Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
19. 3. 2015,
13.36

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
zavarovanje bogastvo Francija

Natisni članek

Četrtek, 19. 3. 2015, 13.36

8 let, 3 mesece

To je mož, ki bo brez truda postal najbogatejši človek na svetu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Francoz Max-Herve George je star 25 let. Njegovo premoženje se vsako leto poveča za 68 odstotkov, in to brez vsakega tveganja. Vir njegovega bogatenja je ugodno sklenjena zavarovalna pogodba.

Se spomnite indijske zgodbe o nastanku šaha? Modrec Sisa ben Dahir je izumil šah in zanj navdušil mladega, tiranskega kralja Širhama. Ta je želel nagraditi modreca, ki pa je imel na videz zelo skromno željo.

Šahovsko stopnjevanje premoženja Želel je toliko žita, kolikor bi ga dobili, če bi na prvo polje šahovske figure položili eno zrno, na drugo dve, na tretje štiri itn. Skratka, na vsako naslednjo polje dvakrat več kot na predhodno.

Kralj je pomislil, da gre pri tem za zanemarljivo količino, na koncu pa je bil presenečen, kajti povedali so mu, da na vsem svetu ni toliko žita, da bi zadostili željam modreca. Gre za količino 18.446.744.073.709.551.615 zrn oziroma 18 bilijonov meric žita.

Francoz je vsak dan bogatejši, zavarovalnica vsak dan revnejša Nekaj podobnega se dogaja tudi zgoraj omenjenemu mlademu Francozu. Vsak dan je bogatejši, medtem ko je britanski zavarovalniški koncern Aviva vsak dan revnejši. Na koncu bo Max-Herve bogatejši od Avive.

Zgodba se je začela leta 1997, ko je imel Max-Herve sedem let. Njegov oče je takrat za svojega sina sklenil vseživljenjsko zavarovanje s francosko zavarovalnico L’Abeille Vie, piše britanski časnik Financial Times.

To je pogodba, ki je vir bogatenja To so tako imenovane cours-connu pogodbe (pogodba z znano ceno). Po tej pogodbi mladi Max-Herve oziroma v času njegove mladoletnosti njegov oče sam odloča, v kateri sklad, ki jih ponuja zavarovalnice L’Abeille Vie oziroma od leta 2002 Avive (tega leta je britanski koncern kupil francosko podjetje), bo vložil svoje prispevke.

Pogodba vsebuje člen, ki je v korist družini George. Max-Herve namreč lahko svoj denar poljubno prenaša med različnimi skladi Avive, in sicer po cenah, ki jih je imel sklad konec preteklega tedna pred prenosom denarja.

Mladi Francoz se lahko vede, kot da bi poznal prihodnost To pomeni: če ima kakšen sklad kakšen teden izgubo oziroma manjši donos, lahko Francoz svoj denar prenese v drug sklad, ki je bil prejšnji teden bolj donosen. Torej lahko za nazaj izniči vse izgube.

Samo če bi imeli vsi skladi v enem tednu izgubo, tudi Max-Herve ne bi nič zaslužil. Toda tudi v tem primeru lahko spretno izbere sklad, kjer bo imel najmanj izgube. Med letoma 1997 in 2007 se je tako Francozovo premoženje na leto povečalo v povprečju za okoli 68 odstotkov.

Kako 8.000 evrov oplemenititi v milijarde Od izvirnih 8.000 evrov, ki jih je vložil oče Max-Herva, je leta 2007 nastalo že 1,4 milijona evra. Skupno je imela njegova družina takrat pod palcem 9,6 milijona evrov (poleg Max-Herva je oče namreč sklenil zavarovanje za vso družino).

Zdaj ima sam Max-Herve verjetno že okoli 93 milijonov evrov premoženja. Do konca desetletja bo skorajda brez truda, če odštejemo spremljanje gibanja cen delnic skladov, postal že evrski milijarder.

Ko bo enkrat postal milijarder, bo kmalu postal multimilijarder Če se bo takšen donos nadaljeval, bo premoženja Max-Herva leta 2030 po izračunih britanskega časnika Financial Times vredno kar okoli 234 milijard evrov (glej zgornji graf). S tem bo najverjetneje postal najbogatejši Zemljan. Za primerjavo: po lestvici Forbesa ima trenutno najbogatejši človek Bill Gates pod palcem 73,5 milijarde evrov.

Aviva lahko pri tem Francozovo bogatenje samo nemo opazuje. Podjetje L’Abeille Vie je v 90. letih prejšnjega stoletja sklenilo na tisoče takšnih pogodb. Toda večina zavarovancev ni vedela, kakšen vir zlahka prisluženega denarja je to za njih, zato so se naknadno odpovedali tej klavzuli.

Sodni boji med družino George in Avivo Poleg družine George je znanih še okoli 30 takšnih primerov, toda noben zavarovanec tega ne izkorišča v svojo korist tako spretno kot 25-letni Francoz. Aviva skuša zato že od leta 2007 razveljaviti pogodbo z Max-Hervom. Pri tem gre za obstoj koncerna.

Sodišče je že velikokrat potrdilo pogodbo med Max-Hervom in Avivo. Med letoma 2007 in 2014 je družina George zmagala na treh sodnih instancah. Nazadnje je septembra lani tudi francosko vrhovno sodišče odločilo njim v korist.

Brez sočutja do Avive Pogodba se konča s smrtjo Max-Herva. Ta nima sočutja do položaja, v katerem se je znašla Aviva. "Menedžerji, ki so odgovorni za te pogodbe, so tudi sami sklenili podobne pogodbe. Že takrat so vedeli, da bodo imeli 'pozlačene pokojnine'," je dejal prihodnji milijarder Max-Herve za ameriško spletno stran Business Insider.

Ne spreglejte