Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2019,
9.09

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

2

Natisni članek

Amazonija amazonski gozd

Sobota, 7. 9. 2019, 9.09

4 leta, 7 mesecev

"Ta pakt je nekaj posebnega. Opazoval nas bo ves svet."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

2

Amazonija | Celotno Amazonijo trenutno ogrožajo številni požari. Po oceni okoljevarstvenikov večinoma kmetje zažigajo že posekane površine, da bi pridobili pridelovalno zemljo. V trenutno sušnem obdobju ognjeni zublji zajamejo še nedotaknjene gozdne površine. Brazilski predsednik je bil nedavno deležen mednarodnih kritik zaradi podpore gospodarski rabi deževnega gozda, ki ima pomemben vpliv na podnebje po svetu. | Foto Reuters

Celotno Amazonijo trenutno ogrožajo številni požari. Po oceni okoljevarstvenikov večinoma kmetje zažigajo že posekane površine, da bi pridobili pridelovalno zemljo. V trenutno sušnem obdobju ognjeni zublji zajamejo še nedotaknjene gozdne površine. Brazilski predsednik je bil nedavno deležen mednarodnih kritik zaradi podpore gospodarski rabi deževnega gozda, ki ima pomemben vpliv na podnebje po svetu.

Foto: Reuters

Sedem južnoameriških držav se je v kolumbijskem mestu Leticia na vrhu o Amazoniji dogovorilo o skupni strategiji varovanja okolja in trajnostnega razvoja za Amazonijo. Predstavniki Brazilije, Bolivije, Peruja, Kolumbije, Ekvadorja, Surinama in Gvajane so v petek podpisali pakt iz Leticie za Amazonijo. 

S paktom so se države obvezale za konkretne akcije za zaščito amazonskega pragozda. "Ničesar več ni treba reči, po podpisu se zdaj zahtevajo dejanja," je dejal ekvadorski predsednik Lenin Moreno. Bolivijski predsednik Evo Morales je opozoril, da se morajo ljudje spomniti na harmoničen odnos z materjo Zemljo.

Amazonija
Novice Kaj bi za človeštvo pomenilo uničenje amazonskega pragozda? #foto #video

"Amazonija je naša dediščina, je pod našo suverenostjo, a jo lahko delimo s svetom. Je zaklad, ki ga moramo varovati vsi skupaj," je ob tem dejal kolumbijski predsednik Ivan Duque. Ob tem je opozoril, da je bilo v preteklih letih izgubljenih več tisoč hektarjev deževnega gozda na račun nezakonitih novih obdelovalnih površin.

Mladi za podnebno pravičnost, protest
Novice Protest pred brazilskim veleposlaništvom: Svet je pred podnebnim zlomom" #foto

Na vrhu ni bilo brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, ki v domovini čaka na operacijo, je pa sodeloval prek videokonference. Ponovno je branil svojo okoljsko politiko in državam, kot je Francija, očital, da se vmešavajo v notranje zadeve Brazilije.

Amazonski pragozd, Amazonija, požar, gozdni požar
Novice Požari v Amazoniji: Bolsonaro začasno prepovedal kurjenje v naravi

"Ta pakt je nekaj posebnega. Opazoval nas bo ves svet in nekateri menijo, da nismo sposobno upravljati čudovite amazonske narave. S tem dokumentom dokazujemo, da smo to sposobni in da bomo delali za zaščito in razumen nadaljnji razvoj regije," je po podpisu izjavil brazilski zunanji minister Ernesto Araujo.

Amazonski pragozd, Amazonija, požar, gozdni požar
Novice Bolsonaro meni, da Evropa Brazilije ne more naučiti ničesar o ohranjanju okolja
Ne spreglejte