Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 7. 2024,
21.03

Osveženo pred

1 ura, 25 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,49
predsedniške volitve kampanja odstop ZDA Donald Trump Joe Biden

Natisni članek

Nedelja, 21. 7. 2024, 21.03

1 ura, 25 minut

Odzivi na umik Bidna: demokrati ga hvalijo, republikanci zahtevajo takojšen odstop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,49
Donald Trump | Trump je Bidna označil za "najslabšega predsednika ZDA" in izpostavil, da bo Harrisovo na volitvah lažje premagati kot njega. | Foto Reuters

Trump je Bidna označil za "najslabšega predsednika ZDA" in izpostavil, da bo Harrisovo na volitvah lažje premagati kot njega.

Foto: Reuters

Vodja demokratske večine v zveznem senatu Chuck Schumer je odločitev predsednika ZDA Joeja Bidna, da odstopi od predsedniške kampanje, označil za dejanje resničnega domoljuba in ga pohvalil, da je dal interese stranke in države na prvo mesto, poroča CNN. Nekdanji predsednik Barack Obama ga je medtem označil za enega najodmevnejših ameriških predsednikov. Podobno so se odzvali drugi ugledni demokrati.

"Joe Biden ni le velik predsednik in velik senator, ampak tudi izjemen človek. Njegova odločitev ni bila lahka, ampak je ponovno dal na prvo mesto državo, svojo stranko in našo prihodnost," je sporočil Chuck Schumer, ki je bil med demokratskimi voditelji, ki so Bidna v zadnjih dneh prepričevali v odstop.

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama je Bidna označil za enega najodmevnejših ameriških predsednikov. "Bil je tudi moj dragi prijatelj in partner. Danes so nas spet spomnili, da je patriot najvišjega razreda," je zapisal v objavi na družbenem omrežju X. In dodal: "V prihodnjih dneh bomo pluli po neznanih vodah. Zaenkrat želiva z Michelle samo izraziti svojo ljubezen in hvaležnost Joeju in Jill, ker sta nas v teh nevarnih časih vodila tako spretno in pogumno – in za njuno predanost idealom svobode in enakosti, na katerih je bila ustanovljena ta država."

"Biden eden najbolj nesebičnih predsednikov"

Predsednik nacionalnega odbora demokratske stranke Jamie Harrison je sporočil, da je Biden veliki vodja, dober in dostojen človek, ki je veliko storil za državo in ljudi.

Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer, ki se omenja kot možna naslednica Bidna za kandidaturo demokratske stranke, je sporočila, da bo njena vloga v letošnjih volitvah ostala enaka. "Naredila bom vse, kar lahko, da izvolimo demokrata in ustavimo Trumpa," je zapisala na omrežju X.

Vodja poslanske skupine v ameriškem senatu Dick Durbin iz Illinoisa je sporočil, da se mora stranka sedaj poenotiti za kandidatom, ki lahko premaga Trumpa, guverner Kalifornije Gavin Newsom, ki je prav tako v igri za morebiten prevzem Bidnove kandidature, pa je sporočil, da se bo Biden zapisal v zgodovino kot eden najbolj nesebičnih predsednikov.

Republikanci dvomijo v Bidnove sposobnosti

Odzivi republikancev, ki so računali, da se bo njihov kandidat Donald Trump pomeril z vse bolj pešajočim Bidnom, so se odzvali drugače.

"Naš predsednik je onesposobljen. Demokrati so to vedeli in so lagali Američanom. Volivci jim tega ne bodo oprostili," je sporočil kongresnik Richard Hudson in izrazil dvom v Bidnove sposobnosti, da nadaljuje z delom na položaju predsednika ZDA do konca mandata.

Donald Trump je v pogovoru za televizijo CNN dejal, da se bo Biden v zgodovino zapisal kot najslabši predsednik ZDA, in izrazil prepričanje, da bo Kamalo Harris na volitvah lažje premagal kot Bidna. 

Daljši in oster zapis je objavil tudi na svoji platformi Truth Social. "Pokvarjeni Joe Biden ni bil primeren, da bi kandidiral za predsednika, in zagotovo ni primeren za to mesto – in nikoli ni bil! Položaj predsednika je dosegel samo z lažmi, lažnimi novicami in ne da bi zapustil svojo klet. Vsi okoli njega, vključno z njegovim zdravnikom in mediji, so vedeli, da ni sposoben biti predsednik," je opozoril. In dodal: "Zaradi njegovega predsednikovanja bomo zelo trpeli, a škodo, ki jo je naredil, bomo hitro odpravili. Naredimo Ameriko znova veliko!"

Joe Biden
Novice Joe Biden se umika iz predsedniške tekme
Joe Biden
Novice Biden prepričan, da bo premagal Trumpa
Donald Trump atentat
Novice Trump zbranim privržencem: Prestregel sem kroglo za demokracijo
Ne spreglejte