SiolNET. Novice Svet
0,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec: Shod neofašistov v Trstu je sol na rane primorskih Slovencev

0,43

termometer

CasaPound Italija
Italijansko skrajno desničarsko gibanje CasaPound shod pripravlja ob stoti obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni, na njem pa pričakujejo več tisoč ljudi. Foto: Reuters

Člani društva Tigr Primorske so v zvezi s shodom neofašističnega gibanja CasaPound v Trstu, napovedanim za soboto, pisali predsedniku republike Borutu Pahorju in mu predlagali, naj italijanskega predsednika Sergia Mattarello opozori na nevarnost podžiganja sovraštva. Ukrepanje pričakujejo tudi od slovenske diplomacije.

V uradu predsednika republike so v odzivu na poziv Tigra spomnili, da se je predsednik republike glede nekaterih podobnih manifestacij v Italiji že uradno oglasil. Tudi na zadnjem obisku pri italijanskem predsedniku Sergiu Matarelli je Borut Pahor dejal, da nacionalistične izjave zbujajo skrb in nasprotovanje v Sloveniji, zlasti na Primorskem. Matarella bo v Trstu govoril dan po sobotnem shodu, Pahor pa pričakuje, da se bo italijanski predsednik po potrebi odzval, so dodali.

Kot je omenjeno društvo v sredo zapisalo v izjavi za javnost, pričakujejo, da bodo predstavniki Slovenije v Bruslju, Rimu in Trstu sporočili italijanskim oblastem in demokratični javnosti v Evropi, da shod neofašistov v Trstu žali čustva in tradicije odporništva, s tem pa tudi zanika vsebino celotne demokratične ureditve povojne Evrope. V društvu so prepričani, da bi pristojne oblasti v Italiji na podlagi ustave in zakonov, ki prepovedujejo obujanje fašistične stranke, morale preklicati dovoljenje za shod gibanja CasaPound.

Šarec: Fašizem je bil in je poosebljeno zlo, ki ne sme imeti podpore

Slovenski premier Marjan Šarec je danes ocenil, da je napoved pohoda sol na nikoli zaceljene rane primorskih Slovencev v matični domovini in zamejstvu. "Fašizem je bil in je poosebljeno zlo, ki ne sme imeti podpore," je premier zapisal na družbenem omrežju Twitter in spomnil, da je primorski del Slovenije dolga leta trpel pod fašizmom. Po poročanju STA dogajanje v Trstu budno spremljajo tudi na zunanjem ministrstvu.

Glasovanje, Evropski parlament, evroposlanec, evroposlanka, Strasbourg Novice Evropski parlament poziva k prepovedi neofašističnih in neonacističnih skupin v EU

SMC izrazili obžalovanje, da tržaške oblasti niso prepovedale shoda

Stranka SMC je sobotni shod neofašistov v Trstu medtem označila za dogodek, ki ga ne ne bi smelo biti, saj zagovarja neevropske vrednote in slavi ideologijo, ki je v prejšnjem stoletju privedla do zločinov in tragedij.

"Stota obletnica konca prve svetovne vojne naj bo poziv k miru, sožitju in sočutju, ne pa povod za ponovno poveličevanje srhljivih in nevarnih idej," so še zapisali v SMC. Ob tem so izrazili obžalovanje ob odločitvi tržaških oblasti, ki shoda kljub številnim pozivom niso prepovedale, ter podprli vse, ki v Trstu predstavljajo branike demokracije, človekovih vrednot in miru.

Italijansko skrajno desničarsko gibanje CasaPound shod pripravlja ob stoti obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni, na njem pa pričakujejo več tisoč ljudi. Oblasti shoda kljub številnim pozivom organizacij, združenj, sindikatov, šol in posameznikov niso prepovedale, češ da za to ni pravne podlage. So pa omejile traso shoda, ki se ne bo smel približati Rižarni, Narodnemu domu in spomeniku bazoviškim junakom.

ophelia, orkan, irska, valovi, morje Novice Pogrešani slovenski deskar v bolnišnični oskrbi v Trstu #video

Oblasti se bojijo izgredov med udeleženci dveh pohodov

Da si pred dogajanjem v Trstu ne gre zatiskati oči, so pred dnevi opozorili tudi v eni od krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ). Kot so zapisali, sta družbeno in politično ozračje v Italiji zastrupljena do take mere, da je dogajanje težko prezreti, CasaPound pa ni osamljen pojav.

Združenje Antifašistični in antirasistični Trst bo v soboto sočasno organiziralo svoj pohod po Trstu. K udeležbi na teh demonstracijah pozivajo številne slovenske in italijanske organizacije, stranke in drugi. Pričakujejo, da se jih bo udeležilo več tisoč ljudi.

Oblasti v Trstu se medtem bojijo, da bodo med udeleženci obeh shodov izbruhnili izgredi, zato bodo poskušale preprečiti, da bi se udeleženci obeh shodov srečali. Organizatorjem obeh shodov so zato odobrile ločeni trasi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 25
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin