Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 8. 2022,
9.51

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

81

Natisni članek

Vladimir Putin vojna Rusija Ukrajina

Sobota, 6. 8. 2022, 9.51

1 leto, 8 mesecev

V Ukrajini se začenja nova faza vojne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

81

Ukrajina | Foto Reuters

Foto: Reuters

164. dan ruske invazije na Ukrajino. Po današnjih podatkih britanskih obveščevalnih služb so ruske sile začele zbirati enote na jugu Ukrajine pred bližajočo se protiofenzivo Kijeva v tem delu države. Zdi se, da vojna prehaja v "novo fazo". Ukrajinski veleposlanik v Vatikanu Andrij Juraš je danes po avdienci s papežem namignil, da bi Frančišek lahko kmalu obiskal Ukrajino. Podjetje Meta, ki ima v lasti Facebook in Instagram, pa je odstranilo mrežo uporabniških računov na Instagramu, ki jih je upravljala "farma trolov" iz Sankt Peterburga. Uporabniki računov, katerih cilj je bil ustvariti vtis o spletni podpori ruski invaziji na Ukrajino, so objavljali proruske komentarje na vsebino, ki so jo delili vplivneži družbenih medijev in mediji, poroča Kyiv Independent.

Pregled najpomembnejših dogodkov dneva

18.45 Papež bi lahko kmalu obiskal Ukrajino
13.30 Meta uničila mrežo proruskih uporabniških računov na Instagramu
12.38 Rusija vse bolj pritiska na ukrajinske obrambne položaje v Donbasu
9.00 Britansko obrambno ministrstvo: Rusi kopičijo vojsko na jugu Ukrajine

18.45 Papež bi lahko kmalu obiskal Ukrajino

Ukrajinski veleposlanik v Vatikanu Andrij Juraš je danes po avdienci s papežem namignil, da bi Frančišek lahko kmalu obiskal Ukrajino. Vatikan sicer uradno ni objavil nobenih podrobnosti o papeževem pogovoru z Jurašem, tudi srečanje so potrdili šele danes.

Ukrajina čaka na obisk glavarja Katoliške cerkve že od začetka ruske agresije, je na Twitterju zapisal Andrij Juraš in dodal, da bi ga z veseljem sprejeli "pred njegovim potovanjem v Kazahstan". Papež tridnevno potovanje v Kazahstan načrtuje 13. septembra.

Ukrajinski veleposlanik je sporočil še, da je Frančišek poudaril svojo naklonjenost ukrajinskemu ljudstvu in izrazil pripravljenost, da to pokaže tudi z obiskom.

Papež je od začetka vojne večkrat dejal, da bi rad obiskal Ukrajino in spodbujal mir, vendar ga že nekaj časa pestijo poškodbe kolena, zaradi katerih mora pogosto uporabljati invalidski voziček. Iz tega razloga se zdi malo verjetno, da bi se odpravil na dolgo potovanje z vlakom v Kijev. Poleti v glavno mesto Ukrajine so namreč za zdaj še vedno onemogočeni.

Ob vrnitvi z nedavnega potovanja v Kanado je papež Frančišek dejal, da si sicer še vedno želi potovati, vendar bo v prihodnje morda primoran potovanja načrtovati v nekoliko manjšem obsegu.

15.40 Nova faza vojne

Po današnjih podatkih britanskih obveščevalnih služb so ruske sile začele zbirati enote na jugu Ukrajine pred bližajočo se protiofenzivo Kijeva v tem delu države. Britansko obrambno ministrstvo pričakuje, da se bodo najhujši spopadi v Ukrajini preselili proti jugu na 350-kilometrsko frontno črto, ki se razteza od Zaporožja do Hersona, vzporedno z reko Dneper.

Herson je s strateško pomembno železniško progo povezan z okupiranim črnomorskim polotokom Krim, v Zaporožju, ki leži ob reki Dneper na jugovzhodu države, pa se nahaja največja jedrska elektrarna v Evropi, ki jo je zasedla Rusija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes Rusijo obtožil obstreljevanja elektrarne v Zaporožju, ruska stran pa podobno trdi za ukrajinske sile.

"Dolgi konvoji ruskih vojaških tovornjakov, tankov, topništva in drugega orožja se še naprej oddaljujejo od ukrajinske regije Donbas in so usmerjeni proti jugozahodu," navaja redno poročilo britanskih obveščevalnih služb. Opremo naj bi premikali tudi iz Melitopolja, Berdjanska in Mariupolja, ki jih je zasedla Rusija, ter iz celinske Rusije prek mostu na polotok Krim.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem danes zatrdilo, da so ruske sile v nedavnih zračnih napadih in obstreljevanju v regijah Herson in Dnipropetrovsk ubile skoraj 600 ukrajinskih vojakov in zavezniških sil.

V napadih je bilo ubitih skoraj 500 ukrajinskih vojakov in 80 "tujih plačancev", je dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, ki je poročal tudi o uničenju več ukrajinskih artilerijskih sistemov, vključno z naprednim raketometom HIMARS, ki so ga dobavile ZDA.

Moskva je v preteklosti že večkrat poročala o uničenju teh oborožitvenih sistemov, vendar sta Kijev in Washington to zanikala.

12.38 Rusija vse bolj pritiska na ukrajinske obrambne položaje v Donbasu

Ruske sile po navedbah Kijeva silovito napadajo mesto Bahmut, ki je eden zadnjih stebrov obrambne linije pred urbanim območjem v Donbasu, ki je še pod ukrajinskim nadzorom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Rusija naj bi imela pod nadzorom približno 60 odstotkov regije Doneck.

"Sovražnik izvaja napad na Bahmut, spopadi se nadaljujejo," je v svojem poročilu o razmerah davi zapisal generalštab ukrajinskih oboroženih sil. Proruski separatisti so v petek sporočili, da so se spopadi že odvijali tudi znotraj mesta. Izjav obeh strani sicer po navedbah dpa ni mogoče neodvisno preveriti.

Po zavzetju regije Lugansk v začetku julija so se prizadevanja ruske vojske na vzhodu Ukrajine osredotočila na sosednjo regijo Doneck. V zadnjih tednih so ruske sile korak za korakom uspele potisniti ukrajinske branilce nazaj. Zdaj nadzorujejo približno 60 odstotkov ozemlja v regiji.

Glavno oporišče ukrajinskih enot v regiji Donbas se nahaja na območju mest Slovjansk in Kramatorsk, kjer je pred vojno živelo približno pol milijona ljudi. Z vzhoda je to območje zavarovano z obrambno linijo, ki se razteza med kraji Siversk, Soledar in Bahmut.

Ta linija je zdaj na več mestih močno obremenjena. Ruske enote so tudi pred Siverskom in Soledarjem, najhujši spopadi trenutno potekajo okoli mesta Bahmut, ki ga Rusi obstreljujejo s topništvom in tanki, poroča dpa.

Boji se nadaljujejo tudi neposredno v okolici nekdanje prestolnice regije Doneck, ki je od leta 2014 v rokah proruskih separatistov. Njihove oborožene enote poskušajo Ukrajince potisniti še bolj nazaj.

Tudi na območju manjšega mesta Avdijivka severno od Donecka je prišlo do več poskusov ruskih napadov, ki so jih ukrajinski vojaki odbili, je po navedbah dpa še sporočil ukrajinski generalštab.

9.00 Britansko obrambno ministrstvo: Rusi kopičijo vojsko na jugu Ukrajine

Britansko obrambno ministrstvo poroča o kopičenju ruskih vojaških sil na jugu Ukrajine. Kot so še sporočili iz obrambnega ministrstva, ni jasno, ali so dodatne vojaške sile namenjene novemu napadu na ukrajinsko ozemlje ali se Rusi pripravljajo na ukrajinsko ofenzivo. 

V petek sta se srečala ruski predsednik Vladimir Putin in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan. Na sestanku v Sočiju sta se dogovorila za okrepitev gospodarskega in energetskega sodelovanja, so sporočili iz Kremlja. Več o njunem srečanju si lahko preberete spodaj. 

Putin in Erdogan
Novice Putin in Erdogan za okrepitev dvostranskega gospodarskega sodelovanja
Rusija
Novice Navodilo ruskim pilotom: "Če je pristajalna steza dovolj dolga, vam ni treba zavirati"
Famagusta Ciper
Novice Zgodba, ki je svarilo za Ukrajino
Novice Tako so Ukrajinci uničili rusko poveljniško mesto
Ne spreglejte