SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Talibani prestrašene otroke iskali pod šolskimi klopmi (foto)

3

termometer

 | Foto:
V Pakistanu žalujejo za žrtvami talibanov, ki so v šoli v Peševarju ubili 148 ljudi, večinoma otrok. Pakistanski premier Navaz Šarif je umaknil moratorija na smrtno kazen.

Šarif je razglasil tudi tridnevno žalovanje za žrtvami pokola, v katerem je umrlo najmanj 132 otrok in devet uslužbencev šole, ki so jo včeraj napadli talibani. Pokol je sprožil zgražanje ne le pakistanske, temveč tudi svetovne javnosti in celo afganistanskih talibanov.

Sedem oboroženih napadalcev je med osemurnim napadom hodilo od učilnice do učilnice ter streljalo otroke. Talibani so prerezali ograjo okoli šole, nato pa z eksplozivom, pritrjenim na svoja telesa, najprej vdrli v avditorij, poln otrok, ki so ravno pisali test. Eden od učencev, 14-letni Ahmed Faraz se spominja, da so hoteli talibani prestrašiti otroke. "Veliko otrok je pod klopmi. Ubijte jih," se travmatičnega dogodka po poročanju CNN-a spominja Faraz.

Napadalci so šli nato od sobe do sobe ter streljali učence in učitelje, kjer so jih našli. V napadu je bilo ranjenih 125 ljudi, napadalce pa so ubili, potem ko je vojska vstopila v šolo. Iz šole, ki jo obiskuje okoli 1.100 učencev, večinoma otrok vojaškega osebja, so evakuirali na stotine ljudi.

"Manjša ko je krsta, težje jo je nositi" V skladu z islamskimi navadami so žrtve začeli pokopavati, preden se je znočilo. Obupani starši in sorodniki so spremljali krste s svojimi otroki. "Tudi otroci umirajo na bojni liniji vojne proti terorizmu. Manjša ko je krsta, težje jo je nositi," je dejal pakistanski obrambni minister Khawaja Asif.

Dan po pokolu je Šarif umaknil moratorij na smrtno kazen v terorističnih primerih. Napovedal je tudi sestanek vseh parlamentarnih strank, da bi se pogovorili glede odgovora na najhujši napad pakistanskih talibanov doslej. Šarif je obljubil maščevanje za "nacionalno tragedijo, ki so jo povzročili divjaki. Maščevali se bomo za vsako kapljico krvi naših otrok, ki je bila prelita".

Predstavnik pakistanskih talibanov Mohamed Kurasani je dejal, da so bili prisiljeni sprožiti napad kot odgovor na napade vojske. Vojsko je obtožil, da je ubila otroke in žene talibanskih borcev ter zažgala njihove domove. V nedavnih napadih pakistanske vojske v območjih blizu meje z Afganistanom naj bi umrlo na stotine talibanov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin