SiolNET. Novice Svet
3,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je v Evropskem parlamentu naredila poslanka #video

3,26

termometer

Švedska poslanka Evropskega parlamenta si je med govorom v skupščini Evropske unije v znak solidarnosti s protivladnimi demonstracijami v Iranu, ki jih je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini, ki je umrla v priporu moralne policije, protestno odstrigla lase. "Dokler Iran ne bo svoboden, bo naš bes večji od besa zatiralcev. Dokler iranske ženske ne bodo svobodne, bomo stali ob vas," je včeraj zvečer v parlamentu v Strasbourgu dejala v Iraku rojena Abir Al-Sahlani.

"Roki režima muslimanskim klerikov v Iranu sta umazani s krvjo. Niti zgodovina niti Alah ali vsemogočni Bog vam ne bodo odpustili zločinov proti človeštvu, ki jih izvajate nad lastnimi državljani. Ljudje in državljani EU zahtevamo brezpogojno in takojšnjo ustavitev nasilja nad ženskami in moškimi v Iranu. Dokler Iran ne bo svoboden, bo naš bes večji od besa zatiralcev. Dokler iranske ženske ne bodo svobodne, vam bomo stali ob strani," je povedala Al-Sahlanijeva.

Zatem je vzela škarje, rekla "Jin, Jiyan, Azadi", kar v kurdščini pomeni "Ženska, življenje, svoboda", in si na govorniškem odru odrezala čop ter se vrnila nazaj na poslansko mesto.

Tudi v Ljubljani se je pretekli konec tedna odvijal protest v podporo zatiranim iranskim ženskam. 

v Novice Vzkliki sredi Ljubljane: "Dol z diktatorjem"

Podobno so storile tudi nekatere francoske igralke

Tudi vodilne francoske igralke, med njimi Juliette Binoche in Isabelle Huppert, so si v znak protesta proti smrti 22-letnice ostrigle lase, potem ko so jo 13. septembra aretirali v Teheranu zaradi "neprimerne obleke", poroča Reuters.

Iran Novice Med protesti v Iranu najmanj 35 mrtvih

V Iranu potekajo največji nemiri v državi v zadnjih letih

Po smrti dekleta se iranski klerikalni oblastniki spopadajo z največjimi nemiri v državi v zadnjih letih, protesti pa so se v znak solidarnosti z iranskimi demonstranti razširili tudi v tujino, med drugim v London, Pariz, Rim in Madrid.

Iran protesti Novice Med protesti v Iranu enajst mrtvih Iran Novice V Iranu se nadaljujejo protesti zaradi smrti 22-letnice #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin