Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
18.09

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Evropsko javno tožilstvo žrtve Ministrstvo za pravosodje Dominika Švarc Pipan

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 18.09

4 mesece, 3 tedne

Švarc Pipanova v Bruslju podprla direktivo o pravicah žrtev kaznivih dejanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Dominika Švarc Pipan | "Otroci, žrtve kaznivih dejanj, so še posebej ranljiva kategorija, ki potrebuje posebne pristope – tako glede obravnave v kazenskem postopku kot tudi glede zagotavljanja podpornih ukrepov. A poiskati moramo prožno rešitev, ki bi upoštevala različne in že vzpostavljene nacionalne sisteme," je dejala Švarc Pipanova. | Foto STA

"Otroci, žrtve kaznivih dejanj, so še posebej ranljiva kategorija, ki potrebuje posebne pristope – tako glede obravnave v kazenskem postopku kot tudi glede zagotavljanja podpornih ukrepov. A poiskati moramo prožno rešitev, ki bi upoštevala različne in že vzpostavljene nacionalne sisteme," je dejala Švarc Pipanova.

Foto: STA

Slovenija podpira namen revidirane direktive o pravicah žrtev kaznivih dejanj, je na današnjem zasedanju ministrov članic EU za pravosodje in notranje zadeve med drugim poudarila ministrica Dominika Švarc Pipan. Ministri so danes potrdili tudi stališče Sveta EU za pogajanja o predlogu uredbe o prenosu kazenskih postopkov v drugo članico.

Ministri za pravosodje članic EU so v Bruslju med drugim razpravljali o spremembi direktive o določitvi minimalnih standardov na področju pravic, podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj. Švarc Pipanova je ob tem poudarila, da Slovenija podpira namen revidirane direktive in si aktivno prizadeva za napredek pri pogajanjih, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Model Barnahus

Ministrica je izpostavila pravico do odškodnine kot pomembno pravico žrtev kaznivih dejanj, ob tej priložnosti je predstavila tudi uspešno uvedbo modela celovite obravnave otrok žrtev spolnih zlorab po načelu modela Barnahus v Sloveniji.

Barnahus za podporo in zaščito otrok

Barnahus (hiša za otroke) je vodilni evropski model za obravnavo otrok žrtev spolnih zlorab. Gre za multidisciplinarni in medinstitucionalni pristop, ki združuje vse pomembne storitve pod eno streho, kar preprečuje ponovno viktimizacijo otrok, ter vsem otrokom nudi usklajen in učinkovit odziv na pravni osnovi. Glavni namen hiše za otroke Barnahus je usklajevanje sočasnih kazenskih preiskovalnih postopkov in postopkov za zaščito otroka ter podpora otrokom, ki so žrtve ali priče nasilja, v otroku prijaznem in varnem okolju.

"Otroci, žrtve kaznivih dejanj, so še posebej ranljiva kategorija, ki potrebuje posebne pristope – tako glede obravnave v kazenskem postopku kot tudi glede zagotavljanja podpornih ukrepov. A poiskati moramo prožno rešitev, ki bi upoštevala različne in že vzpostavljene nacionalne sisteme," je dejala Švarc Pipanova.

Dominika Švarc Pipan
Novice Znane ugotovitve poročila o stanju na področju pravosodja v Sloveniji

Kako okrepiti evropsko tožilstvo?

Pravosodni ministri članic EU so se danes seznanili tudi s trenutnim stanjem glede boja proti nekaznovanosti v okviru ruske agresije na Ukrajino ter potrdili stališče Sveta EU o ugotovitvah glede uporabe splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR). Razpravljali so še o delovanju Evropskega javnega tožilstva, pri čemer je ministrica Švarc Pipanova povedala, da je Slovenija pripravljena sodelovati pri iskanju rešitev za dodatno okrepitev učinkovitosti tožilstva.

V razpravi so spregovorili tudi o pravosodnem sodelovanju na področju boja proti trgovini s prepovedanimi drogami in organizirani kriminaliteti. Ministri so izpostavili predvsem pomen mednarodnih konvencij, vključno z ljubljansko-haaško konvencijo, in nujno krepitev sodelovanja s tretjimi državami, so še sporočili s pravosodnega ministrstva.

Dominika Švarc Pipan
Novice Ministrstvo sodišča zapira za javnost? Švarc Pipanova pravi, da ...
Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipanova še vedno verjame v pravočasno rešitev glede sodniških plač
maska
Novice DZ sprejel zakon o povračilu glob zaradi neustavnih covidnih odlokov
Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipanova z disciplinskim postopkom zoper Zalarja: "Okrnil je ugled sodnega izvedenstva"
Dominika Švarc Pipan
Novice Dominika Švarc Pipan: Med sodniki in tožilci vre. A smo blizu dogovora. #video
Ne spreglejte