Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 3. 2018,
11.55

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Natisni članek

noad terorizem Francija policija

Petek, 23. 3. 2018, 11.55

6 let, 1 mesec

Policija ustrelila terorista, v napadu umrli najmanj trije ljudje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Na jugozahodu Francije se je danes zgodil teroristični napad. Oborožen napadalec je v mestih Carcassone in Trebes ubil najmanj tri ljudi, 16 pa jih je ranil. Policisti so napadalca na koncu ubili, preostalim zajetim talcem pa je še pred posredovanjem policije uspelo zbežati na svobodo. Po poročanju medijev so policisti po dogodku prijeli napadalčevo partnerico.

Novinar: Matej Simič/ Video: Planet TV


Žensko, ki je živela z napadalcem Radouanom Lakdimom, ta je na jugu Francije po najnovejših podatkih ubil tri ljudi, 16 pa jih je ranil, so pridržali zaradi zaslišanja, je sporočil francoski protiteroristični tožilec Francois Molins.

Po njegovih besedah je partnerica napadalca osumljena povezave s kriminalci "s ciljem izvedbe terorističnih dejanj".

Preiskovalci poskušajo ugotoviti, ali je imel napadalec sodelavce

Molins je povedal, da je Lakdim trdil, da je vojak teroristične skupine Islamska država in da je pripravljen umreti za Sirijo, ko je oborožen vdrl v supermarket družbe Super U v bližnjem kraju Trebes.

Ko so posebne enote slišale strele v trgovini, so vdrle vanjo in ubile napadalca ter našle huje ranjenega policista, ta se zdaj v bolnišnici bori za življenje. Francoski predsednik Emmanuel Macron je omenjenega policista že označil za junaka.

Molins je poudaril, da preiskava dogodka še ni končana. Preiskovalci poskušajo med drugim ugotoviti, kje in kako je napadalec dobil orožje ter ali je imel sodelavce.

Oborožen z noži, puško in granatami vstopil v supermarket

Po doslej zbranih informacijah je napadalec v mestu Carcassonne zjutraj zajel avtomobil, ustrelil in ranil voznika ter ubil potnika. Nato se je z vozilom odpeljal naprej in streljal na skupino mimoidočih policistov ter enega od njih ranil.

Zatem se je odpeljal v bližnje mesto Trebes in malo po 11. uri oborožen z noži, puško in granatami vstopil v supermarket, kjer je ubil še dva človeka, enega policista pa ranil.

Po navedbah neimenovanih varnostnih virov je pred posredovanjem policije iz omenjene trgovine uspelo pobegniti vsem zajetim strankam in uslužbencem trgovine.

Preiskava ni pokazala, da bi Lakdim lahko izvedel teroristični napad

Francoski notranji minister Gerard Collomb je po dogodku povedal, da je bil napadalec 25-letni Francoz, ki se je rodil v Maroku, in da je deloval sam. Policiji je bil znan kot manjši prekupčevalec z mamili.

Molins je pojasnil, da so Lakdima poleti 2014 dodali na seznam morebitnih skrajnežev zaradi radikalizacije in povezav s salafističnim gibanjem. Leta 2011 so ga spoznali za krivega posedovanja prepovedanega orožja, leta 2015 pa zaradi uživanja mamil.

Leta 2016 in 2017 so ga preiskovale obveščevalne službe, a preiskava ni pokazala, da bi lahko izvedel teroristični napad.

Prvi teroristični napad v mandatu predsednika Macrona

Francoski predsednik Macron je današnji dogodek že označil za teroristični napad. "Naša država je bila tarča terorističnega napada," je v televizijskem nagovoru povedal francoski predsednik.

Polno podporo in solidarnost so prebivalcem Francije že izrazili najvišji predstavniki Evropske unije. "Francijo je znova prizadel strahopeten in krvav napad, potem ko jo je že v preteklosti močno prizadel terorizem," je v Bruslju dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Sožalje družinam žrtev je že izrekel tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle. Kot je prek Twitterja sporočilo zunanje ministrstvo, je Erjavec ob tem izrazil tudi solidarnost Slovenije s Francijo.

Zadnji teroristični napad na francoskih tleh julija 2016 v Nici

V Franciji so oktobra lani odpravili izredne razmere, a v državi še vedno vlada visoka napetost zaradi niza terorističnih napadov, ki se je v državi začel januarja 2015 z napadom na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu.

Zadnji večji teroristični napad se je v Franciji zgodil 14. julija 2016, ko so teroristi v Nici z vozilom ubili 86 ljudi.

Največ smrtnih žrtev je sicer zahteval niz terorističnih napadov v Parizu novembra 2015, ko je skupina teroristov streljala in metala bombe na glasbeno prizorišče, športni stadion ter napadla več barov in restavracij.

Napadalci so takrat ubili 130 ljudi, okoli 370 pa jih je bilo ranjenih. Največ smrtnih žrtev je terjal napad na koncertu Eagles of Death Metal v pariški dvorani Bataclan.

Ne spreglejte