Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 8. 2022,
7.30

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

116

Natisni članek

Mariupol vojna Ukrajina Rusija

Torek, 9. 8. 2022, 7.30

1 leto, 8 mesecev

Dopustniki v paniki zapustili plažo: eksplozija pretresla Putinovo prvo veliko osvojitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

116

panik | Na letališču na polotoku Krim, ki ga je leta 2014 aneksirala Rusija, je v bližini naselja Novofjodorovka danes eksplodiralo strelivo, pri čemer je bila ena oseba ubita, več pa ranjenih, so sporočile tamkajšnje oblasti in dodale, da so iz naselja medtem evakuirale trideset ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. | Foto Twitter/Zajem zaslona

Na letališču na polotoku Krim, ki ga je leta 2014 aneksirala Rusija, je v bližini naselja Novofjodorovka danes eksplodiralo strelivo, pri čemer je bila ena oseba ubita, več pa ranjenih, so sporočile tamkajšnje oblasti in dodale, da so iz naselja medtem evakuirale trideset ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: Twitter/Zajem zaslona

167. dan ruske invazije na Ukrajino. Iz ukrajinskega pristanišča Črnomorsk sta danes izpluli še dve tovorni ladji z ukrajinskim žitom. Rusija je danes z vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu v vesolje izstrelila nov iranski izvidniški satelit, je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax danes zjutraj sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos. Rusija še naprej krepi ofenzivo na vzhodu Ukrajine, a v Kijevu zatrjujejo, da se ukrajinske sile močno in uspešno upirajo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Zahod pozval, naj Rusom prepove potovanja, s čimer želi spodbuditi zaveznike k še večjemu pritisku na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

18.55 Na letališču na Krimu eksplodiralo strelivo, ena oseba umrla
18.16 Ukrajina evakuirala več tisoč civilistov iz regije Doneck
16.25 Zavrnili ladjo z ukrajinskim žitom
14.13 Rusija stopnjuje napade na vzhodu Ukrajine
14.03 Zelenski Zahod pozval k popolni prepovedi potovanj za Ruse
13.42 Britanci: To je največji uspeh Rusov v zadnjih 30 dneh
13.21 Iz Ukrajine izpluli še dve ladji z žitom
11.21 Rusija v vesolje izstrelila nov iranski izvidniški satelit
10.31 Nemško gospodarstvo bo zaradi vojne ob 265 milijard dolarjev
7.21 Ruski okupatorji se pripravljajo na linč

18.55 Na letališču na Krimu eksplodiralo strelivo, ena oseba umrla

Na letališču na polotoku Krim, ki ga je leta 2014 aneksirala Rusija, je v bližini naselja Novofjodorovka danes eksplodiralo strelivo, pri čemer je bila ena oseba ubita, več pa ranjenih, so sporočile tamkajšnje oblasti in dodale, da so iz naselja medtem evakuirale trideset ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner Krima Sergej Aksjonov je potrdil, da je zaradi eksplozij ena oseba umrla. Po zadnjih podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva naj bi bilo ranjenih šest ljudi, vključno z otrokom, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

"Za zagotovitev varnosti infrastrukturnih objektov in prebivalstva so bili poostreni vsi potrebni ukrepi," je še dodal.

Ministrstvo za obrambo je medtem sporočilo, da letališče ni bilo tarča napadov, vzrok eksplozij pa še preučujejo.

Na posnetkih, ki so bili medtem objavljeni na družbenih omrežjih, je videti dopustnike, ki v paniki zapuščajo lokalno plažo v času, ko se nad območjem letališča dvigujejo črni oblaki.

18.16 Ukrajina evakuirala več tisoč civilistov iz regije Doneck

 

"V zadnjih šestih dneh je bilo evakuiranih več kot 3000 državljanov, med njimi skoraj 600 otrok in 1400 žensk. Obvezna evakuacija pa se medtem nadaljuje," je povedal namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko.

Pri tem je še dodal, da je bilo od začetka ruske invazije iz Donecka evakuiranih približno 1,3 milijona ljudi, v regiji pa naj bi jih ostalo še 350.000, od tega približno 50.000 otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kijev je prejšnji teden uvedel obvezno evakuacijo iz vzhodne regije Doneck, ki zdaj nosi glavno breme ruske vojaške ofenzive. Kot enega izmed razlogov je vlada navedla, da v mrzlih zimskih mesecih ne bo mogla zagotoviti zadostnega ogrevanja.

Številni Ukrajinci v Donbasu, ki ga sestavljata regiji Doneck in Lugansk, pa si ne želijo oziroma ne morejo oditi. Pri tem se sklicujejo na pomanjkanje sredstev za začetek novega življenja in na to, da nimajo kam iti.

16.25 Zavrnili ladjo z ukrajinskim žitom

Ladja Razoni, ki je v skladu z dogovorom iz Istanbula prva zapustila Ukrajino, bi se morala v nedeljo zasidrati v Libanonu, vendar je ukrajinsko veleposlaništvo sporočilo, da je tamkajšnji kupec zavrnil tovor in kot razlog navedel petmesečno zamudo pošiljke.

Po podatkih spletnega portala MarineTraffic se ladja Razoni danes nahaja v turških vodah, kjer čaka na novega kupca.

14.13 Rusija stopnjuje napade na vzhodu Ukrajine

Rusija še naprej krepi ofenzivo na vzhodu Ukrajine, a v Kijevu zatrjujejo, da se ukrajinske sile močno in uspešno upirajo, poročajo tuje tiskovne agencije. Še vedno je napeto tudi okoli jedrske elektrarne v Zaporožju na jugu države, kjer Rusija po lastnih navedbah po nedavnem obstreljevanju namešča sisteme zračne obrambe.

O silovitih spopadih danes poročajo v mestih ob fronti blizu mesta Doneck na vzhodu Ukrajine, poroča tiskovna agencija Reuters na spletni strani. Po trditvah ukrajinskih predstavnikov ruske sile v prizadevanjih, da bi prevzele nadzor nad regijo Donbas, izvajajo serije napadov, tudi iz zraka. Ukrajinska vojska trdi, da je odbila kopenske napade v smeri mest Bahmut in Avdijivka ter porazila ruske izvidniške enote, med drugim blizu Bahmuta.

Ruska stran razmere na terenu ocenjuje drugače. Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je tako sporočil, da so sile pod njegovim vodstvom zajele tovarno na južnem obrobju mesta Soledar. Ruske sile so po lastnih navedbah tudi vdrle v vas Piski, obdano z barikadami, ruski mediji pa poročajo, da so pripadniki skupine Wagner vdrli na območje blizu mesta Bahmut.

Rusija si prizadeva, da bi prevzela popoln nadzor nad Donbasom, predstavniki samooklicanih proruskih oblasti v več zasedenih delih Ukrajine pa po lastnih navedbah načrtujejo referendume glede priključitve Rusiji, še poroča Reuters.

14.03 Zelenski Zahod pozval k popolni prepovedi potovanj za Ruse

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Zahod pozval, naj Rusom prepove potovanja, s čimer želi spodbuditi zaveznike k še večjemu pritisku na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Pozivu se je po poročanju spletnega medija Politico pridružila finska premierka Sanna Marin, vizume za Ruse pa bi ukinila tudi estonska premierka Kaja Kallas.

V intervjuju za ameriški dnevnik Washington Post je Zelenski veljavne sankcije proti Rusiji označil za šibke v primerjavi s sporočilom, ki bi ga Moskvi poslali s prepovedjo potovanj in popolnim embargom na ruske energente.

"Najpomembnejše sankcije so zaprtje meja - ker Rusi jemljejo zemljo nekomu drugemu," je dejal ukrajinski predsednik in dodal, da bi morali Rusi "živeti v svojem svetu, dokler ne spremenijo svoje filozofije".

