Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2024,
18.40

Osveženo pred

46 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
ZDA predsedniške volitve Donald Trump Joe Biden

Natisni članek

Petek, 19. 7. 2024, 18.40

46 minut

Biden prepričan, da bo premagal Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
Joe Biden | Kaj bo storil Joe Biden?  | Foto Reuters

Kaj bo storil Joe Biden?

Foto: Reuters

Po jutranjih poročilih, da se z družino pogovarja o možnosti odstopa od predsedniške tekme, je Joe Biden sporočil, da vztraja, in napovedal zmago proti Donaldu Trumpu na volitvah 5. novembra, poročajo ameriški mediji. Biden, ki v Delawaru okreva po covid-19, je še sporočil, da bo prihodnji teden nadaljeval kampanjo.

"Vložki so visoki in izbira je jasna. Skupaj bomo zmagali," je sporočil 81-letnik, ki ga je k odstopu javno pozvalo že več demokratskih članov zveznega kongresa, zasebno pa naj bi skrbi izražal tudi nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, ki se javno o tem še ni izrekel.

Pritisk na Bidna, naj se umakne, se je povečal po njegovem katastrofalnem nastopu na televizijskem soočenju z republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom konec junija. Biden je kazal več kot svojih 81 let, ko je izgubljal tok misli, dajal zmedene odgovore in zamudil številne priložnosti za jasno zavrnitev Trumpovih izjav.

Parlamentarci se bojijo, da bodo zaradi Bidna izgubili sedeže

Od takrat naprej se je s pogostejšimi javnimi nastopi trudil odpraviti dvome v svoje telesne in umske sposobnosti za uspešno nadaljevanje kampanje, vendar mu ni uspelo. Vse več uglednih članov demokratske stranke ga je začelo spodbujati k odstopu. Danes ga je k odstopu pozvalo še šest demokratov iz predstavniškega doma in senator iz Montane Jon Tester. Bojijo se, da bodo zaradi Bidna izgubili volitve.

Televizija NBC je sicer na podlagi anonimnih virov poročala, da Biden v prihodnjih dneh pripravlja načrt za dostojanstven odhod in da sprejema opozorila visokih demokratov, da je njegov čas potekel. Vendar se je takoj odzvala vodja njegove kampanje Jen O'Malley Dillon in na televiziji MSNBC zagotovila, da Biden ostaja v tekmi do zmage.

Vodja kampanje Jen O'Malley Dillon zagotavlja, da Joe Biden ostaja v tekmi za nov predsedniški mandat.  | Foto: Profimedia Vodja kampanje Jen O'Malley Dillon zagotavlja, da Joe Biden ostaja v tekmi za nov predsedniški mandat. Foto: Profimedia

Po Trumpovem govoru na konvenciji Biden prepričan v zmago

Ameriški mediji poročajo, da je Biden postal bolj prepričan v zmago po četrtkovem Trumpovem govoru na koncu republikanske nacionalne konvencije v Milwaukeeju.

Trump ga je začel pomirljivo, nato pa zajadral v nepovezan slog s predvolilnih zborovanj in hvalil avtoritarne voditelje držav, kot je predsednik Severne Koreje Kim Jong-un. Napovedal je konec prizadevanj proti podnebnim spremembam in največji izgon ljudi iz ZDA v zgodovini, pri čemer je nezakonite priseljence primerjal s filmskim morilcem in jih obtožil, da na leto v ZDA ubijejo več sto tisoč ljudi.

Joe Biden
Novice Joe Biden ima covid-19

Mogoča le dva scenarija

Ankete kažejo, da si zdaj le še večina republikancev želi, da Biden ostane v tekmi, velika večina demokratov in neodvisnih volivcev pa si želi, da se umakne.

Za zdaj kaže na dva scenarija po morebitnem Bidnovem odstopu. Štafeto lahko prevzame podpredsednica ZDA Kamala Harris, ki bi si nato morala izbrati novega podpredsedniškega kandidata. Drugi scenarij je odprta nacionalna konvencija demokratske stranke sredi avgusta v Chicagu, kjer bi Bidnovi delegati izvolili naslednika.

Ta scenarij obuja neprijeten spomin na leto 1968, ko so se demokrati na konvenciji in zunaj nje zapletli v silovite konflikte med iskanjem kandidata, potem ko se je predsednik Lyndon Johnson odločil, da se ne bo potegoval za drugi mandat. Izbranec Hubert Humphrey je nato novembra na volitvah močno izgubil proti republikancu Richardu Nixonu.

republikanski kandidat za podpredsednika J.D. Vance
Novice J. D. Vance v govoru na konvenciji v bran navadnim Američanom
Joe Biden
Novice Pozivi k odstopu vse glasnejši: kaj bo storil Joe Biden?
Donald Trump atentat
Novice Trump tudi uradno kandidat republikancev: "Vse vojne se končajo s telefonskim klicem"
Ne spreglejte