Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 7. 2024,
7.27

Osveženo pred

1 ura, 38 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,50
predsednik ZDA Donald Trump Joe Biden

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 7. 2024, 7.27

1 ura, 38 minut

Svetovni voditelji s pokloni Bidnu ob umiku iz predsedniške tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,50
Joe Biden | Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je Bidnu zahvalil za drzne korake v podporo njegovi državi. | Foto Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je Bidnu zahvalil za drzne korake v podporo njegovi državi.

Foto: Reuters

Več svetovnih voditeljev se je poklonilo predsedniku ZDA Joeju Bidnu, ki je v nedeljo sporočil, da odstopa od predsedniške kampanje in se ne bo potegoval za ponovno izvolitev. Večinoma so izrazili spoštovanje do njegove odločitve, nekateri so ob tem izpostavili njegove politične dosežke in kariero ali se mu zahvalili za izkazano podporo.

Med prvimi, ki so se odzvali, je bil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Bidnu se je zahvalil za drzne korake v podporo njegovi državi in izrazil spoštovanje do težke odločitve predsednika ZDA, da konča kampanjo za ponovno izvolitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Našo državo je podprl med najbolj dramatičnim trenutkom v zgodovini in nas podpiral ves čas trajanja te grozljive vojne," je dodal ukrajinski voditelj.

Donald Trump
Novice Odzivi na Bidnov umik: demokrati ga hvalijo, republikanci zahtevajo takojšnji odstop

Bidnu se je poklonil tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki je predsednika ZDA označil za svojega prijatelja. "Joe Biden je veliko dosegel za svojo državo, Evropo in svet. Njegova odločitev, da ne bo ponovno kandidiral, si zasluži spoštovanje," je dejal.

Britanski premier Keir Starmer prav tako spoštuje Bidnovo odločitev o odstopu od kampanje. "Vem, da se je tako kot velikokrat v svoji izjemni karieri odločil na podlagi tega, kar je po njegovem mnenju najboljše za Američane," je dodal.

Na odločitev predsednika ZDA so se odzvali tudi drugod po svetu. Japonski premier Fumio Kishida je ocenil, da je Biden sprejel najboljšo možno politično odločitev v tem trenutku, ob tem pa izpostavil pomen japonsko-ameriškega zavezništva za diplomacijo in varnost Japonske.

Avstralski premier Anthony Albanese je prav tako poudaril moč ameriško-avstralskega zavezništva in se Bidnu zahvalil za njegovo vodenje. Kanadski premier Justin Trudeau pa se mu je zahvalil za vse, kar je storil v času svojega mandata, in dodal, da je pravi domoljub, partner in prijatelj Kanadčanov.

Moskva: Marsikaj se lahko spremeni

V Moskvi so medtem sporočili le, da bodo pozorno spremljali razvoj dogodkov v ZDA. "Do volitev so še štirje meseci. To je dolga doba, v kateri se lahko marsikaj spremeni," je ob tem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Joe Biden
Novice Joe Biden se umika iz predsedniške tekme

Golob se je zahvalil Bidnu za krepitev transatlantskih odnosov

Premier Robert Golob se je danes zahvalil ameriškemu predsedniku Bidnu za krepitev transatlantskih odnosov. V luči Bidnove odločitve, da na novembrskih volitvah ne bo vnovič kandidiral za predsednika, je ocenil tudi, da so ZDA pod njegovim vodstvom močan in osrednji evropski zaveznik.

"S predsednikom Bidnom sem se imel priložnost srečati ob nekaterih multilateralnih dogodkih, nazadnje ob robu vrha zveze Nato v Washingtonu. Predsednik je pokazal izjemno širino, bogate izkušnje, predanost ključnim vrednotam demokratičnega sveta in tudi dobro poznavanje naše soseščine - Zahodnega Balkana," je dejal.

Ob tem se je posebej zahvalil Bidnu za vse napore v smeri nadaljnje krepitve transatlantskih odnosov in zveze Nato. "ZDA so pod njegovim vodstvom močan in osrednji evropski zaveznik," je še prepričan premier.

Na novinarski konferenci po srečanju na obrambnem ministrstvu pa je Golob danes še ocenil, da Slovenija ni tista, ki odloča o nasledniku Bidna. Je pa zagotovil, da "bomo z vsako legalno in legitimno izvoljeno vlado normalno sodelovali in se pač veselimo sodelovanja tudi z novim predsednikom ali predsednico Združenih držav".

