Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2017,
7.58

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

5

Natisni članek

častni konzul Slovenci v tujini Bela hiša ZDA Donald Trump

Četrtek, 11. 5. 2017, 7.58

6 let, 11 mesecev

To je admiral slovenskega rodu, ki bo delal za Donalda Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

5

Ronald Zlatoper | Foto Facebook/Danny Gardner

Foto: Facebook/Danny Gardner

Ameriški predsednik Donald Trump je v predsedniško komisijo štipendijskega programa Bele hiše imenoval upokojenega admirala Ronalda J. Zlatoperja, sicer častnega konzula Slovenije v Honoluluju na Havajih.

Štipendijski program je leta 1964 ustanovil predsednik Lyndon B. Johnson z namenom, da najbolj nadarjeni mladi Američani in Američanke dobijo priložnost sodelovati v samem vrhu njihove vlade. Johnson je želel s tem prepričati nadarjene mlade o javni službi, saj ni hotel, da bi najboljše pobral le zasebni sektor. Štipendisti nestrankarskega programa leto dni za plačilo delajo z najvišjimi člani administracije od ministrov do osebja Bele hiše.

Kdo je Ronald Zlatoper

Ronald Zlatoper prihaja iz Clevelanda, kjer se je leta 1942 rodil očetu Josephu Mihevcu iz Logatca in mami Ann Rose Bayda iz Dobovca. Pri dveh letih je izgubil očeta in kasneje prevzel priimek očima Andreja Zlatoperja. 

Po končanem osnovnem in srednjem šolanju v Clevelandu je študiral pomorstvo in matematiko, kasneje pa pridobil še magisterij iz menedžmenta. V letih 1966 in 1967 je kot vojaški pilot sodeloval v vietnamski vojni in opravil 150 bojnih misij nad severnim Vietnamom.

Nekaj časa je služil tudi skupaj s senatorjem Johnom McCainom iz Arizone, kasneje pa je bil nekaj časa sodelavec Colina Powlla.

Eden glavnih načrtovalcev operacije Puščavski vihar

Leta 1991, ko je poveljeval bojni skupini letalonosilke v prvi zalivski vojni, je postal viceadmiral, leta 1994 pa dobil še četrto admiralsko zvezdico in do leta 1996 poveljeval pacifiški floti. Ta velja za največje vojaško poveljstvo na svetu, ki je nadzorovalo celotno operativno območje Tihega oceana z 200 bojnimi ladjami in podmornicami, dva tisoč letali, 250 tisoč mornarji in vojaškim proračunom okoli pet milijard ameriških dolarjev.

Novembra 1996 je bil eden glavnih načrtovalcev operacije Desert Storm (Puščavski vihar) in poveljnik obrambe Perzijskega zaliva. Po uspešnem napadu na Irak je dobil še najvišji admiralski čin s štirimi zvezdicami, nato se je upokojil.

Kot pilot je opravil 4.000 ur letenja oziroma tisoč poletov. Prejel je vsa najvišja ameriška vojaška odlikovanja.

Po upokojitvi je postal uspešen poslovnež. Leta 2003 je bil imenovan za častnega konzula Republike Slovenije v Kapoleiu na Havajih. Je velik podpornik Slovenije in aktivno sodeluje v vseh akcijah ameriških Slovencev, med drugim je sodeloval tudi pri lobiranju za članstvo Slovenije v EU in Natu.

Ne spreglejte