Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
18. 3. 2017,
14.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

2

Natisni članek

Švedska Slovaška Češka Nizozemska Slovenija Avstrija Nemčija Velika Britanija regije Evropska unija bogastvo

Sobota, 18. 3. 2017, 14.15

6 let, 7 mesecev

To so najbogatejše in najrevnejše evropske regije

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

2

London. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Evropska unija je razdeljena na 276 statističnih regij. Poglejmo, katere so najbogatejše in katere najrevnejše ter kakšne so razlike med regijami v posameznih državah.

Po podatkih iz Eurostata iz leta 2014 je (za zdaj, saj Britanci odhajajo iz EU) najbogatejša statistična regija v EU britanska regija Notranji London – Zahod, ki ima bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca kar 172.600 evrov. 

Slovenija je razdeljena na dve statistični regiji. Na Zahodno Slovenijo, ki ima BDP na prebivalca 21.600 evrov, in Vzhodno Slovenijo, ki ima BDP na prebivalca 15 tisoč evrov oziroma 70 odstotkov zahodne regije (podatki za leto 2014, op. p).

Bogati London

Glede na to, da je London pomembno svetovno finančno središče in da privablja bogataše z vsega sveta, ta podatek seveda ni veliko presenečenje.



Druga najbogatejša britanska regija je Notranji London – Vzhod, ki ima BDP na prebivalca 65.400 evrov (38 odstotkov BDP sosednje, najbogatejše regije). 

Bogata Severovzhodna Škotska

Zunaj londonskega območja je najbogatejša britanska regija Severovzhodna Škotska (v njej sta mesti Aberdeen in Dundee), ki ima BDP na prebivalca 52.400 evrov. Te regija leži ob z nafto bogatem Severnem morju.

Zelo bogata britanska regija je tudi angleška regija Berkshire, Buckinghamshire in Oxfordshire, ki ima BDP na prebivalca 47.900 evrov. 

Wales je revnejši od Anglije in Škotske.  | Foto: Reuters Wales je revnejši od Anglije in Škotske. Foto: Reuters

Revni Wales

Najrevnejša britanska regija je Zahodni Wales, ki ima BDP na prebivalca le 22 tisoč evrov (slabih 13 odstotkov najbogatejše britanske regije).

Nekatere manjše države EU sploh niso razdeljene na statistične regije, to so Estonija, Ciper, Latvija, Litva, Malta in Luksemburg (ta država je najbogatejša članica EU, op. p.).

Bogati Bruselj in bogata Flamska

Med bogatimi regijami je tudi belgijsko mesto Bruselj, središče EU, ki ima BDP na prebivalca 62.900 evrov. Belgija je razdeljena med Flamce, njihov del države ima BDP na prebivalca 36.400 evrov, in Valonce, katerih del države ima BDP na prebivalca 26.200 evrov.

Druga najbogatejša regija je flamsko mesto Antwerpen, ki ima BDP na prebivalca 41.800 evrov (66,5 odstotka BDP bruseljske regije). Najrevnejša flamska regija je Limburg z 29.800 evri na prebivalca.

Bruselj, ki ne spada niti pod Flamsko niti pod Valonijo, je prestolnica Belgije in celotne Evropske unije.  | Foto: Bruselj, ki ne spada niti pod Flamsko niti pod Valonijo, je prestolnica Belgije in celotne Evropske unije.

Revna valonska regija

V valonskem delu Belgije je najbogatejša regija provinca Brabant z 39.500 evri na prebivalci, najrevnejša pa provinca Hainut, ki ima BDP na prebivalca 23.100 evrov. Ta regija je tudi najrevnejša belgijska regija in ima 36,7 odstotka BDP bruseljske statistične regije.

Bogati Pariz in revna Pikardija

V Franciji je najbogatejše regija Ile de France, to je pariška regija, ki ima BDP na prebivalca 53.900 evrov. Druga najbogatejša regija je Rona-Alpe z 32 tisoč evri na prebivalca (malo več kot 59 odstotkov povprečja pariške regije). V tej regiji na primer ležita mesti Lyon in Grenoble. 

Pariška regija je najbogatejša v Franciji. | Foto: Reuters Pariška regija je najbogatejša v Franciji. Foto: Reuters

Najrevnejša francoska statistična regija – če odštejemo čezmorska francoska ozemlja – je Pikardija na nekdaj močnem industrijskem severu Francije. Pikardija ima BDP na prebivalca 23.700 evrov (44 odstotkov najbogatejše pariške regije).

Bogati Hamburg, najrevnejši na severovzhodu Nemčije

V Nemčiji je najbogatejša statistična regija Hamburg, ki ima BDP na prebivalca 59 tisoč evrov. Druga najbogatejša nemška regija je Zgornja Bavarska (središče statistične regije je München), ki ima BDP na prebivalca 51.200 evrov oziroma 87 odstotkov hamburške regije.

Hamburg je najbogatejša regija v Nemčiji. | Foto: Reuters Hamburg je najbogatejša regija v Nemčiji. Foto: Reuters

Najrevnejše statistična regija je seveda na vzhodu Nemčije, na ozemlju nekdanje komunistične Vzhodne Nemčije. To je statistična regija (in tudi nemška zvezna dežela) Mecklenburg-Predpomorjansko, ki ima BDP na prebivalca 24.200 evrov (41 odstotkov hamburškega BDP na prebivalca).

Berlin je nekje na sredi

V številnih državah so prestolnice hkrati tudi najbogatejši deli države, a ne v Nemčiji, saj ima regija Berlin BDP na prebivalca "le" 34.200 evrov.

Bogati Groningen in najmanj bogata Frizija

Na Nizozemskem je najbogatejša statistična regija Groningen, ki ima BDP na prebivalca 49 tisoč evrov. Druga najbogatejša regija je Severna Holandija (v njej leži Amsterdam) z 48.500 evri na prebivalca (99 odstotkov regije Groningen). Najrevnejša regija je Frizija, ki ima BDP na prebivalca 28 tisoč evrov (57 odstotkov najbogatejše regije).

Nizozemska je med evropskimi državami, ki imajo več kot deset milijonov prebivalcev, najbogatejša. | Foto: Reuters Nizozemska je med evropskimi državami, ki imajo več kot deset milijonov prebivalcev, najbogatejša. Foto: Reuters

Bogati Stockholm in najmanj bogata Osrednja Švedska

Na Švedskem je najbogatejša statistična regija Stockholm, ki ima BDP na prebivalca 62.200 evrov. Druga najbogatejša regija je Zahodna Švedska (v njej leži Göteborg) z 42.800 evri (69 odstotkov stockholmske regije).

Najrevnejša švedska regija je Osrednja Švedska, ki leži zahodno od Stockholma. Ta regija ima BPD na prebivalca 35.900 evrov oziroma skoraj 58 odstotkov stockholmske regije.

Bogati Helsinki in revni laponski sever

Najbogatejša finska regija je regija Helsinki z 49.200 evri. Tej regiji tesno sledi s švedsko manjšino poseljeno Alandsko otočje, ki ima BDP na prebivalca 47.000 evrov (skoraj 96 odstotkov helsinške regije). 

Najrevnejša finska statistična regija je deloma z Laponci poseljena Severna Finska, ki ima BDP na prebivalca 31.100 evrov (63 odstotkov helsinške regije).

Prestolnica finskega dela Laponske, ki spada v regijo Severna Finska, je Rovaniemi, ki velja tudi za Božičkov dom. | Foto: Getty Images Prestolnica finskega dela Laponske, ki spada v regijo Severna Finska, je Rovaniemi, ki velja tudi za Božičkov dom. Foto: Getty Images

Bogati Köbenhavn in najmanj bogata Zelandija

Na Danskem je najbogatejša regija Hovedstaden (v njej leži prestolnica Köbenhavn), ki ima BDP na prebivalca 58.100 evrov. Na drugem mestu sta regiji Južna Danska in Osrednja Jutlandija, ki imata BDP na prebivalca 41.300 evrov (71 odstotkov povprečja najbogatejše regije).

Najrevnejša regija v deželi legokock je Zelandija (Sjaelland), ki ima BDP na prebivalca 31.600 evrov (54 odstotkov köbenhavnske regije).

Bogata in manj bogata Irska

Irska je država, ki je razdeljena na dve statistični regiji. Na bogato Jugozahodno Irsko s 46 tisoč evri na prebivalca in revnejšo Srednjo in Zahodno Irsko s 27.100 evri na prebivalca (59 odstotkov bogate dublinsko-jugozahodne regije).

Dublin je najbogatejši na Irskem. | Foto: Reuters Dublin je najbogatejši na Irskem. Foto: Reuters

Bogati Madrid in sever Španije ter revni jug Iberskega polotoka

Najbogatejša španska regija je madridska regija, ki ima BDP na prebivalca 30.700 evrov. Tesno ji sledi regija Baskija, ki ima BDP na prebivalca 29.300 evrov (95 odstotkov madridske regije).

Najrevnejša španska regija je Extramadura s 15.500 evri na prebivalca (malo čez polovico BDP-ja madridske regije). Ta regija leži jugozahodno od Madrida ob meji s Portugalsko. 

Španija je, če odštejemo prestolnico Madrid, razdeljena na bogati sever in revnejši jug. Druga najrevnejša španska regija je Andaluzija s 16.600 evri BDP.

