Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
22. 9. 2022,
9.40

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

60

Natisni članek

Vladimir Putin Ukrajina Rusija

Četrtek, 22. 9. 2022, 9.40

1 leto

Sina Putinovega najbližjega sodelavca poklicali v vojno: poslušajte njegov izgovor #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

60

Potem ko je v Rusiji v sredo začela veljati delna vojaška mobilizacija za potrebe ruskega vojskovanja v Ukrajini, je telefonski klic komisariata s pozivom, da se zglasi v nabornem centru, prejel tudi Nikolaj Peskov, sin tiskovnega predstavnika Kremlja in enega najtesnejših Putinovih sodelavcev Dmitrija Peskova. V resnici ga sicer niso poklicali iz vojske, temveč je bil na drugi strani slušalke član organizacije ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Odziv Peskova je bil zgovoren: ne grem v vojno, ker zame veljajo drugačna pravila kot za "navadne" Ruse. 

Dvaintridesetletnega Nikolaja Peskova je v sredo poklical Dmitri Nizovcev, ki je član ekipe Navalnega in sodeluje pri ustvarjanju kanala na YouTubu z naslovom Popular Politics

Peskova, ki je znan po svojih preteklih težavah z nasilništvom in zlorabo opojnih substanc, je Nizovcev obvestil, da kliče z vojaškega komisariata in da se mora naslednje jutro ob deseti uri zglasiti na komisariatu, kjer bo zaradi mobilizacije v rusko vojsko opravil pregled. 

Dmitri Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja, in Nikolaj Peskov | Foto: Instagram Dmitri Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja, in Nikolaj Peskov Foto: Instagram

"Seveda me jutri ob desetih tam ne bo," se je presenečeno odzval Peskov in dodal: "Verjetno veste, da sem gospod Peskov, in se zavedate, kako zelo narobe bi bilo, če bi se res pojavil tam. To bom rešil na drugačen način, na drugi ravni. Da me jutri odpeljejo - verjemite mi, tega nočete niti vi niti jaz. Nimam težav z obrambo domovine, ampak moram razumeti, če je sploh smiselno, da grem tja, govorim o različnih političnih niansah."

Peskova je klicatelj še večkrat vprašal, ali potem lahko računa nanj oziroma ali lahko na seznamu kandidatov za mobilizacijo ob njegovem imenu naredi kljukico. "Ne," se je vsakič odzval Peskov. 

Dmitri Peskov (desno) velja za enega najtesnejših, če ne celo za najtesnejšega sodelavca ruskega predsednika Vladimirja Putina. Njegov uradni govorec je že od leta 2000, ko je Putin v Rusiji prvič prevzel oblast. | Foto: AP / Guliverimage Dmitri Peskov (desno) velja za enega najtesnejših, če ne celo za najtesnejšega sodelavca ruskega predsednika Vladimirja Putina. Njegov uradni govorec je že od leta 2000, ko je Putin v Rusiji prvič prevzel oblast. Foto: AP / Guliverimage

Nekateri uporabniki Twitterja, med drugim estonski vojni bloger @wartranslated, so sicer izrazili mnenje, da ni čisto jasno oziroma da ni mogoče z gotovostjo potrditi, ali je na drugi strani slušalke resnično sin Dmitrija Peskova. Zapisal je sicer, da ima res zelo podoben glas. Konkretnih pokazateljev, da sogovornik res ne bi bil Nikolaj Peskov, vsaj za zdaj sicer ni. 

Ne spreglejte