Po mnenju Zelenskega bi morali vsi Rusi prevzeti del krivde za Putinovo vojno. "Rekli bodo: 'Ta vojna nima nobene zveze z nami, celotno prebivalstvo ne more biti odgovorno, kajne?' Lahko je. Prebivalstvo je izbralo to vlado in se z njo ne bori, se z njo ne prepira, ne kriči nanjo," je dejal Zelenski.

V Moskvi so se na poziv Zelenskega odzvali z besedami, da je "iracionalnost razmišljanja v tem primeru presegla vse meje" in da je potezo "mogoče razumeti le izjemno negativno". "Vsak poskus izolacije Rusov ali Rusije je proces, ki nima perspektive," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Nekatere evropske države naj bi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že ukinile nekatere vizume za ruske državljane, pojavljajo pa se tudi pozivi k odločnejšim ukrepom.

Finska premierka Sanna Marin je v ponedeljek prav tako dejala, da bi EU morala razmisliti o prepovedi potovanja za ruske potnike. "Ni prav, da lahko Rusi v času, ko Rusija izvaja brutalno vojno v Evropi, živijo normalno življenje, potujejo po Evropi kot turisti. To ni prav," je Marinova po navedbah Politica dejala za finsko javno radiotelevizijo Yle. Dodala je, da verjame, da bo na prihodnjih zasedanjih Evropskega sveta to vprašanje še bolj izpostavljeno.

Turističnih vizumov pa Rusom ne bi več izdajala niti estonska predsednica vlade Kaja Kallas, ki je na Twitterju zapisala, da je obisk Evrope privilegij in ne pravica. "Letalski promet iz Rusije je ustavljen. To pomeni, da medtem ko schengenske države Rusom izdajajo vizume, breme nosijo države, ki so sosede Rusije - Finska, Estonija in Latvija, ki so edine vstopne točke," je zapisala Kallasova.

13.42 Britanci: To je največji uspeh Rusov v zadnjih 30 dneh

Britanski vojaški strokovnjaki ocenjujejo, da so ruske sile v zadnjih dneh svoja prizadevanja osredotočile na odvračanje ukrajinske protiofenzive na jugu države. Kljub temu nadaljujejo tudi napade v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, v današnjem rednem poročilu navaja britansko ministrstvo za obrambo.

Britanski strokovnjaki ocenjujejo tudi, da je napredovanje ruskih sil na terenu še naprej omejeno. Največji uspeh so ruske sile v zadnjih 30 dneh dosegle pri napadu na mesto Bahmut, a še tam so napredovali le za okoli deset kilometrov.

Po mnenju britanskih strokovnjakov je razlog za to med drugim v pomanjkanju vojaškega osebja na ruski strani. "Kljub močnemu posredovanju topništva na tem območju Rusiji ni uspelo zagotoviti zadostnega števila pripadnikov pehote, da bi osvojili še več ozemlja," piše v poročilu, ki ga povzema dpa.

13.21 Iz Ukrajine izpluli še dve ladji z žitom

Iz ukrajinskega pristanišča Črnomorsk sta danes izpluli še dve tovorni ladji z ukrajinskim žitom, kar vzbuja upanje, da se počasi umirja svetovna prehranska kriza, ki jo je povzročil ruski napad na Ukrajino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ladji po varnem koridorju v Črnem morju prevažata skupno več kot 70 tisoč ton žita, je ob tem sporočilo ukrajinsko ministrstvo za infrastrukturo.

V Turčijo je z ladjo Rahmi Yaggi namenjeno okoli 5.300 ton sončnične moke, ladja Ocean Lion pa prevaža skoraj 65 tisoč ton koruze, namenjene v Južno Korejo.

Odkar sta Rusija in Ukrajina ob posredovanju Turčije in Združenih narodov 22. julija dosegli dogovor o sprostitvi izvoza ukrajinskega žita, je iz Ukrajine izplulo že dvanajst ladij z več kot 380 tisoč tonami tovora.

