Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 10. 2017,
4.03

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23
praznovanje Mehika dan mrtvih

Natisni članek

Torek, 31. 10. 2017, 4.03

6 let, 8 mesecev

Takšna so praznovanja na drugi strani zemeljske oble #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23

Povsem drugačna praznovanja kot pri nas, ki se v glavnem vrtijo okoli obiskovanja grobov, so na drugi strani zemeljske oble. Namesto da bi objokovali smrt, Mehičani slavijo življenje. Družijo se z dušami umrlih, ki se takrat, kot verjamejo, vrnejo na Zemljo, obiščejo domove in se poveselijo s svojimi sorodniki, je v oddaji Danes poročala Planet TV.

Video: Planet TV

Dia de los Muertos, dan mrtvih. To je čas, ko ulice mehiških mest in vasi zavzamejo okostnjaki. Osrednja figura je La Calavera Catrina, rekli bi ji lahko kar eleganten okostnjak. Če so jo sprva upodabljali le s klobukom, so gospo smrt pozneje lepo oblekli in takšna, v nešteto različicah, je še danes.

Preveva jih predvsem veselje, da so še živi

A objokovanje smrti ni glavno sporočilo tega mehiškega praznika. Ob tem ko se spominjajo pokojnih, Mehičani častijo življenje. Preveva jih predvsem veselje, da so še živi.

Dan mrtvih v Mehiki sicer obhajajo kar tri dni. 31. oktobra, na predvečer vseh svetih, se spominjajo mrtvih otrok. Osrednji dan, prvi november, je dan vseh svetih, ko se na Zemljo vrnejo duše odraslih, 2. novembra pa nato obiščejo razkošno okrašene grobove.

Na domači mizi mora biti sladek kruh z janežem

Medtem pa umrlim tudi doma pripravijo posebne oltarje, kamor povabijo njihove duše. Tradicionalno jih okrasijo z lobanjami in različnimi spominki, z značilnimi cvetovi oranžnih žametnic in obvezno tudi s hrano in pijačo, ki jo je imel pokojnik najraje.

Tradicija veleva tudi, da mora biti za ta praznik na domači mizi tudi sladek kruh z janežem. Imenujejo ga kar kruh mrtvih.

Sicer pa tridnevno slavje, polno glasbe, hrane, plesa in še česa, družine običajno sklenejo z obilno večerjo.

Ne spreglejte