Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2024,
8.02

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Joe Biden sodišče spor Bodeča žica Mehika Teksas ZDA

Torek, 23. 1. 2024, 8.02

3 mesece

Tožba zaradi bodeče žice na meji z Mehiko: kako je odločilo sodišče? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Vrhovno sodišče ZDA je v ponedeljek tesno s pet proti štiri odločilo v korist zvezne vlade, ki je tožila Teksas zaradi postavitve ograje iz bodeče žice na meji z Mehiko, poroča ameriška televizija ABC. Zvezna vlada ZDA lahko zdaj odstrani žico, ki jo je skupaj z zagovorniki pravic priseljencev razglasila za nevarno in nehumano oviro.

Liberalnim sodnicam sta se v večinski odločitvi, ki je ohranila pristojnosti zvezne vlade za mejno politiko in ukrepe, pridružila le dva konservativna sodnika – predsednik vrhovnega sodišča John Roberts in Amy Coney Barrett.

Teksas na meji z Mehiko postavil bodečo žico

Država Teksas je na delu meje z Mehiko postavila bodečo žico, ki je do zdaj ob prihodu v ZDA porezala že več migrantov. Zvezni mejni agenti so jo odstranjevali, Teksas postavljal nazaj, nato pa oktobra lani še vložil tožbo proti zvezni vladi zaradi uničevanja lastnine.

Zvezna sodnica Alia Moses je ugotovila, da so ukrepi na meji v pristojnosti zvezne vlade, ki lahko odstrani žico. Teksas se je pritožil na konservativno prizivno sodišče v New Orleansu in zmagal. 

Potem se je zvezna vlada pritožila na vrhovno sodišče, ki se je za las izognilo povzročitvi popolnega kaosa na južni meji, saj bi primeru Teksasa lahko sledile še druge zvezne države s podobnimi ali še ostrejšimi ukrepi. V pritožbi na vrhovno sodišče je vlada predsednika Joeja Bidna trdila, da odločitev prizivnega sodišča prepušča zveznim državam ZDA, ki bi izvajanje zvezne zakonodaje o priseljevanju lahko prilagodile svojim pravilom.

To je le eden od številnih sporov med Bidnovo administracijo in Teksasom glede južne meje in politike priseljevanja. Ministrstvo za domovinsko varnost je nedavno zagrozilo, da bo ukrepalo proti Teksasu zaradi preprečevanja dostopa do območja Shelby Park v mestu Eagle Pass v Teksasu.

Bodeča žica je do zdaj porezala že več migrantov ob prihodu v ZDA. | Foto: Reuters Bodeča žica je do zdaj porezala že več migrantov ob prihodu v ZDA. Foto: Reuters

Grammyji Beyonce
Trendi Zagorela rojstna hiša pevke Beyonce #video
Pogreb Amalije Knavs, Trump
Novice Novi dvoboj za predsedniške volitve
Samuel Žbogar
Novice Žbogar ostro nad Rusijo. Lavrov: ZDA Ukrajini pošiljajo stare smeti.
Ne spreglejte