SiolNET. Novice Svet
0,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropski parlament poziva k prepovedi neofašističnih in neonacističnih skupin v EU

0,46

termometer

Glasovanje, Evropski parlament, evroposlanec, evroposlanka, Strasbourg
Foto: Reuters

Evropski parlament je danes v Strasbourgu z veliko večino sprejel resolucijo, s katero poziva k prepovedi neofašističnih in neonacističnih skupin v EU.

Evroposlance namreč skrbi, ker so fašizem, rasizem in sovraštvo do tujcev postali nekaj vsakdanjega, piše na spletni strani parlamenta.

V resoluciji, ki so jo sprejeli s 355 glasovi za, 90 proti in 39 vzdržanimi, so evropski poslanci opozorili na nekaznovanost neofašistov v nekaterih državah članicah, kar je po njihovem mnenju razlog za porast nasilja. Tarča tega nasilja so predvsem manjšine.

Poziv, naj se obsodi in kaznuje zločine iz sovraštva in sovražni govor

Evropski parlament predlaga, da bi v okviru policije vzpostavili enote proti zločinom iz sovraštva, ki bi zagotovile preiskavo tovrstnih zločinov in kazenski pregon odgovornih zanje. Države članice pa poziva, naj učinkovito prepovejo neofašistične in neonacistične ter vse druge skupine, ki poveličujejo in slavijo nacizem in fašizem.

Evroposlance tudi skrbi dogovarjanje med političnimi voditelji in strankami ter neofašisti in neonacisti v nekaterih državah članicah. Zato države pozivajo, naj jasno obsodijo in kaznujejo zločine iz sovraštva in sovražni govor, pa tudi politike in uradnike, ki koga izpostavijo kot grešnega kozla. Poslanci namreč ocenjujejo, da ta dejanja neposredno krepijo sovraštvo in nasilje.

Po mnenju parlamenta bi morali skupaj z družbenimi mediji sprejeti tudi ukrepe za ustavitev širjenja rasizma, fašizma in sovraštva do tujcev na spletu.

Resolucija še poziva države članice in športne zveze, naj se zoperstavijo rasizmu, fašizmu in sovraštvu do tujcev na stadionih in športnih dogodkih. To bi dosegli s kaznovanjem odgovornih ter spodbujanjem osveščanja mladih.

Države bi morale po mnenju evroposlancev pomagati posameznikom, ki želijo zapustiti neofašistične in neonacistične skupine. Poslanci pri tem poudarjajo pomen izobraževanja, ozaveščanja mladih o zgodovini ter pozivajo k jasnemu zavračanju zločinov iz preteklosti.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 197
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin