne ve, koliko je bilo okuženih še na letalih

To luknjo so izkoristili starši dvajseterice in svoje otroke pripeljali domov z letalom, kjer niso preverjali testov. Čeprav so bili pozitivni že v Španiji in so s poletom domov nedvomno kršili pravila osamitve (karantene), jim kazni ne morejo izreči.

Plaža Novice Vse več okuženih dijakov, ki so se vrnili iz Španije, nekateri že odšli na Hrvaško #video

Lahko kaznujemo samo kršitve na svojem ozemlju, so po posvetu s pravniki povedali v ustanovi javnega zdravja belgijske regije Flanders, ki je pristojna za omenjene mlade.

Priznali so tudi, da pravzaprav niti ne vedo, koliko je še mladih, ki so se kljub potrjeni okužbi vrnili iz Španije v Belgijo z letalom in tako veliko število nič hudega slutečih potnikov spravili v visoko tveganje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin