SiolNET. Novice Svet
0,46

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Svobodnjaki grozijo Stracheju z izključitvijo iz stranke

0,46

termometer

Heinz-Christian Strache
Heinz-Christian Strache še ni sporočil, ali bo sprejel mandat v Evropskem parlamentu. Foto: Reuters

Vodstvo avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ) bo v prihodnjih dneh odločalo o usodi nekdanjega prvaka stranke in avstrijskega podkanclerja Heinza-Christiana Stracheja. Strache, ki je po aferi Ibiza odstopil z vseh političnih funkcij, je namreč na nedavnih evropskih volitvah osvojil poslanski mandat v Evropskem parlamentu. Če bi ga sprejel, bi ga lahko svobodnjaki izključili iz stranke.

O mogoči izkjučitvi Heinza-Christiana Stracheja iz FPÖ je pri naših severnih sosedih danes poročal Tiroler Tageszeitung. Po poročanju časnika je vodstvo stranke v Zgornji Avstriji že pripravilo pogodbo za izključitev Stracheja, če bi ta do 2. julija morda sprejel mandat v Evropskem parlamentu.

Brigitte Bierlein Novice Avstrijsko prehodno vlado bo vodila kanclerka Brigitte Bierlein

Svobodnjaki resno razmišljali o izključitvi iz stranke

O tem, kaj bodo storili s Strachejem, bo predsedstvo stranke na državni ravni razpravljalo v prihodnjih dneh, do takrat pa člani stranke pričakujejo tudi pojasnila nekdanjega podpredsednika avstrijske vlade.

Na novinarska vprašanja, ali bi res lahko izključili Stracheja, v stranki do zdaj niso uradno odgovorili. Na mizi ostaja tudi možnost, da bi Strache, ki lahko evroposlanec postane po zaslugi preferenčnih glasov, sprejel mandat in po morebitni izključitvi iz stranke Avstrijo v Evropskem parlamentu zastopal kot neodvisni poslanec.

Nekdanji avstrijski podkancler je sicer na Facebooku najprej sporočil, da bo sprejel enega od treh mandatov, ki jih je na evropskih volitvah osvojila FPÖ, a je nato omenjeno objavo umaknil z družbenega omrežja. Kot je sporočil, si bo za odločitev vzel več časa, sprejel pa jo bo po razmisleku v krogu svoje družine, žene in ožjih sodelavcev.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • robinhood / 03.06.2019. ob 12:52 0 0

  Nekdanji avstrijski podkancler je sicer na Facebooku najprej sporočil, da bo sprejel enega od treh mandatov,.Kaj je tale Slovenski politik iz vrst ,leve ali desne opcije,ali kakšen Slovenski župan, (beri - Ljubljane ).?????

  0 0
 • mercedezbenz350 / 03.06.2019. ob 08:31 +2 - 4

  celi konstrukt je bil sprejet proti njemu,treba je iskat narocnika komu je bil v napoto,saj je bilo ze vse v naprej pripravljeno. V pijaco so mu zmesali psihozmes in ga podzavestno pripravljali da se je zacel hvaliti in obljubljati stvari ,ki jih normalen politik nikoli nebi govoril pred neznanci se najmanj pa pred punco( rusko) ? bosanko ,ki se za sendvic nima igrala pa je bogatasinjo. Tako se danes dela velika politika, mnogim je slo v nos da so se avstrici zblizali z rusi.

  +2 - 4
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin