Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
14.04

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ženeva Pariz terorizem

Četrtek, 10. 12. 2015, 14.04

5 let, 3 mesece

Švicarska policija v Ženevi išče osumljence za napade v Parizu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Policija v Ženevi išče osumljence, ki bi lahko bili povezani s terorističnimi napadi v Parizu. V mestu so zaradi visoke stopnje ogroženosti povečali varnostne ukrepe.

Za zdaj še ni jasno, ali so osebe, ki jih iščejo v sodelovanju s francosko policijo, neposredno povezane z napadi, poroča CNN. Mednarodna tiralica je sicer razpisana za dvema osumljencema za napad, 26-letnim Belgijcem Salahom Abdeslamom in za njegovim domnevnim pomagačem Mohamedom Abrinijem.

Okrepili varnost v mestu Švicarska policija je zaradi visoke stopnje ogroženosti povečala stopnjo pripravljenosti in okrepila varnostne ukrepe v mestu. Zaradi morebitne teroristične grožnje so sicer že v sredo zvečer izpraznili Palačo narodov, sedež organizacije ZN v Ženevi, varnostno osebje pa izvaja preiskave po pisarnah. Ob vhodu v kompleks so namestili tudi varnostnike, oborožene s strojnicami, kar v Ženevi sicer ni ravno običajna praksa.

Identificirali še tretjega napadalca Francoska policija je včeraj sporočila, da je identificirala še tretjega napadalca, ki je 13. novembra sodeloval v napadu na udeležence koncerta v dvorani Bataclan v Parizu. Gre za 23-letnega Foueda Mohameda Aggada iz Strasbourga.

Glede na navedbe vira, blizu preiskavi, je bil Aggad skupaj z bratom in še skupino prijateljev konec leta 2013 v Siriji. Lansko pomlad se jih je večina vrnila v Francijo, kjer jih je nato prijela francoska policija. A Aggad je tedaj ostal v Siriji.

Zatem se je očitno uspešno vtihotapil nazaj v Francijo in skupaj s še dvema napadalcema, 29-letnim Omarjem Omarjem Ismailom Mostefaijiem in 28-letnim Samyjem Amimourjem izvedel napad na Bataclan. V tem napadu je bilo ubitih 90 ljudi.

V Parizu ubitih 130 ljudi Skupno je bilo v terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, odgovornost za katere je prevzela teroristična organizacija Islamska država, ubitih 130 ljudi.

Glavni organizator napadov Abdelhamid Abaaoud in njegova sestrična Hasna Aitboulahcen sta bila ubita v policijski raciji na severu Pariza pet dni po napadih skupaj s tretjo, še vedno neidentificirano osebo.

Ne spreglejte