Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 10. 2023,
9.58

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

Natisni članek

civilisti vojska Ukrajina Rusija

Četrtek, 12. 10. 2023, 9.58

6 mesecev, 2 tedna

596. DAN VOJNE V UKRAJINI

Po napadih na Ukrajino naj bi na romunsko ozemlje znova padel dron

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13
ruski dron šahed 136 | To je že četrti takšen incident, potem ko so razbitine ruskih dronov iranske izdelave na romunskem ozemlju blizu meje z Ukrajino našli že septembra. | Foto Reuters

To je že četrti takšen incident, potem ko so razbitine ruskih dronov iranske izdelave na romunskem ozemlju blizu meje z Ukrajino našli že septembra.

Foto: Reuters

Rusija je ponoči znova napadla ukrajinsko črnomorsko pristanišče Odesa in pristanišča na Donavi. Pri tem naj bi na bližnje romunsko ozemlje padel še en brezpilotni letalnik. Ukrajinska obramba je sicer ponoči nad celotno Ukrajino sestrelila 28 od skupno 33 dronov. Medtem so v ruskem Belgorodu razbitine drona ubile tri ljudi, med njimi otroka.

Pregled pomembnejših dogodkov:
 


11.05 Po novih napadih nad Ukrajino naj bi dron znova padel na romunsko ozemlje
10.05 Putin v Kirgiziji na prvem obisku v tujini po izdaji naloga ICC
9.30 Rusi povečali število kopenskih napadov 

11.05 Po novih napadih nad Ukrajino naj bi dron znova padel na romunsko ozemlje

V napadih ruskih brezpilotnih letalnikov so bila poškodovana skladišča v pristanišču Odesa in stanovanjske hiše v okrožju Izmail, je na Telegramu sporočil guverner Odese Oleg Kiper. Dodal je, da je bila v napadih ranjena starejša ženska, ki je utrpela opekline in je v bolnišnici, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah ukrajinske vojske je zračna obramba sicer nad Ukrajino sestrelila 28 od skupno 33 dronov tipa šahed-136/131. "Sovražni brezpilotni letalniki so leteli v različnih smereh, zato je zračna obramba delovala v vsaj šestih ukrajinskih regijah," je vojska zapisala na Telegramu.

Ob tem je navedla, da je Rusija salvo dronov poslala tudi nad ukrajinska pristanišča na Donavi, blizu meje z Romunijo. Po navedbah romunskega ministrstva za obrambo je blizu vasi Plauru pri ukrajinski meji strmoglavil brezpilotni letalnik. Na območju so med drugim odkrili krater, ki bi ga lahko povzročila eksplozija.

To je že četrti takšen incident, potem ko so razbitine ruskih dronov iranske izdelave na romunskem ozemlju blizu meje z Ukrajino našli že septembra. V odziv je romunska vlada pripravila zaščitne ukrepe za prebivalce obmejnega območja in razširila območje prepovedi letenja.

Medtem so razbitine ukrajinskega brezpilotnega letalnika, ki ga je ruska zračna obramba sestrelila nad rusko regijo Belgorod na meji z Ukrajino, padle na tamkajšnje stanovanjske hiše, je na Telegramu sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. Kot je dejal, so pri tem umrli trije ljudje, vključno z majhnim otrokom.

"Težko jutro za vse nas," je zapisal Gladkov in izrekel sožalje svojcem ubitih. Po njegovih besedah sta bila ranjena še dva človeka, moški in ženska. Prvi naj bi bil v komi, druga pa naj bi utrpela zlom roke in pretres možganov.

10.05 Putin v Kirgiziji na prvem obisku v tujini po izdaji naloga ICC

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prispel na obisk v Kirgizijo, kar je njegova prva pot v tujino, potem ko je Mednarodno kazensko sodišče v Haagu (ICC) marca izdalo nalog za njegovo prijetje. V srednjeazijski nekdanji sovjetski republiki bo Putin ostal predvidoma do petka in se med drugim udeležil vrha Skupnosti neodvisnih držav (SND).

O prihodu Putina v Kirgizijo so poročali ruski mediji, vključno s tiskovnimi agencijami Tass, Interfax in RIA Novosti.

Vrha SND naj bi se udeležili tudi beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, tesen Putinov zaveznik, in drugi voditelji držav v regiji. Ruski predsednik se bo ob tem sestal s kirgiškim kolegom Sadirjem Žaparovom in opravil več drugih dvostranskih srečanj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kirgiške oblasti so pred Putinovim obiskom sporočile, da je država z Rusijo ratificirala sporazum o skupnem sistemu zračne obrambe. Podobne sporazume ima Rusija sklenjene tudi z Belorusijo, Kazahstanom in Tadžikistanom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je prvo potovanje Putina v tujino, potem ko je ICC marca izdal nalog za njegovo aretacijo zaradi domnevnih vojnih zločinov med rusko invazijo v Ukrajini. ICC sumi, da je Putin odgovoren za nezakonite deportacije več tisoč ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Sodišče je nalog izdalo tudi za rusko komisarko za pravice otrok Marijo Lvovo-Belovo.

V Moskvi obtožbe zanikajo in vztrajajo, da je nalog pravno neveljaven, saj Rusija ne priznava pristojnosti ICC. Ob tem so večkrat poudarili tudi, da bi morebitno prijetje Putina v tujini razumeli kot vojno dejanje.

V praksi so ruske oblasti sprejele določene preventivne ukrepe. Putin se tako med drugim avgusta ni udeležil vrha skupine petih največjih gospodarstev v vzponu (Brics) v Južni Afriki, ki je članica ICC. Kirgizije po drugi strani ni med članicami sodišča.

9.30 Rusi povečali število kopenskih napadov 

Ruske sile so v zadnjih dneh drastično povečale število kopenskih napadov, piše vojaški analitik Konrad Muzyka. Na svojem profilu X je objavil graf, iz katerega je razvidno, da je število ruskih napadov največje po marcu letos.

Domneva, da lahko večino napadov pripišemo ruskemu poskusu obkolitve ukrajinskega mesta Avdiivka v regiji Doneck. A kot kaže, ruske sile pri tem do zdaj niso bile uspešne.

 
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Če se bo vojna končala, ne bom vnovič kandidiral za predsednika
Balticconnector
Novice Znano je, kaj je povzročilo puščanje plinovoda med Finsko in Estonijo
Vladimir Putin
Novice Analitiki: Rusija bo napade Hamasa izkoristila za širjenje svoje propagande
Mateusz Morawiecki in Donald Tusk
Novice Mračne skrivnosti, ki vam jih skušajo zamolčati
Vladimir Putin
Novice Ali Putina danes čaka posebno presenečenje?
Taras Shapravsky
Novice Pogovor s podžupanom Buče: Ponekod so izginile cele družine #foto #video

Ne spreglejte