Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2019,
8.21

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

2

Natisni članek

Heinz-Christian Strache Evropski parlament izključitev FPÖ

Ponedeljek, 3. 6. 2019, 8.21

4 leta, 10 mesecev

Svobodnjaki grozijo Stracheju z izključitvijo iz stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

2

Heinz-Christian Strache | Heinz-Christian Strache še ni sporočil, ali bo sprejel mandat v Evropskem parlamentu. | Foto Reuters

Heinz-Christian Strache še ni sporočil, ali bo sprejel mandat v Evropskem parlamentu.

Foto: Reuters

Vodstvo avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ) bo v prihodnjih dneh odločalo o usodi nekdanjega prvaka stranke in avstrijskega podkanclerja Heinza-Christiana Stracheja. Strache, ki je po aferi Ibiza odstopil z vseh političnih funkcij, je namreč na nedavnih evropskih volitvah osvojil poslanski mandat v Evropskem parlamentu. Če bi ga sprejel, bi ga lahko svobodnjaki izključili iz stranke.

O mogoči izkjučitvi Heinza-Christiana Stracheja iz FPÖ je pri naših severnih sosedih danes poročal Tiroler Tageszeitung. Po poročanju časnika je vodstvo stranke v Zgornji Avstriji že pripravilo pogodbo za izključitev Stracheja, če bi ta do 2. julija morda sprejel mandat v Evropskem parlamentu.

Brigitte Bierlein
Novice Avstrijsko prehodno vlado bo vodila kanclerka Brigitte Bierlein

Svobodnjaki resno razmišljali o izključitvi iz stranke

O tem, kaj bodo storili s Strachejem, bo predsedstvo stranke na državni ravni razpravljalo v prihodnjih dneh, do takrat pa člani stranke pričakujejo tudi pojasnila nekdanjega podpredsednika avstrijske vlade.

Na novinarska vprašanja, ali bi res lahko izključili Stracheja, v stranki do zdaj niso uradno odgovorili. Na mizi ostaja tudi možnost, da bi Strache, ki lahko evroposlanec postane po zaslugi preferenčnih glasov, sprejel mandat in po morebitni izključitvi iz stranke Avstrijo v Evropskem parlamentu zastopal kot neodvisni poslanec.

Nekdanji avstrijski podkancler je sicer na Facebooku najprej sporočil, da bo sprejel enega od treh mandatov, ki jih je na evropskih volitvah osvojila FPÖ, a je nato omenjeno objavo umaknil z družbenega omrežja. Kot je sporočil, si bo za odločitev vzel več časa, sprejel pa jo bo po razmisleku v krogu svoje družine, žene in ožjih sodelavcev.

Ne spreglejte