Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 7. 2012,
12.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Švica ZDA

Sobota, 28. 7. 2012, 12.56

8 let

Švica Američanom izdajala podatke o svojih bančnih uslužbencih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Več bančnih uslužbencev se je odločilo za tožbo svojih delodajalcev in švicarske vlade po tem, ko se je razvedelo, da so njihova imena v povezavi z davčnimi utajami posredovali ameriškim oblastem.

V dveh poskusnih primerih, ki vključujeta 5 pritožnikov že poskušajo izvedeti katere osebne podatke so posredovali v Združene države na podlagi česar bo mogoče sprožiti kazenske ovadbe proti bankam in Švicarski državi. Ženevski odvetnik Douglas Hornung, ki predstavlja 40 bančnih delavcev je povedal, da se njegovi klienti počutijo "izdane" zaradi odločitve, ki jo je 4. aprila letos sprejela švicarska vlada, ko je naročila, da mora pet velikih bank podatke posredovati ameriškim oblastem. Odločitev je vlada sprejela, da bi se izognili kazenskim ovadbam bank, ki jih Združene države sumijo podpiranja in prikrivanja davčnih utaj. Ameriškemu ministrstvu za pravosodje je bilo tako posredovanih okrog 10.000 datotek v katerih je zapisana korespondenca telefonskih klicev med bančnim osebjem in ameriškimi komitenti. Določene izmed teh podatkov so uporabili tudi za identifikacijo zaposlenih v bankah. 24 letno uslužbenko, ki jo zastopa Hornung se kasneje celo opozorili naj se izogiba potovanjem v tujino saj obstaja nevarnost, da jo bodo izročili Združenim državam.

Prekršeni številni zakoni

Odvetnik je povedal, da je vlada prekršila vsaj 5 členov kazenskega zakonika in da obstaja bojazen, da bo zaradi tega v prihodnje podatke posredovala tudi drugim državam. Švicarska zveza bančnih uslužbencev je bila tako v zadnjem mesecu zasuta s telefonskimi klici zaposlenih v različnih bankah, ki niso vedeli ali sploh še lahko potujejo v ZDA. Brad Dougan, izvršni direktor ene izmed vpletenih bank je sicer povedal, da zaposlenih, ki so ubogali ukaze o predaji podatkov ne sme skrbeti.

Vendar aprilska množična predaja informacij številnim bančnim delavcem povzroča skrbi saj nit nimajo vpogleda v to katere njihove podatke so posredovali v ZDA. Zveza bančnih uslužbencev je zato od švicarske vlade že zahtevala naj ta z Združenimi državami sklene dogovor, ki bo zaposlene zaščitil pred sodnim pregonom in naj se takšne “nesprejemljive“ transakcije v prihodnje končajo.

“Izigrana nista bila samo zakonodaja in zaupanje strank v finančni sistem temveč tudi zaupanje zaposlenih do njihovih delodajalcev“ je povedal Peter-René Wyder, predsednik zveze bančnih uslužbencev. “Predstavljajte si kako se počutijo zaposleni potem, ko so leta spoštovali poslovno zasebnost, zdaj, ko so odkrili, da so jih njihovi nadrejeni brez pravne podlage predali v obravnavo ameriškim oblastem“ je še povedal Wyder.

V tožbe tudi stranke

Švicarski informacijski pooblaščenec Hanspeter Thür, eden najglasnejših kritikov sporne predaje je zatrdil, da vlada ne more ignorirati zakonodaje, ki ščiti zasebnost zaposlenih v razmerju do delodajalcev.

Na tožbe pa se ne pripravljajo samo bančni delavci temveč tudi bančni komitenti. Okrog 380 strank banke UBS je že začelo postopke zaradi izročitve njihovih podatkov v ZDA. Vsaj eden izmed njih pa bo pravico iskal tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Banke se tako že pripravljajo na prihajajoči naval zahtevkov klientov za kompenzacije.

Ne spreglejte