Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2024,
17.48

Osveženo pred

2 dneva, 7 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

meteorologija Hrvaška Zagreb vreme Dalmacija

Petek, 28. 6. 2024, 17.48

2 dneva, 7 ur

Temperaturni šok na Hrvaškem: s 35 na 18 stopinj Celzija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
HTZ, Dalmacija, Omiš, Cetina, kolesarske poti, rafting | Ponekod v Dalmaciji se bodo v soboto in nedeljo temperature povzpele do 35 stopinj Celzija.  | Foto Shutterstock

Ponekod v Dalmaciji se bodo v soboto in nedeljo temperature povzpele do 35 stopinj Celzija.

Foto: Shutterstock

Prihajajoči vikend bodo na Hrvaškem temperature segle do 35 stopinj Celzija, potem pa sledi nenaden preobrat, zaradi katerega si bo treba nadeti dolge rokave. Ohladilo se bo namreč na 18 stopinj Celzija, je napovedal hrvaški meteorolog Ivan Šolić. "Takemu preobratu lahko mirno rečemo temperaturni šok," je dejal Šolić za Jutarnji.hr. 

Še v četrtek so v Dalmaciji imeli nevihte, zaradi katerih se je na dežemeru meteorološke postaje v Imotskem nabralo 22,2 litra dežja na kvadratni meter, nato pa je porast zračnega tlaka nakazal odhod višinskega ciklona in napovedal vroč konec tedna.

V soboto bodo tako najvišje temperature zraka povsod po Dalmaciji presegle 30 stopinj Celzija. Najhuje bo na območju Knina, Imotske krajine, Ravnih Kotarjev in ustja Neretve, kjer bi lahko najvišje temperature zraka segle tudi do 35 stopinj Celzija. Tudi v nedeljo bodo temperature zraka v Dalmaciji ostale enake. Ozračje se bo segrelo predvsem na skrajnem vzhodu države, kjer bi lahko najvišje temperature zraka ponovno presegle 35 stopinj Celzija. 

S 35 na 18 stopinj Celzija 

Povsem drugačno pa bo vreme v sredini prihodnjega tedna, ko bo na Jadran prodrl hladnejši zrak s severa Evrope. Obenem se bo aktiviral tudi ciklon, zaradi katerega bodo od torka dalje nastajale padavine, plohe in grmenje.

Osvežitev bo najobčutnejša na celini, kjer bo znova treba obleči dolge rokave. Temperatura zraka se bo namreč v primerjavi z nedeljo spustila za več kot 15 stopinj Celzija," tako da lahko mirno rečemo, da nas čaka pravi temperaturni šok", je dejal Šolić. 

Ameriški GFS za nedeljo za Zagreb napoveduje peklenske temperature okoli 36 stopinj Celzija, le dva dni kasneje, v torek, pa bo najvišja dnevna temperatura 18 stopinj Celzija. 

Nanos
Novice Vreme: nas čaka pravo poletje?
Burja Izola
Novice Zaradi burje za ponedeljek izdano oranžno vremensko opozorilo za jugozahod države
primorska avtocesta, promet
Novice Pred prazničnim koncem tedna prometno in vremensko opozorilo
Ne spreglejte