Pošiljke veljajo za bistvene za stabilizacijo cen žita na svetovnih trgih zaradi strahu pred lakoto na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Združeni narodi in Turčija pomagajo pri usklajevanju varnosti izvoza in spremljajo pošiljke, da bi se prepričali, da z ladjami ne tihotapijo orožja na vojno območje.

11.21 Rusija v vesolje izstrelila nov iranski izvidniški satelit

Po poročanju medijev naj bi satelit Hajam sprva uporabljala Rusija v zvezi z vojno v Ukrajini, kar so v Teheranu že zanikali.

Ruska raketa sojuz je sicer danes zjutraj v vesolje ponesla skupno 17 vesoljskih sond. Največja med njimi je prav iranski satelit Hajam, ki so ga poimenovali po perzijskem astronomu Omarju Hajamu in ga je Rusija zgradila po naročilu Irana.

Po pisanju ameriškega dnevnika Washington Post lahko satelit naredi posnetke Zemlje v visoki ločljivosti. Z njim bo Iran močno okrepil svoje vojaške zmogljivosti v Perzijskem zalivu, v prihodnjih mesecih pa naj bi ga Rusija uporabljala v vojni v Ukrajini, je prejšnji teden še pisal časnik.

Iranska vesoljska agencija je sicer te navedbe v nedeljo zavrnila in zatrdila, da bo Islamska republika imela nadzor nad satelitom "od prvega dne". Dodali so, da zaradi kodirnega algoritma nobena tretja država ne bo imela dostopa do informacij, ki jih bo poslal satelit.

Namen uporabe Hajama je po navedbah Teherana nadzor iranskih meja, povečanje kmetijske proizvodnje ter nadzor vodnih virov in opazovanje naravnih nesreč, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Roskozmos je ob tem še sporočil, da bodo preostale manjše vesoljske sonde, ki jih je sojuz danes ponesel v vesolje, krožile v Zemljini orbiti, zgradile pa so jih ruske univerze, podjetja in neprofitne organizacije.

10.31 Nemško gospodarstvo bo zaradi vojne ob 265 milijard dolarjev

Nemško gospodarstvo bo zaradi vojne v Ukrajini in visokih cen energije do leta 2030 izgubilo več kot 265 milijard dolarjev dodane vrednosti, je pokazala študija Inštituta za raziskave zaposlovanja (IAB).

Po podatkih študije bo bruto domači proizvod (BDP) Nemčije za 1,7 odstotka nižji. To se bo pokazalo tudi v delovni sili, saj bo zaposlenih do 240 tisoč ljudi manj.

7.21 Ruski okupatorji se pripravljajo na linč

Ruski vojaki in okupatorji se v Mariupolu pripravljajo na linč ukrajinskih vojakov. Fotografije naj bi prikazovale realno stanje, medtem pa je tudi že ruski oficir in politik iz donecke regije ter vodja proruskih ukrajinskih separatistov Denis Pušilin dejal, da "priprave na sojenje že potekajo".

Kot so povedali na ruski televiziji, se Rusi tudi pripravljajo na "demonstracijski nastop" na odru mariupolske filharmonije. Grozijo tudi, da ta izvedba ne bo samo ena, ampak jih bo več.

Novice Tako so Ukrajinci uničili rusko poveljniško mesto
Maxin Oreškin, Vladimir Putin
Novice Razkritje: to je človek, ki stiska Evropo in Putinu rešuje vojno
Ukrajina
Novice V Ukrajini se začenja nova faza vojne
Novice Tveganje za katastrofo v Ukrajini narašča
ruska vojska rusija vojak vojska ukrajina
Novice Ukrajina: "Preprečili smo dva atentata". Morilcem naročniki ponudili 100 tisoč dolarjev?
Novice Putinov jedrski fanatik, "snet s tečajev", grozi Nemcem: Vse vas bomo pobili!
Ne spreglejte