Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2022,
12.13

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

7

Natisni članek

protest Iran

Sreda, 21. 9. 2022, 12.13

1 leto, 7 mesecev

V Iranu se nadaljujejo protesti zaradi smrti 22-letnice #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

7

Iranski vladi še ni uspelo zajeziti velikih protestov, ki so po smrti 22-letnice med policijskim pridržanjem zaradi kršenja strogih islamskih pravil oblačenja za ženske v torek zvečer potekali že peto noč zapored. Do zdaj so zahtevali tri življenja, mnogo ljudi je bilo poškodovanih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

22-letno Mahso Amini je 13. septembra med družinskim obiskom v iranski prestolnici Teheran aretirala moralna in verska policija zaradi njene "neislamske" obleke oziroma zato, ker ni nosila hidžaba, ki je po strogih islamskih pravilih oblačenja v državi zapovedan, ter jo odpeljala na policijsko postajo. V priporu je omedlela in bila tri dni v komi, preden je v petek umrla v bolnišnici.

22-letnica umrla v priporu

Načelnik teheranske policije Hosein Rahimi je v ponedeljek njeno smrt označil za "nesrečen dogodek" in zavrnil obtožbe, da jo je policija v priporu pretepala ali z njo slabo ravnala.

Protesti zaradi njene smrti so se sprva začeli zadržano, nato pa se razširili po vsej državi in postajali vse bolj nasilni. Ustavili jih niso niti nasilje policije, niti obljube predsednika države Ebrahima Raisija, da bodo smrt dekleta temeljito preiskali, niti to, da so njeno družino obiskali odposlanci iranskega vrhovnega voditelja, ajatole Alija Hameneja.

V Iranu so se tako v torek zvečer protesti nadaljevali peto noč zapored, bili pa naj bi eni največjih v zadnjih letih.

Potekali so v okoli 15 mestih, tudi v prestolnici Teheran in drugih večjih mestih. Demonstranti so na ulicah blokirali promet, zažigali smetnjake in policijska vozila, metali kamenje v varnostne sile in vzklikali protivladna gesla.

Med protesti ubiti trije ljudje

Na posnetkih na družbenih omrežjih je bilo videti spopade med policisti in protestniki, pa tudi ženske, ki so naglavne rute metale v kresove na ulicah, kar je postalo simbol protestov, poroča španska tiskovna agencija EFE. Protestniki, med njimi številne ženske brez naglavnih rut, so znova vzklikali "pravica, svoboda, ne obveznemu hidžabu" ter "ženske, življenje, svoboda".

Policija je uporabila solzivec in ponekod izvajala aretacije protestnikov, da bi jih razgnala.

Guverner Kurdistana, od koder je bila Mahsa Amini, je v torek dejal, da so bili med protesti v tej pokrajini na severozahodu države ubiti trije ljudje. V zadnjih torkovih protestih je bil medtem po poročanju državne tiskovne agencije Irna ubit policist, še trije so bili ranjeni.

Iranska vlada zavrača kritike Združenih narodov, ZDA, EU in drugih zaradi smrti 22-letnice in ravnanja varnostnih sil s protestniki. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je tako v torek zvečer obsodil "tuja intervencionistična stališča". "Žalostno je, da poskušajo nekatere države izkoristiti incident, ki ga še preiskujejo, da bi uresničile svoje politične cilje in želje proti iranski vladi in ljudem," je dejal.

Novice Po Putinovem ukazu za mobilizacijo v Rusiji množična proizvodnja orožja #video
Ne spreglejte