Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 10. 2023,
10.24

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

Natisni članek

spopadi vojska Ukrajina Rusija

Petek, 13. 10. 2023, 10.24

6 mesecev, 3 tedne

597. DAN VOJNE V UKRAJINI

To namerava Rusija preveriti pri državljanih, ki se vračajo iz tujine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46
Ruska zastava | S preverjanjem državljanov, ki se vračajo v Rusijo, si duma želi identificirati morebitne kritike in ugotoviti, ali so krivi diskreditiranja oboroženih sil in ali so v preteklosti financirali ukrajinske sile. | Foto Reuters

S preverjanjem državljanov, ki se vračajo v Rusijo, si duma želi identificirati morebitne kritike in ugotoviti, ali so krivi diskreditiranja oboroženih sil in ali so v preteklosti financirali ukrajinske sile.

Foto: Reuters

Ruske oblasti nameravajo v prihodnje pri državljanih, ki se vračajo iz tujine, oceniti njihov patriotizem in mnenje o ruski invaziji na sosednjo Ukrajino. S preverjanjem državljanov si želijo identificirati morebitne kritike in ugotoviti, ali so krivi diskreditiranja oblasti ali oboroženih sil.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva: 

21.24 ZDA: Severna Koreja Rusiji dobavila orožje za vojno v Ukrajini

10.10 Rusija namerava ocenjevati patriotizem državljanov

21.24 ZDA: Severna Koreja Rusiji dobavila orožje za vojno v Ukrajini

Severna Koreja je v zadnjih tednih Rusiji z ladjami po morju poslala več kot tisoč zabojnikov z vojaško opremo in strelivom za uporabo v vojni v Ukrajini, je danes izjavil tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Washington obsoja Severno Korejo, "ker je Rusiji priskrbela to vojaško opremo za napade na ukrajinska mesta, pobijanje ukrajinskih civilistov in nadaljevanje nezakonite ruske vojne," je dejal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zabojnike z vojaško opremo in strelivom so med 1. septembrom in 1. oktobrom na ladjah prepeljali iz obmorskega pristanišča Najin v Severni Koreji do ruskega pristanišča Dunai, je povedal Kirby in dodal, da so jih nato po železnici odpeljali do objekta na jugozahodu Rusije, približno 290 kilometrov od meje z Ukrajino.

Kirby je dejal, da želi Severna Koreja v zameno dobiti rusko vojaško opremo, med drugim protizračne rakete ter opremo za proizvodnjo balističnih raket.

"Takšna trgovina spodkopava regionalno stabilnost in globalni režim proti širjenju orožja," je dejal Kirby.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je prejšnji mesec obiskal ruskega predsednika Vladimirja Putina, ko sta se pogovarjala o vojaškem sodelovanju. Rusija je zaradi napada na Ukrajino pod sankcijami zahodnih držav in išče nove partnerje. Washington trdi, da sta to Iran in Severna Koreja.

"Deloma tudi zaradi naših sankcij in nadzora izvoza je Rusija prisiljena v obupno iskanje vojaške opreme po svetu," je še dejal Kirby, ki je novinarjem pokazal tudi posnetke gibanja omenjenih zabojnikov.

10.10 Rusija namerava ocenjevati patriotizem državljanov

Od začetka vojne v Ukrajini so številni Rusi pobegnili iz države. Nekateri so se bali mobilizacije, drugi pa so nasprotovali vse večji represiji nad tistimi, ki nasprotujejo oblastem. Do namere dume o preverjanju državljanov prihaja v času, ko se je iz Izraela zaradi izbruha spopadov vrnilo več ruskih državljanov.

"Številni državljani, ki so se vrnili, so si dovolili dajati javne izjave v tujini, da bi diskreditirali Rusijo, vodstvo države in ruske oborožene sile v povezavi s posebno vojaško operacijo v Ukrajini," je sporočil ruski parlament. Pri tem je izrecno omenil nekatere umetnike, poslovneže in sorodnike uradnikov, ki bi se po mnenju dume lahko vedli nepatriotsko.

Duma je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax predlog v četrtek posredovala tožilstvu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zakonodajalci v Moskvi so sicer že večkrat opozorili, da kritiki vojne v Rusiji niso dobrodošli. Predsednik dume Vjačeslav Volodin pa je nedavno izjavil, da je vsakomur, ki podpira zmago Ukrajine, zagotovljen Magadan, s čimer je mislil na zaporniška taborišča na skrajnem vzhodu države, od katerih nekatera izvirajo še iz časov diktatorja Josipa Stalina.

ruski dron šahed 136
Novice Po napadih na Ukrajino naj bi na romunsko ozemlje znova padel dron
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Če se bo vojna končala, ne bom vnovič kandidiral za predsednika
Balticconnector
Novice Znano je, kaj je povzročilo puščanje plinovoda med Finsko in Estonijo
Vladimir Putin
Novice Analitiki: Rusija bo napade Hamasa izkoristila za širjenje svoje propagande
Ne spreglejte