Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
28. 4. 2015,
13.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janis Varufakis Grčija Aleksis Cipras

Torek, 28. 4. 2015, 13.49

6 let, 7 mesecev

To je mož, ki mu je spodletela življenjska naloga

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Grški finančni minister Janis Varufakis je čez noč postal prava medijska zvezda. Toda medijska odmevnost ni mogla več prekrivati neuspehov v pogajanjih z Evropo in Varufakisova zvezda je zašla.

Po petkovem polomu v Rigi, kot so nekateri mediji opisali še eno neuspešno srečanje evrskih finančnih ministrov o grški dolžniški krizi, je egejska država preoblikovala skupino pogajalcev – namesto finančnega ministra Varufakisa je zdaj prvi med pogajalci državni sekretar na zunanjem ministrstvu Evklidis Cakalotos.

Zvezda je rojena Kje se je zalomilo Varufakisu? Ta 55-letni matematik, statistik in ekonomist je bil v rodni Grčiji zvezdnik med ekonomisti že pred grškimi izrednimi volitvami 25. januarja letos, toda na evropskem odru je zasijal šele po tem, ko je v vladi Aleksisa Ciprasa postal finančni minister in glavni pogajalec z upniki.

To so bili še dnevi upanja, ko so Grki in tudi številni privrženci Sirize po Evropi pričakovali skorajda nekakšno globalno protivarčevalno in protineoliberalno revolucijo. Varufakis, ki se sam razglaša za liberalnega marksista, je poleg Ciprasa postal obraz nove grške vlade.

Ko na politični oder stopi "pravi moški" Že z načinom oblačenja (številni so ga opisali kot sproščenega) je deloval kot popolno nasprotje običajnim politikom. Tako kot Cipras se izogiba kravatam (predsednik grške vlade pravi, da si bo nataknil kravato šele takrat, ko bo rešena grška kriza), večkrat nosi značilno modro srajco, ki sega čez pas, in črno usnjeno jakno.

Dinamično in energično, so govorili njegovi privrženci in privrženke. Nekatere pripadnice nežnejšega spola so bile nad novim finančnim ministrom egejske države, ki je tudi vnet motorist, zelo navdušene. V Sloveniji je na primer ogrel Manco Košir, ki ga je na svojem blogu celo razglasila za pravega moškega. Niso bili vsi navdušeni: na družbenih omrežjih, na primer, je Varufakis postal tudi tarča posmeha.

40 intervjujev v 30 dneh Ne samo način oblačenja, Varufakis je še bolj buril duhove in dvigal prah s svojimi izjavami. Pred grškimi izrednimi volitvami je opisal varčevalno politiko, ki jo od Grčije zahteva trojka oziroma upniki, kot fiskalni waterboarding (waterboarding je mučenje z vodo, ki so ga uporabljali ameriški zasliševalci v vojaškem zaporu Guantanamo).

Potem ko je postal finančni minister v tako imenovani vladi brez kravat, pa je v prvih 30 dneh ministrovanja dal kar 40 intervjujev. Toda tam, kjer se bi moral izkazati, je odpovedal: ni mu uspelo prepričati upnikov, da Grčiji odpišejo dolg – v celoti ali delno.

Medijsko odmevna košarica trojki Nekaj dni po tem, ko je oblast v Grčiji prevzela Ciprasova vlada, je Varufakis na srečanju s prvim možem evroskupine, nizozemskim finančnimi ministrom Jeroenom Dijsselbloemom, teatralno vrgel osovraženo trojko (predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada) iz Grčije.

Toda trojka – pod novim imenom institucije – se je znova vrnila v državo ob Egejskem morju. Po (začasni) košarici trojki je sledila Varufakisova neuspešna turneja po Evropi. Na obisku v Nemčiji se je pokazalo, da je prekratek v spopadu z izkušenim političnim mačkom, nemškim finančnim ministrom Wolfgangom Schäublejem.

