Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 6. 2021,
18.58

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

3

Natisni članek

poročilo Pentagon neznani leteči predmet

Torek, 29. 6. 2021, 18.58

2 leti, 9 mesecev

Težko pričakovano poročilo Pentagona o NLP-jih: smo v vesolju res sami?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

3

Ameriški Pentagon je pred tremi dnevi objavil težko pričakovano poročilo o neidentificiranih nebesnih fenomenih, ki pa še vedno pušča številna vprašanja neodgovorjena. 

Javno dostopno poročilo Pentagona je dolgo devet strani in zajema dogodke od leta 2004 pa do leta 2021. Obveščevalci so jih skupaj našteli 144, vendar brez kakršnihkoli pojasnil oziroma dokazov.

Nikakršnega dokaza namreč ni, da bi lahko za njimi dejansko stala tajna napredna tehnologija držav, kot sta Kitajska in Rusija, ali morda celo zunajzemeljska bitja, a po drugi strani vsega tega tudi ni mogoče izključiti, so zapisali avtorji poročila – sodelavci Pentagona in tajnih obveščevalnih služb.

"Gre za splošno poročilo, ki le v enem od 144 primerov ugotavlja pojav dogodka, pri ostalih pa gre za pomanjkanje dokazov. Sicer navajajo, da ne morejo izključiti nezemeljskega izvora, kar daje, verjetno z razlogom, poročilu in nadaljevanju zgodb z NLP-ji določen misterij. Verjamem, da do najbolj tajnih vojaških programov in drugih zaupnih informacij niso imeli dostopa ali jih niso smeli objaviti," je poročilo komentiral Dominik Kobold, direktor centra Noordung, ki se ukvarja s promocijo vesoljskih tehnologij in manifestacijo človeških dosežkov v vesolju.

Uspeli pojasniti le en primer

Poročilo zajema 144 nenavadnih dogodkov. | Foto: Reuters Poročilo zajema 144 nenavadnih dogodkov. Foto: Reuters Obveščevalci so uspeli pojasniti le enega od nenavadnih fenomenov, in sicer primer, ko naj bi šlo za balon, iz katerega je uhajal zrak. Vsi ostali zaenkrat ostajajo nepojasnjeni. Osemnajst primerov poleg tega posebej izstopa zaradi svoje "nenavadne smeri gibanja ali lastnosti leta" – na primer lebdenja na mestu kljub močnemu vetru ali premikanja z ekstremno hitrostjo.

Poglavitna ovira oziroma težava pri preiskavah naj bi bili nezadostni podatki. Poročilo sicer obenem izpostavlja, da ti fenomeni predstavljajo varnostno tveganje za zračni promet in morda tudi nacionalno varnostno grožnjo, zato je treba izdelati načrt, kako bi jih bilo mogoče bolje raziskati in razumeti.

Velika pričakovanja v ZDA

V ZDA so številni poročilo pričakovali z velikimi pričakovanji. To so še dodatno podžgale izjave nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame na televiziji o tem, da "obstajajo slikovni materiali in posnetki predmetov na nebu, za katere ne vemo točno, kaj so. Ne moremo pojasniti, kako se premikajo, njihove smeri leta, enostavno nimajo nobenega preprosto razložljivega vzorca".

"Če izhajamo iz fizikalnih okvirjev trenutnih dognanj znanosti, so potovanja v globoko vesolje neverjetna in za Zemljane še vedno nemogoča. V prostranstvih vesolja zagotovo obstajajo veliko bolj razvita bitja od nas in verjamem, da bomo vedeli, ko nas obiščejo," še meni Kobold.

Pentagon | Foto: Reuters Pentagon Foto: Reuters

Poročilo je Pentagon v skladu s svojo zakonsko obveznostjo v petek predal ameriškemu kongresu. Celotno poročilo je sicer obsežnejše od devetih strani, ki so bile ob tem objavljene. Gre za šele predhodno oceno, a vendarle je to doslej sploh prvo uradno priznanje ameriške vlade o obstoju neznanih letečih predmetov oziroma nebesnih pojavov, ki so jih med drugim opazili ameriški vojaški piloti in katerih izvora ne znajo pojasniti oziroma ne morejo izključiti možnosti, da gre za vesoljska plovila.

Ne spreglejte