Robert Golob
Novice Robert Golob v funkciji ministra za obrambo slovesno na prve sestanke

Vidni demokrati strnili vrste za Kamalo Harris

Medtem se v ZDA po Bidnovem odstopu krepi podpora visokih predstavnikov demokratov Kamali Harris za predsedniško kandidatko stranke. Med drugim so jo javno že podprli Gavin Newsom, Pete Buttigieg in Josh Shapiro, ki so veljali za možne kandidate za demokratsko nominacijo.

Demokrati bodo predsedniškega kandidata oziroma kandidatko uradno potrdili na konvenciji v Chicagu med 19. in 22 avgustom. O novem kandidatu demokratov, ki se bo na predsedniških volitvah pomeril z republikancem Donaldom Trumpom, bo odločalo okoli 4700 delegatov stranke, kdo to bo, pa ostaja še odprto. Kamalo Harris je že podprlo več vidnih predstavnikov demokratov. | Foto: Reuters Kamalo Harris je že podprlo več vidnih predstavnikov demokratov. Foto: Reuters Čeprav je Biden ob izstopu iz predsedniške tekme v nedeljo podprl sedanjo podpredsednico Harris, po pisanju portala Politico to še ne pomeni, da bo zagotovo izbrana za demokratsko kandidatko.

Za predsedniško nominacijo se tehnično gledano lahko poteguje vsak, ki je zbral najmanj 300 podpisov delegatov. Vsak delegat lahko podpre le enega kandidata. To po pisanju Politica pomeni, da bi se lahko za nominacijo potegovalo okoli 15 kandidatov, a jih bo najverjetneje precej manj. Za osvojitev strankarske nominacije mora kandidat zbrati najmanj 1976 glasov delegatov.

Bidna je pred izstopom podprlo 3896 delegatov, a njihove podpore ne more samodejno prenesti na drugega kandidata oz. kandidatko, kar pomeni, da se tekma za glasove začenja znova.

Več vidnih predstavnikov demokratov je že podprlo Harrisovo za kandidatko. Guverner Kalifornije Gavin Newsom, ki je veljal za možnega kandidata, je v nedeljo na družbenem omrežju X zapisal, da "nihče ni boljši za pregon temne vizije Donalda Trumpa". Podobno sta storila tudi minister za promet Pete Buttigieg in guverner Pensilvanije Josh Shapiro, ki sta prav tako veljala za potencialna kandidata.

Podporo sedanji podpredsednici so že izrekli tudi nekdanja demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton, nekdanji predsednik Bill Clinton in nekdanji državni sekretar John Kerry. Podprli sta jo tudi senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren in senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, ki sta se leta 2020 za nominacijo potegovali proti Bidnu.

Pred senatorji tudi odločitev o kandidatu za podpredsednika

Demokrati se morajo odločiti tudi, kdo bo kandidat za podpredsednika, kar bi lahko spet povzročilo razdore v stranki. Med možnimi podpredsedniškimi kandidati, ki bi jih izbrala Harrisova, se po poročanju ameriške mreže CNN omenjajo guvernerji Kentuckyja Andy Beshear, Severne Karoline Roy Cooper in Pensilvanije Josh Shapiro.

Po Bidnovi odločitvi o odstopu od kandidature se je po poročanju britanskega BBC povečalo tudi število donacij demokratom.

Biden bo medtem ostal predsednik ZDA do inavguracije njegovega naslednika januarja prihodnje leto, razen če bi se morda odločil za predčasen odstop s položaja. Na družbenih omrežjih je sicer zagotovil, da namerava končati predsedniški mandat.

Več republikancev je Bidna že pozvalo k odstopu s položaja. Med njimi je republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, ki je na svojem družbenem omrežju Truth social zapisal, da če Biden ne more kandidirati za predsedniški stolček, ne more voditi države.

Zadnji predsednik ZDA, ki je odstopil od kandidature za ponovno izvolitev, je bil Lyndon Johnson. Njegova razširitev vietnamske vojne v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je razdelila demokratsko stranko, vendar je Johnson svojo odločitev objavil marca 1968 - osem mesecev pred volitvami.

 

 

Ne spreglejte