Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
14. 6. 2024,
5.18

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88

Natisni članek

zahodna civilizacija Zahod Rusija ZDA Fareed Zakaria Emmanuel Todd

Petek, 14. 6. 2024, 5.18

1 teden, 5 dni

Pravilno je napovedal propad Sovjetske zveze, zdaj napoveduje propad Zahoda

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88
Emmanuel Todd | Emmanuela Todda so imeli v 70. letih preteklega stoletja za protikomunista, zdaj pa ga imajo za protiameriškega misleca. | Foto Guliverimage

Emmanuela Todda so imeli v 70. letih preteklega stoletja za protikomunista, zdaj pa ga imajo za protiameriškega misleca.

Foto: Guliverimage

Francoski zgodovinar, antropolog, politolog in demograf Emmanuel Todd je prvič pritegnil pozornosti javnosti leta 1976, ko je bil star šele 25 let. Razlog za njegovo zgodnjo prepoznavnost je bila na prvi pogled drzna napoved razpada Sovjetske zveze. Ta napoved se je uresničila 15 let pozneje. Zdaj trdi, da propada Zahod, razlog za propad pa je izginevanje protestantizma.

Končni padec: eseji o razpadanju sovjetske sfere (v izvirniku: La chute finale: Essais sur la décomposition de la sphère Soviétique). Tako je naslov dela, v katerem je Emmanuel Todd na podlagi kazalnikov, kot je velika stopnja umrljivosti dojenčkov, napovedal propad komunistične Sovjetske zveze. V 70. letih preteklega stoletja je zaradi svojih napovedi dobil sloves protikomunista.

Napoved ameriškega propada in pohvale na račun Rusije

Ko pa je leta 2001 izdal knjigo Po Imperiju: esej o razpadu ameriškega sistema (fr. Après L'Empire: essais sur la décomposition du système américain), so ga uvrstili med protiameriške mislece. V knjigi je trdil, da ZDA niso več edina supersila na svetu in da se ostali svet zaradi hitrega upadanja rodnosti modernizira hitreje, kot je bilo pričakovati.

Vladimir Putin in Sergej Šojgu
Novice "Rusija je izgubila tretjo svetovno vojno"

Po drugi strani pa je Todd naklonjen Putinovi Rusiji in kritičen do Ukrajine. To je mogoče razbrati tudi iz letos izdane knjige Poraz Zahoda (fr. La Défaite de l'Occident). Poleg hvale na račun Rusije med drugim trdi, da Zahod oziroma ZDA propadajo zaradi izginjanja protestantizma. Ta je po njegovem predstavljal moč in posebnost Zahoda.

Velika Amerika od Teddyja Roosevelta do Eisenhowerja

Največji vzpon so ZDA po njegovem mnenju doživele v prvi polovici 20. stoletja, od časa vladanja ameriškega predsednika Theodorja Roosevelta (predsednikoval je od leta 1901 do 1909) do časa predsednikovanja Dwighta Eisenhowerja (V Beli hiši med letoma 1953 in 1961).

Todd je razpad sovjetske sfere napovedal že leta 1976, ko se je vzhodnoevropski komunistični blok zdel še zelo trden (na drugi strani so se morale ZDA v prvi polovici 70. let umakniti iz Vietnama, komunistični Severni Vietnam je zasedel Južni Vietnam, v ZDA pa je izbruhnila afera Watergate). Na fotografiji: padec Berlinskega zidu jeseni 1990. Leto pozneje se je Vzhodna Nemčija združila z Zahodno, Sovjetska zveza pa je razpadla. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Todd je razpad sovjetske sfere napovedal že leta 1976, ko se je vzhodnoevropski komunistični blok zdel še zelo trden (na drugi strani so se morale ZDA v prvi polovici 70. let umakniti iz Vietnama, komunistični Severni Vietnam je zasedel Južni Vietnam, v ZDA pa je izbruhnila afera Watergate). Na fotografiji: padec Berlinskega zidu jeseni 1990. Leto pozneje se je Vzhodna Nemčija združila z Zahodno, Sovjetska zveza pa je razpadla. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ta Amerika, sam ji pravi Velika Amerika, je bila Amerika, ki je ohranila vse pozitivne vrednote protestantizma, njegovo izobraževalno učinkovitost, odnos do dela in sposobnost vključevanja posameznika v skupnost, je letos povedal v intervjuju za francoski tednik Le Point.

Od zombijevske do ničelne faze

A po drugi strani je bilo prav to obdobje največje moči ZDA po Toddovem mnenju tudi obdobje, sam ga imenuje zombijevska faza, ko je izginila protestantske matrica ameriške družbe. Potem so ZDA zapadle v ničelno fazo.

Ruski vojaki v Sankt Peterburgu
Novice Slovenec v Rusiji: Nisem si mislil, da bodo Rusi tako grdo tepeni

Po Toddovem mnenju je ta verski in kulturni upad povezan z anglo-ameriškim gospodarskim porazom. "Globalizacija je povzročila, da Zahod nasploh, še zlasti pa ZDA, ne more proizvesti orožja, potrebnega za Ukrajino. Američani so med poletno ofenzivo (lanska spodletela ukrajinska poletna protiofenziva, op. p.) poslali Ukrajince v katastrofo z nezadostno opremo."

Todd vidi sorodnosti med protestantizmom in komunizmom

Todd vidi tudi povezavo med komunistično Sovjetsko zvezo in protestantskim svetom. "Protestantizmu in komunizmu je skupna obsedenost z izobraževanjem. Komunizem, vzpostavljen v vzhodni Evropi, je razvil nove srednje sloje. In prav ti srednji razredi so takrat razglasili, da so delujoča liberalna demokracija in da so Rusi pošasti," je dejal za Le Point.

Za Todda so ameriške vojne proti Iraku in afganistanskim talibanom v preteklih desetletjih znamenje upada ameriške moči. Na fotografiji: ameriški tanki v Iraku. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Za Todda so ameriške vojne proti Iraku in afganistanskim talibanom v preteklih desetletjih znamenje upada ameriške moči. Na fotografiji: ameriški tanki v Iraku. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Todd je že desetletja prepričan, da so ZDA postale edina svetovna supersila zgolj po naključju in nenačrtno – zaradi razpada Sovjetske zveze – in da so bile že v 80. letih preteklega stoletja na poti v zaton. Ameriške vojne proti Iraku in Afganistanu so zanj zgolj znamenje ameriškega propadanja, ne pa dokaz ameriške moči.

V Franciji je popolno Toddovo nasprotje sovjetologinja in strokovnjakinja za pokomunistično Rusijo Francoise Thom, ki predava na pariški Sorbonni. Ker je kritična do ruskega predsednika Vladimirja Putina, ima prepoved vstopa v Rusijo. Thomova trdi, da so za Francijo značilni intelektualni rusofili, ki zagovarjajo Rusijo zaradi čistega antiamerikanizma.

Prerok ameriške moči

Če je Todd prerok propada ZDA in Zahoda, pa se na drugi strani slišijo tudi nasprotna mnenja. V Indiji rojeni ameriški novinar in pisec Fareed Zakaria tako trdi, da je ne glede na vse govorice o ameriški disfunkcionalnosti in nazadovanju realnost zelo drugačna, zlasti v primerjavi z drugimi bogatimi državami.

Clare Boothe Luce leta 1963
Novice Če bi tej ženski uspelo, bi Slovenija ostala brez izhoda na morje

"Leta 1990 je bil dohodek na prebivalca v ZDA (merjen s kupno močjo) za 17 odstotnih točk višji kot na Japonskem in za 24 odstotnih točk višji kot v zahodni Evropi. Danes je razlika 54 oziroma 32 odstotnih točk. Leta 2008 sta bili gospodarstvi ZDA in evroobmočja približno enake velikosti. Danes je ameriško gospodarstvo približno dvakrat večje," besede Zakaria povzema švicarski medij Watson.ch.

Šest točk, ki jih Zakaria namenja napovedovalcem propada ZDA

Fareed Zakaria je prepričan, da ZDA niso v zatonu. | Foto: Guliverimage Fareed Zakaria je prepričan, da ZDA niso v zatonu. Foto: Guliverimage

Zakaria je prepričan, da morajo tisti, ki odpisujejo ZDA, upoštevati naslednjih šest točk.

Ameriško gospodarstvo je danes še močnejše, kot je bilo po padcu berlinskega zidu. Od desetih najvrednejših podjetij na svetu leta 1989 so bila le štiri v ZDA, danes jih je devet.

Kdor zagovarja tezo, da Kitajska prehiteva ZDA, mora vedeti, da so v ZDA leta 2023 v zagonska podjetja na področju umetne inteligence vložili 26 milijard dolarjev (24 milijard evrov), šestkrat več kot na Kitajskem.

Trenutno nista največji proizvajalki nafte Savdska Arabija ali Rusija, ampak ZDA.

Ameriški dolar še vedno ostaja vodilna rezervna valuta in bo to verjetno ostal še dolgo časa.

Staranje je v Evropi, na Japonskem in Kitajskem veliko izrazitejše kot v ZDA. Zahvaljujoč priseljevanju bo ameriško prebivalstvo še naprej naraščalo in bo v povprečju ostalo mlajše kot na drugih omenjenih območjih.

Tudi naraščajoči državni dolg za ZDA ne predstavlja eksistencialne grožnje. Ameriška oblast lahko tudi brez velikega povečanja davkov ustvari dovolj prihodkov za uravnoteženje financ.

Tucker Carlson, Vladimir Putin, intervju
Novice "Putinu so šteti dnevi"
Christopher Clark
Novice Kaj ta mož ve o nevarnosti izbruha tretje svetovne vojne?
Christopher Clark
Novice "Trenutno divjanje konservativcev je bolj škodljivo od divjanja levičarjev"
Vladimir Putin
Novice Bo Putina na koncu čakala takšna usoda?
Timothy Snyder
Novice Mož, ki bi ga Putin verjetno najraje utopil v žlici vode
Hristijan Mickoski in Gordana Siljanovska-Davkova
Novice Titova zapuščina in skrivnostni tajni imperij
Vladimir Putin
Novice Velikanska Putinova zvijača
Ne spreglejte