Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
19. 11. 2015,
14.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Boko Haram terorizem Islamska država

Četrtek, 19. 11. 2015, 14.29

8 let

To je najbolj smrtonosna teroristična organizacija

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najbolj smrtonosna teroristična organizacija na svetu je islamistični Boko Haram, ki je lani umoril 6.644 ljudi. Na drugem mestu je Islamska država, ki je odgovorna za smrt 6.073 ljudi.

Svet je pred dnevi pretresel pokol, ki so ga v francoski prestolnici izvedli pripadniki zloglasne Islamske države. Ta organizacija, ki že nekaj let seje strah in trepet, je nekaj dni pred pariškimi napadi izvedla tudi krvav napad v Libanonu v Bejrutu.

Nigerijski islamisti pred arabskimi islamisti Po študiji The 2015 Global Terrorism Index (Svetovni teroristični indeks 2015), ki jo je objavil avstralski Inštitut za ekonomiko in mir (Institute for Economics & Peace), pa je bila lani Islamska država "šele" na drugem mestu zlovešče lestvice najbolj smrtonosnih terorističnih organizacij.

Na prvem mestu je Islamski državi sorodna teroristična organizacija Boko Haram. Ta je lani umorila 6.644 ljudi, Islamska država pa 6.073. Nigerijski Boko Haram je bil ustanovljen leta 2002 kot islamistično gibanje, ki je nasprotovalo zahodnjaški izobrazbi, leta 2009 pa se je preoblikovalo v teroristično organizacijo, piše ameriška revija The Atlantic.

Smrtonosne tolpe samooklicanega kalifata Tako kot Islamska država tudi Boko Haram nadzoruje veliko ozemlja, in sicer na severovzhodu Nigerije. Napada pa tudi sosednje države – Čad, Kamerun in Niger. Tako kot Islamska država je tudi Boko Haram razglasil kalifat.

Kot piše omenjena študija, Boko Haram v Nigeriji uporablja teroristične metode, ki so podobne metodam organiziranih kriminalcev in oboroženih tolp, torej uporaba strelnega orožja in nožev.

Teroristična zaveznika Boko Haram se manjkrat odloči za bombni napad kot druge teroristične organizacije. Toda v zadnjem času se to spreminja, saj je nigerijska teroristična organizacija lani začela izvajati tudi samomorilske bombne napade.

Boko Haram je pred meseci zaprisegel zvestobo Islamski državi. Obstajajo tudi podatki, da strokovnjaki Islamske države svetujejo Boko Haramu. Ni pa podatkov, da bi bili svetovalci Islamske države na ozemlju, ki ga nadzoruje Boko Haram.

Najhujše teroristično leto Leto 2014 je bilo po podatkih svetovnega terorističnega indeksa najhujše teroristično leto do zdaj, saj je bilo lani več kot 80 odstotkov več terorističnih napadov kot leta 2013. Lani so bili teroristi odgovorni za smrt 32.658 ljudi.

Če se je leta 2013 s terorizmom srečalo 59 držav, so lani teroristi udarili v kar 67 državah po svetu. Večina terorističnih napadov se je zgodila v petih državah: Afganistanu, Iraku, Nigeriji, Pakistanu in Siriji.

Krvavi niz napadov Islamske države Vprašanje pa je, ali bo Boko Haram najbolj smrtonosna teroristična organizacija tudi leta 2015, saj je Islamska država v zadnjem času izvedla veliko krvavih napadov: smrt 224 potnikov v ruskem letalu, ki se je zrušilo nad Sinajem zaradi eksplozije bombe, v napadih v Bejrutu in Parizu pa je umrlo skoraj 200 ljudi.

Ne spreglejte