Bogati Dunaj 

Med našimi sosedi je najbogatejša Avstrija. Njena najbogatejša regija je prestolnica Dunaj, ki ima BDP na prebivalca 47.300 evrov. 

Bogati Dunaj ima še vedno blišč nekdanje prestolnice Habsburškega cesarstva. | Foto: Reuters Bogati Dunaj ima še vedno blišč nekdanje prestolnice Habsburškega cesarstva. Foto: Reuters

Če odštejemo Dunaj, je Avstrija je razdeljena na bogati severozahod in malo manj bogati jugovzhod. Druga najbogatejša avstrijska regija tako leži na zahodu države – Salzburg, ki ima BDP na prebivalca 45.200 evrov (96 odstotkov dunajske regije).

Bogate alpske dežele, manj bogati vzhod Avstrije

Tudi druge zahodne avstrijske regije so bogate: alpski regiji Predarlsko (41.500 evrov na prebivalca) in Tirolska (41.200 evrov) ter Zgornja Avstrija (39.200 evrov).

Najrevnejša avstrijska regija je tudi najbolj vzhodna – regija Gradiščansko ob meji z Madžarsko, ki ima BDP na prebivalca 26.500 evrov (56 odstotkov dunajske regije). 

Turistična velesila avstrijska Koroška spada v manj bogato polovico avstrijskih dežel. | Foto: Getty Images Turistična velesila avstrijska Koroška spada v manj bogato polovico avstrijskih dežel. Foto: Getty Images

Koroška in Štajerska sta del "revne" Avstrije

Poglejmo še obe zvezni deželi in statistični regiji, ki mejita na Slovenijo. Štajerska ima BDP na prebivalca 34.700 evrov, Koroška pa 32.200 evrov.

Italijanski bogati sever in revni jug

Italija je tako kot Španija več ali manj razdeljena na bogati sever in revnejši jug. Najbogatejša regija je južnotirolska, z nemško govorečimi Tirolci poseljena regija Bozen, ki ima BDP na prebivalca 39.900 evrov. 

Sledi mu francosko govoreča regija doline Aoste, ki ima BDP na prebivalca 36.700 evrov (92 odstotkov regije Bozen). Druge bogate regije na zahodu Italije so še Lombardija (34.900 evrov) in Tridentinsko (33.900 evrov).

Kalabrija je najrevnejša italijanska regija. S 16.600 evri na prebivalca je revnejša tudi od Slovenije. | Foto: Reuters Kalabrija je najrevnejša italijanska regija. S 16.600 evri na prebivalca je revnejša tudi od Slovenije. Foto: Reuters

Rimska regija in revni jug italijanskega škornja

Na severu, a južneje od bogatih italijanskih alpskih regij, leži tudi bogata regija Emilija-Romanja z 32.400 evri. Regija Lacij, v kateri leži tudi prestolnica Rim, ima BDP na prebivalca 31.600 evrov.

Najrevnejša italijanska regija je Kalabrija na jugu italijanskega škornja, ki ima BDP na prebivalca 16.200 evrov (41 odstotkov regije Bozen).

Najbogatejša Budimpešta in zahodni del Madžarske

V naši vzhodni sosedi Madžarski je najbogatejša regija Osrednja Madžarska (v njej leži tudi prestolnica Budimpešta), ki ima BDP na prebivalca 16.700 evrov. 

Druga najbogatejša madžarska regija je Zahodna čezdonavska regija, ki ima BDP na prebivalca 11.100 evrov (66 odstotkov budimpeštanske regije).

Budimpešta je najbogatejša na Madžarskem. | Foto: Reuters Budimpešta je najbogatejša na Madžarskem. Foto: Reuters

Revni vzhod Madžarske

Revnejše regije na Madžarskem ležijo na vzhodu. Tam je tudi najrevnejša regija Severna Madžarska, ki meji na vzhodno Slovaško. Severna Madžarska ima BDP na prebivalca 6.600 evrov (40 odstotkov najbogatejše madžarske regije).

Bogatejši Zagreb in revnejša Dalmacija

Naša južna soseda Hrvaška je razdeljena na statistično regijo Celinsko Hrvaško, v kateri leži prestolnica Zagreb (10.300 evrov na prebivalca), in statistično regijo Jadransko Hrvaško (9.800 evrov na prebivalca).

Bogata češka prestolnica Praga

Češka in Slovaška veljati za državi, ki se glede na bogastvo vse bolj približujeta Sloveniji. Poglejmo, kako je pri njiju bogastvo porazdeljeno regionalno.

Praška regija je najbogatejša češka regija. | Foto: Reuters Praška regija je najbogatejša češka regija. Foto: Reuters

Na Češkem je najbogatejša praška regija, ki ima BDP na prebivalca 30.100 evrov. Druga najbogatejša češka statistična regija je regija Jugovzhod, ki ima BDP na prebivalca 13.700 evrov (46 odstotkov praške regije). Najrevnejša češka regija je regija Severozahod, ki ima BDP na prebivalca 10.900 evrov (36 odstotkov praške regije).

