Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 1. 2020,
10.48

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

6

Natisni članek

požar Hrvaška dom za starejše občane

Sobota, 11. 1. 2020, 10.48

4 leta, 3 mesece

Tragedija na Hrvaškem: v domu za starejše umrlo več ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

6

požar | Foto YouTube

Foto: YouTube

Iz Hrvaške poročajo o tragediji, ki se je v zgodnjih jutranjih urah zgodila v domu za starejše v Andraševcu. V objektu ob njem je izbruhnil požar, nato pa se je ogenj razširil na dom. Gasilci niso mogli preprečiti najhujšega. Po neuradnih navedbah so v domu bivali nepokretni stanovalci. Ko je zagorelo, so bili v objektu sami.

Portal Zagorje.com poroča, da je v zgodnjih jutranjih urah zagorel dom za starejše v Andraševcu, gasilci pa ga niso mogli rešiti, saj je skoraj popolnoma zgorel. Pri tem je življenje izgubilo šest oseb. "Na žalost imamo potrditev, da je šest uporabnikov doma umrlo. Vzrok požara bo znan po ogledu, ki ga opravljajo državne službe," je dejal vodja krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Požar je izbruhnil okoli 5. ure. Po besedah poveljnika gasilcev Marijana Lovrenčića so ga pogasili v okoli desetih minutah po prihodu gasilcev, a je bilo kljub temu prepozno za tiste, ki so bili v objektu. Gasilci so po njegovih trditvah prišli na kraj v nekaj minutah po klicu na center za obveščanje, a je bil takrat v plamenih že ves objekt, vključno z ostrešjem. O silovitosti požara med drugim priča podatek, da so popokala stekla na sosednji stavbi, poroča STA.

Plenković: Počakali bomo na opravljeno preiskavo

Prizorišče požara v hrvaškem Zagorju je obiskal premier Andrej Plenković in izrazil sožalje svojcem žrtev. "Izvaja se ogled in potem bomo lahko vedeli več o vzroku požara in splošnih razmerah v domu," je dejal. "Počakali bomo, da pristojne službe opravijo svoje delo. Vse drugo bi bilo špekuliranje," je dodal. Na vprašanje, ali je imel dom Zelena oaza vsa potrebna dovoljenja za obratovanje, je odgovoril, da se bo o tem pozanimal.

Po pisanju portala Index.hr je zgorel pomožni, v velikem delu leseni objekt poleg osrednje zgradbe doma, v katerem so imeli prav tako nameščene stanovalce. Objekt je bil v požaru popolnoma uničen.

Gre za dom v zasebni lasti

Ministrstvo za demografijo, družino, mlade in socialne zadeve je za portal Dnevnik.hr potrdilo, da gre za dom v zasebni lasti. To pomeni, da država ni ustanoviteljica in z njim tudi nima sklenjenega dogovora o financiranju. "Ustanovitelj je fizična oseba, ki si dovoljenje za obratovanje pridobi pri lokalni in regionalni samoupravi, v tem primeru županije," so po navedbah Hine pojasnili na ministrstvu.

Po pisanju spletne izdaje časnika Jutarnji list je požar najverjetneje zanetil električni grelec. Dom naj bi bil uradno prijavljen kot družinski, kar pomeni, da bi lahko imel največ 20 stanovalcev, dejansko pa naj bi jih bilo v skupno treh objektih Zelene oaze najmanj 50.

Niso imeli vseh dovoljenj

Ministrstvo po pisanju Jutarnjega lista v takšnih domovih izvaja nadzor, a le ob morebitnih prijavah nepravilnosti. Prijav v primeru Zelene oaze ni bilo. Časnik še piše, da ta ustanova ni imela vse potrebnih dovoljenj za delo.

Svojci nekaterih varovancev v domu, ki so danes govorili z novinarji, niso imeli pripomb na delovanje doma. "Vse je bilo lepo, čisto, urejeno. Vedno je bilo vse v redu," je po navedbah portala Index.hr povedal eden od njih.

Po poročanju medijev je v požaru umrlo pet žensk in en moški, še poroča STA.

Med žrtvami ni Slovencev

Za STA so na slovenskem zunanjem ministrstvu povedali, da med žrtvami ni slovenskih državljanov.

 

Preberite tudi:

Iran, letalo
Novice Iran priznal: ukrajinsko letalo smo sestrelili "nenamerno" #video
Požar v Avstraliji
Novice V Avstraliji nastal megapožar #video
Ne spreglejte