Ko "pravemu moškemu" spodleti Nemški finančni minister je tako po srečanju s svojim grškim kolegom ostal neomajen. "Strinjali smo se, da se ne strinjamo," je bil po pogovoru jasen Schäuble. Varufakis je dodal: "Nismo se strinjali niti o tem."

Potem ko je postalo jasno, da je Varufakisu evropska turneja med finančnimi ministri spodletela in ne bo nič s hitrim odpisom dolgov, so se pojavile prve govorice, da bo Cipras zvezdniškega ekonomista vrgel iz vlade. To se ni zgodilo, je pa grški premier finančnemu ministru na začetku marca zabičal: "Manj govori in več naredi!"

Varufakis jezi svoje evrske kolege Potem so se začele nekajmesečne igrice med Grčijo in evroobmočjem, v katerih egejska država obljublja reforme, evroobmočje oziroma finančni ministri evrskih držav pa grške obljube reform označujejo za nezadovoljive. Podobno je bilo tudi v petek v Rigi.

Kot pricurlja v javnost po vsakem srečanju, se evrski finančni ministri na teh srečanjih jezijo na grškega kolega. Finančnim ministrom revnejših držav evroobmočja (baltske države in Slovaška) gredo med drugim v nos zlasti Varufakisove izjave, da v Grčiji divja humanitarna kriza.

Diskretni šarm buržoazije sredi grške humanitarne krize Varufakisovo govorjenju o humanitarni krizi je bilo tarča posmeha zlasti marca, ko je v francoskem tedniku Paris Match izšel članek o grškem finančnem ministru, v katerem so bile objavljene fotografije Varufakisa in njegove žene Danaje Stratu.

Varufakis in njegova žena sta se namreč fotografirala v svojem dokaj razkošnem atenskem stanovanju kot kakšen samozadovoljen malomeščanski par, ki v življenju samo uživa. "Je to humanitarna kriza v Grčiji?" so se na družbenih omrežjih posmehovali številni. Diskretni šarm buržoazije, so se samooklicanemu marksistu posmehovali drugi (fotografije, objavljene na Twitterju, glej spodaj).

Je pokazal sredinec Nemcem ali ne? Komaj se je afera z glamuroznimi fotografijami, kot so jih poimenovali nekateri, polegla, že je izbruhnila nova. V drugi polovici marca so si tako Nemci belili glave s tem, ali je Varufakis leta 2013 na Subversive Festivalu v Zagrebu Nemčiji pokazal sredinec ali ne.

Grški finančni minister je to javno zanikal, za nekaj dni ga je iz zagate rešil tudi nemški televizijski komik Jan Böhmermann, ki je dejal, da je njegova televizijska ekipa iz oddaje Neo Magazin Royale ponaredila video o sredincu in ga dala na YouTube.

Varufakis zagrenjeno: Sovražijo me No, po nekaj dneh zmede se je na koncu afere Varufake izkazalo, da je ponaredek pravzaprav televizijska oddaja o ponaredku in da je Varufakis leta 2013 v Zagrebu v resnici pokazal sredinec. Odprto ostaja vprašanje, komu: Nemcem ali neoliberalcem. Dejstvo pa je, da se je zlagal, ko je v oddaji nemške televizije ARD zanikal kazanje sredinca.

Varufakis je spet prišel v ospredje medijev in družbenih omrežij, ko je v nedeljo – po polomu v Rigi – objavil tvit, v katerem je napisal misel ameriškega predsednika Franklina Roosevelta iz leta 1936: "Enotni so v svojem sovraštvu do mene in jaz pozdravljam to sovraštvo."

Še vedno zelo priljubljen med rojaki Vsekakor odhajajoči prvi pogajalec še naprej ostaja priljubljen v Grčiji (podpira ga okoli 55 odstotkov vprašanih), toda verjetno so dnevi evropske slave grškega finančnega ministra nepreklicno minili.

Ne spreglejte