Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2019,
15.17

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Natisni članek

Brigitte Bierlein Avstrija

Četrtek, 30. 5. 2019, 15.17

4 leta, 11 mesecev

Avstrijsko prehodno vlado bo vodila kanclerka Brigitte Bierlein

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Brigitte Bierlein | Foto Reuters

Foto: Reuters

Avstrijsko prehodno vlado, ki bo na tem položaju do jesenskih predčasnih volitev, bo vodila dosedanja predsednica avstrijskega ustavnega sodišča Brigitte Bierlein. Na čelu avstrijske vlade je sedaj prvič ženska in prva nestrankarska oseba.

Kot je sporočil avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, je Bierleinovi podelil mandat za sestavo vlade. "Skušala bom pridobiti zaupanje Avstrijcev," je ob tem nova kanclerka povedala na prvi skupni novinarski konferenci s predsednikom države.

Dejala je, da bo položaj podkanclerja in pravosodnega ministra prevzel nekdanji predsednik avstrijskega upravnega sodišča Clemens Jabloner. Diplomat Alexander Schallenberg, ki je doslej vodil oddelek za evropske zadeve v kanclerjevem uradu, pa bo v prehodni vladi vodil zunanje ministrstvo, je dodala. Schallenberg sicer velja za tesnega sodelavca Kurza. V prihodnjih dneh bo predstavila še imena drugih ministrov. Ob tem je napovedala pogovore s predstavniki političnih strank in civilne družbe.

Odzivi strank na imenovanje Bierleinove so bili pozitivni. Vodja ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz jo je označil za "izjemno kompetentno, izkušeno in moralno osebnost". Njegova stranka jo bo podpirala, kolikor jo bo lahko, je napovedal.

Predsednica opozicijskih socialdemokratov (SPÖ) Pamela Rendi-Wagner pa je izrazila zadovoljstvo, da je položaj prevzela ženska. Prepričana je, da bo z Bierleinovo na čelu prehodne vlade sodelovanje med parlamentom in vlado znova zaznamovala pripravljenost na dialog.

Tudi vodja svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer je novo kanclerko označil za visokokvalificirano in moralno osebnost.

Brigitte Bierlein | Foto: Reuters Foto: Reuters

Če ne upoštevamo Hartwiga Lögerja iz vrst ljudske stranke (ÖVP), ki je le nekaj dni opravljal tekoče kanclerske posle, je 69-letna Bierleinova 14. kanclerka Avstrije po koncu druge svetovne vojne. Doslej je bilo na čelu avstrijske vlade sedem kanclerjev iz vrst SPÖ in šest iz vrst ÖVP.

Najdaljši kanclerski mandat je imel doslej Bruno Kreisky (SPÖ), ki je bil na tem položaju 4781 dni. Najkrajši pa je bil mandat Sebastiana Kurza, ki je bil na čelu vlade 525 in je moral položaj zapustiti po ponedeljkovi izglasovani nezaupnici.

Prehodna vlada pod vodstvom Bierleinove bo Avstrijo vodila do septembrskih predčasnih volitev, ki jih je po razpadu vladajoče koalicije s svobodnjaki (FPÖ) zaradi afere Ibiza predlagal vodja ÖVP. Sprva je v vlado namesto svobodnjakov imenoval strokovnjake, a je parlament njegovi vladi izglasoval nezaupnico.

Heinz-Christian Strache
Novice Avstrija dobila vlado. Je Stracheja zavedla bosanska študentka?
Sebastian Kurz
Novice Avstrijski parlament izglasoval nezaupnico Kurzevi vladi
Ne spreglejte