Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 6. 2024,
16.49

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,56
psevdoznanost Rusija

Natisni članek

Sobota, 22. 6. 2024, 16.49

1 mesec

To je mistična sila, ki je Rusijo pahnila v srednji vek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,56
Slika Ilje Repina o verski procesiji v okolici Kurska v 80. letih 19. stoletja | Slika ruskega slikarja Ilje Repina, ki kaže versko procesijo v bližini Kurska v 80. letih 19. stoletja. | Foto Wikimedia Commons

Slika ruskega slikarja Ilje Repina, ki kaže versko procesijo v bližini Kurska v 80. letih 19. stoletja.

Foto: Wikimedia Commons

Za Putinovo Rusijo je kot za tudi številne druge nekdanje socialistične države značilen vzpon psevdoznanosti po zlomu komunizma. V Rusiji se je tako razmahnila, da je morala Ruska akademija znanosti pred leti celo ustanoviti posebno komisijo za odkrivanje psevdoznanosti in goljufij. V pogovoru za Moscow Times je ruski znanstvenik Jevgenij Aleksandrov iz Sankt Peterburga pred leti celo zatrdil, da Rusijo spreminja v srednjeveško državo.

Stalni beg možganov in pomanjkanje financiranja nista edini razlog, da je ruska znanost trpela v letih po razpadu Sovjetske zveze, v Moscow Timesu piše novinarka Jelizaveta Verejkina (ta zdaj sodeluje z norveškim medijem Barents Observer). Škodljiv za rusko znanost je bil tudi porast psevdoznanosti.

Psevdoznanstvena odkritja v Rusiji

Fizik, nekdanji vodja laboratorija na sanktpeterburškem Inštitutu Ioffe in predsednik komisije za psevdoznanost Jevgenij Aleksandrov je tako v pogovoru omenjal psevdoznanstvena odkritja v Rusiji, kot so kvantumski bioregulator, korektor avre in gravitacijsko orožje.

Vladimir Putin, Dmitrij Medvedjev in Anton Vaino
Novice Pohod psevdoznanosti v Putinovi Rusiji

Kot največjega psevdoznanstvenika v Rusiji Aleksandrov omenja poslovneža in nekdanjega zapornika Viktorja Petrika. Pred leti je zaslovel v Rusiji, ker je trdil, da lahko s svojim izumom spreminja radioaktivno vodo v pitno. Petrik se je tudi razglašal za člana sedmih univerz, ki si jih je preprosto izmislil.

Slepar, ki je obljubljal razstrupljanje radioaktivne vode

V začetku 21. stoletja je Petrik postal tesen sodelavec ruske politične elite, zelo dobre povezave je imel z nekdanjim predsednikom dume Borisom Grizlovom. Namestnica Grizlova Svetlana Orlova je celo dejala, da celotna Ruska akademija znanosti ne odtehta Petrika.

Pred leti je ruski državni denar dobil celo poslovnež sumljivega slovesa in psevdoznanstvenik Viktor Petrik, ki je trdil, da je izumil način, kako zaradi sevanja onesnaženo vodo spremeniti v pitno. Na simbolični fotografiji: steklenica s tekočino, posneta v kraju Pripjet pri Černobilu, kjer se je leta 1986 zgodila jedrska nesreča.  | Foto: Guliverimage Pred leti je ruski državni denar dobil celo poslovnež sumljivega slovesa in psevdoznanstvenik Viktor Petrik, ki je trdil, da je izumil način, kako zaradi sevanja onesnaženo vodo spremeniti v pitno. Na simbolični fotografiji: steklenica s tekočino, posneta v kraju Pripjet pri Černobilu, kjer se je leta 1986 zgodila jedrska nesreča. Foto: Guliverimage

Petriku je uspelo uveljaviti svoj projekt domnevnega očiščevanja voda (poimenoval ga je Šojgu, po takratnem ruskem obrambnem ministru Sergeju Šojguju), a se je na koncu izkazalo, da je radioaktivna voda zaradi Petrikovih filtrov postala še bolj strupena. Tudi Šojgu je zahteval, da se njegov priimek umakne iz projekta.

Zakaj so okultni mistiki in zdravilci priljubljeni v Rusiji

"Zakaj so okultni mistiki in zdravilci še vedno tako priljubljeni v Rusiji? Ker jih imajo mediji radi! Vzemite katerikoli časopis ali prižgite televizijo. Videli boste oddaje, članke in oglase za zdravilce, ki domnevno lahko zdravijo smrtonosne bolezni, pomagajo ljudem najti moža ali žene, odpravijo uroke," je pojasnil Aleksandrov in dodal, da je še bolj absurdno to, da ti šarlatani sodelujejo z državo.

Tucker Carlson, Vladimir Putin, intervju
Novice "Putinu so šteti dnevi"

Na primer leta 2013 je bila konferenca o kriminologiji, ki je vključevala sekcijo, posvečeno tako imenovanim netradicionalnim načinom pridobivanja informacij od kriminalcev. Hipnotizerji in okultni mistiki so bili predstavljeni kot tisti, ki lahko pomagajo pri preiskavi zločinov z ogledovanjem fotografij žrtev. "Kakšen srednjeveški pristop!" se je jezil Aleksandrov.

Piramida
Novice Smo Slovenci prišli na Zemljo z vesoljskimi ladjami in zgradili piramide v Egiptu?
Emmanuel Todd
Novice Pravilno je napovedal propad Sovjetske zveze, zdaj napoveduje propad Zahoda
Ruski predsednik Vladimir Putin
Novice Čarovnik iz Kremlja
Aleksander Solženicin
Novice Je to Putinov duhovni oče?
Timothy Snyder
Novice Mož, ki bi ga Putin verjetno najraje utopil v žlici vode
Ivan Iljin
Novice Kdo je skrivnostni mož, na čigar grob Putin redno prinaša rože?
Peter Wrangel
Novice Kako so ruski vojaki ustrahovali Slovence
Vladimir Putin
Novice Velikanska Putinova zvijača
Ne spreglejte