Bratislava bogatejša od Prage

Na Slovaškem je najbogatejša regija bogatejša od češke najbogatejše, praške regije. Bratislavska regija ima namreč BDP na prebivalca 33.900 evrov.

Druga najbogatejša je regija Zahodna Slovaška, ki ima BDP na prebivalca 13.100 evrov (39 odstotkov bratislavske regije). 

Bolj vzhodno, bolj revno

Vzhodneje gremo od Bratislave revnejše so dežele, zato ne preseneča, da je najrevnejša regija Vzhodna Slovaška, ki ima BDP na prebivalca 9.600 evrov (28 odstotkov bratislavske regije). 

Če je najbogatejša slovaška regija bogatejša od najbogatejše češke regije, je torej najrevnejša češka regija bogatejša od najrevnejše Slovaške.

Bukarešta, kjer so januarja letos izbruhnili množični protesti proti socialistično-liberalni vladi, ima kar solidno življenjsko raven. | Foto: Reuters Bukarešta, kjer so januarja letos izbruhnili množični protesti proti socialistično-liberalni vladi, ima kar solidno življenjsko raven. Foto: Reuters

Bukarešta daleč najbogatejša v karpatski državi

Poglejmo še na revni jugovzhod EU, kjer ležita najrevnejši državi – Romunija in Bolgarija. V Romuniji je najbogatejša regija Bukarešta-Ilfov, ki ima BDP na prebivalca 17.700 evrov. 

Druga najbogatejša romunska regija je Zahodna regija, ki leži ob meji z Vojvodino in Madžarsko ter ima BDP na prebivalca 7.900 evrov (45 odstotkov bukareštanske regije). 

Beda na romunskem vzhodu

Najrevnejša romunska regija je Severovzhodna Romunija, ki leži ob meji z Ukrajino in ima BDP na prebivalca 4.700 evrov (26,5 odstotka Bukarešte). 

Sofija najbogatejša v Bolgariji …

V Bolgariji je najbogatejša statistična regija Jugozahodna Bolgarija (v njej leži prestolnica Sofija), ki ima BDP na prebivalca 9.500 evrov. Drugi najbogatejši sta regiji Severovzhodna in Jugovzhodna Bolgarija, ki imata BDP na prebivalca pet tisoč evrov (53 odstotkov sofijske regije).

Bolgarija ni samo najrevnejša članica EU, njene statistične regije so tudi med najrevnejšimi v EU. | Foto: Reuters Bolgarija ni samo najrevnejša članica EU, njene statistične regije so tudi med najrevnejšimi v EU. Foto: Reuters

… severozahod balkanske države najrevnejši v celotni EU

Najrevnejša bolgarska statistična regija in hkrati najrevnejša statistična regija v EU je regija Severozahodna Bolgarija, ki ima BDP na prebivalca 3.800 evrov. To je 40 odstotkov najbogatejše bolgarske regije in le pičla 2,2 odstotka najbogatejše evropske regije Notranji London – Zahod. 

Najbogatejša evropska regija je tako skoraj 46-krat bogatejša od najrevnejše regije EU, pri čemer moramo omeniti, da Bolgarija sploh ni najrevnejša država v Evropi in da devet od desetih najrevnejših evropskih držav ni članic EU. 


Deset najbogatejših statističnih regij EU (vključen je tudi Luksemburg, ki je ena statistična regija)

  • Notranji London – Zahod (172.600 evrov)
  • Luksemburg (87.600 evrov)
  • Notranji London – Vzhod (65.400 evrov)
  • Bruselj (62.900 evrov)
  • Stockholm (62.200 evrov)
  • Hamburg (59.000 evrov)
  • Hovedstaden (58.100, Danska)
  • Ile de France (53.900 evrov)
  • Severovzhodna Škotska (52.400 evrov)
  • Zgornja Bavarska (51.200 evrov)

Deset najrevnejših statističnih regij EU

  • Severozahodna Bolgarija (3.800 evrov)
  • Južna Osrednja Bolgarija (4.000 evrov)
  • Severna Osrednja Bolgarija (4.300 evrov)
  • Severovzhodna Romunija (4.700 evrov)
  • Severovzhodna Bolgarija (5.000 evrov)
  • Jugovzhodna Bolgarija (5.000 evrov)
  • Jugozahodna Oltenija (5.600 evrov, Romunija)
  • Jug-Muntenija (5.900 evrov, Romunija)
  • Severozahodna Romunija (6.500 evrov)
  • Severna Madžarska (6.600 evrov)
Ne spreglejte