Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 9. 2022,
13.43

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

3

Natisni članek

policija Teheran dekle smrt protest Iran

Četrtek, 22. 9. 2022, 13.43

1 leto, 7 mesecev

Med protesti v Iranu enajst mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

3

V Iranu so v sredo že šesti dan zapored potekali protesti, potem ko je 22-letnica umrla v priporu, kjer je bila zaradi kršenja strogih islamskih pravil oblačenja za ženske. Po uradnih podatkih, ki so jih objavili danes, je v protestih umrlo enajst ljudi, sedem protestnikov in štirje pripadniki varnostnih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko oblasti zavračajo kakršnokoli vpletenost varnostnih sil v smrti protestnikov, so glede smrti treh pripadnikov varnostnih sil v mestih Tabriz, Kazvin in Mašad v sredo povedali, da so bili ubiti s streli ali z nožem. Eden je umrl med torkovimi protesti v mestu Širaz, so poročale iranske tiskovne agencije.

Iran
Novice V Iranu se nadaljujejo protesti zaradi smrti 22-letnice #video

Od začetka protestov ubitih šest protestnikov

Po poročanju tiskovne agencije Fars je bil eden od protestnikov ubit z nožem v sredo v mestu Kazvin. Iranski predstavniki so pred tem v sredo sporočili, da je bilo od začetka protestov ubitih šest protestnikov.

Agencija Fars je tudi poročala, da so oblasti od srede zvečer uvedle stroge omejitve pri uporabi interneta. Blokirale so dostop do družbenega omrežja Instagram in aplikacije za klepete Whatsapp, ki ju prebivalci najpogosteje uporabljajo, saj so v državi v zadnjih letih že blokirali številna družbena omrežja, med njimi Facebook, Telegram, Twitter in Tiktok.

22-letnico aretirala moralna in verska policija zaradi njene "neislamske" obleke, v petek je umrla v bolnišnici

Proteste je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini, ki jo je 13. septembra med družinskim obiskom v iranski prestolnici Teheran aretirala moralna in verska policija zaradi njene "neislamske" obleke – ker ni nosila oziroma po nekaterih navedbah ni pravilno nosila hidžaba, ki je zapovedan po strogih islamskih pravilih oblačenja v Iranu, in jo odpeljala na policijsko postajo. V priporu je omedlela in bila tri dni v komi, preden je v petek umrla v bolnišnici.

Vladimir Putin
Novice Na ukaz o mobilizaciji se je do zdaj odzvalo le deset tisoč Rusov. #video

Načelnik policije smrt označil za "nesrečen dogodek"

Načelnik teheranske policije Hosein Rahimi je v ponedeljek njeno smrt označil za "nesrečen dogodek" in zavrnil obtožbe, da jo je policija v priporu pretepala ali z njo slabo ravnala. Aktivisti medtem trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, kar oblasti zanikajo in so obljubile preiskavo.

Protesti so se začeli takoj po njeni smrti, sprva zadržano, nato pa so se razširili po vsej državi v okoli 15 mest, od prestolnice Teheran do svetega šiitskega mesta Kom. Nekatere protestnice so pred vzklikajočo množico v znak protesta snele naglavne rute in jih zažgale v kresovih ali pa so si simbolično odrezale lase.

Dmitrij Peskov
Novice Sina Putinovega najbližjega sodelavca poklicali v vojno: poslušajte njegov izgovor #video
Ne spreglejte