Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 7. 2024,
19.54

Osveženo pred

34 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,63
Donald Trump ZDA Joe Biden

Natisni članek

Nedelja, 21. 7. 2024, 19.54

34 minut

Joe Biden se umika iz predsedniške tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,63
Joe Biden | Biden je odločitev o umiku napovedal po katastrofalnem junijskem soočenju z največjim tekmecem Donaldom Trumpom. | Foto Guliverimage

Biden je odločitev o umiku napovedal po katastrofalnem junijskem soočenju z največjim tekmecem Donaldom Trumpom.

Foto: Guliverimage

Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal, da se ne bo več potegoval za ponovno izvolitev predsednika ZDA. "Čeprav sem se nameraval potegovati za ponovno izvolitev, verjamem, da je v najboljšem interesu moje stranke in države, da odstopim in se do konca svojega mandata osredotočim izključno na izpolnjevanje svojih dolžnosti predsednika," je povedal. Kot svojo naslednico je podprl trenutno podpredsednico Kamalo Harris. Na njegov umik se je že odzval Donald Trump, ki je Bidna označil za "najslabšega predsednika ZDA" in izpostavil, da bo Harrisovo na volitvah lažje premagati kot njega.

81-letni Biden je svojo odločitev napovedal v obsežnem zapisu, ki ga je objavil na družbenem omrežju X. V zapisu je poudaril, da mu je bilo v največjo čast v življenju opravljati funkcijo predsednika ZDA.

Za predsedniško kandidatko demokratov podprl Kamalo Harris

Dodal je, da bo narod nagovoril prihodnji teden in se zahvalil podpredsednici Kamali Harris, ki je bila, kot je poudaril, "izjemna partnerica". Harrisovo je ob tem podprl kot novo predsedniško kandidatko demokratov. "Demokrati, čas je, da stopimo skupaj in premagamo Trumpa. Naredimo to," je zapisal. 

Odločitev je napovedal po katastrofalnem junijskem soočenju z največjim tekmecem Donaldom Trumpom. K umiku so ga pozvali tako predstavniki republikancev kot demokratov, med drugim tudi vplivni demokratski kongresnik iz Kalifornije Adam Schiff.

Pred dnevi je Biden sicer dejal, da bi premislil o svoji odločitvi za ponovno kandidaturo na prihajajočih predsedniških volitvah, če bi mu zdravniki povedali, da ima zdravstvene težave. Še isti dan so iz Bele hiše sporočili, da je predsednik pozitiven na koronavirus in že okreva.

Donald Trump
Novice Odzivi na umik Bidna: demokrati ga hvalijo, republikanci zahtevajo takojšen odstop

Trump ga je označil za najslabšega predsednika ZDA

Le nekaj minut za Bidnovim sporočilom je Donald Trump v pogovoru za televizijo CNN dejal, da se bo Biden v zgodovino zapisal kot najslabši predsednik ZDA, in izrazil prepričanje, da bo Kamalo Harris na volitvah lažje premagal kot Bidna. 

Daljši in oster zapis je objavil tudi na svoji platformi Truth Social. "Pokvarjeni Joe Biden ni bil primeren, da bi kandidiral za predsednika, in zagotovo ni primeren za to mesto – in nikoli ni bil! Položaj predsednika je dosegel samo z lažmi, lažnimi novicami in ne da bi zapustil svojo klet. Vsi okoli njega, vključno z njegovim zdravnikom in mediji, so vedeli, da ni sposoben biti predsednik," je opozoril. In dodal: "Zaradi njegovega predsednikovanja bomo zelo trpeli, a škodo, ki jo je naredil, bodo hitro odpravili. Naredimo Ameriko znova veliko!"

Junijsko soočenje predsedniških kandidatov Donalda Trumpa in Joeja Bidna. | Foto: Reuters Junijsko soočenje predsedniških kandidatov Donalda Trumpa in Joeja Bidna. Foto: Reuters

V zgodovini ZDA se je le nekajkrat zgodilo, da bi predsedniški kandidat odstopil od tekme. Nazadnje je to storil demokrat Lyndon Johson, ki je leta 1968 naznanil, da se ne bo potegoval za svoj drugi poln mandat. Johnson je leta 1963 nasledil ubitega Johna F. Kennedyja, nato bil izvoljen na položaj predsednika, zaradi prepirov okrog vietnamske vojne, ki so razklali demokratsko stranko, pa je odstopil od predsedniške tekme.

Demokratska nacionalna konvencija je leta 1968 minila v znamenju protestov in prepirov, na volitvah pa je potem novembra istega leta zlahka zmagal republikanec Richard Nixon.
Donald Trump atentat
Novice Trump zbranim privržencem: Prestregel sem kroglo za demokracijo
Joe Biden
Novice Biden prepričan, da bo premagal Trumpa
Donald Trump atentat
Novice Trump tudi uradno kandidat republikancev: "Vse vojne se končajo s telefonskim klicem"
Ne spreglejte