Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2023,
6.23

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

Dominika Švarc Pipan Zakonodaja plače sodniki

Četrtek, 9. 11. 2023, 6.23

5 mesecev, 3 tedne

Švarc Pipanova še vedno verjame v pravočasno rešitev glede sodniških plač

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61
Dominika Švarc Pipan | Ministrica Dominika Švarc Pipan je javno obljubo premierja Roberta Goloba o 600 evrov dodatka pravosodnim funkcionarjem označila kot ključno napako, ki je za sabo potegnila plaz zahtev drugih sindikatov.  | Foto Bojan Puhek

Ministrica Dominika Švarc Pipan je javno obljubo premierja Roberta Goloba o 600 evrov dodatka pravosodnim funkcionarjem označila kot ključno napako, ki je za sabo potegnila plaz zahtev drugih sindikatov.

Foto: Bojan Puhek

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan še vedno verjame v pravočasno rešitev glede sodniških plač. Kot je poudarila v današnji izjavi za javnost po sestanku s člani Sodnega sveta, imajo na mizi več rešitev za odpravo neustavnosti pri sodniških plačah, ki se niso usklajevale že več kot desetletje.

Po besedah pravosodne ministrice v koaliciji pripravljajo več rešitev, kako uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je junija presodilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da mora neustavnost odpraviti do januarja prihodnje leto.

O konkretnih rešitvah po današnjem sestanku s člani Sodnega sveta sicer še ni mogla govoriti, je pa izpostavila, da vse rešitve stremijo k temu, da bi bila odločba ustavnega sodišča uresničena v roku, ki ga je postavilo ustavno sodišče, torej do januarja prihodnje leto. S tem je, kot je dejala v izjavi za javnost, danes seznanila tudi člane Sodnega sveta.

Švarc Pipanova Golobovo obljubo označila kot ključno napako

Ministrica je javno obljubo premierja Roberta Goloba o 600 evrov dodatka pravosodnim funkcionarjem označila kot ključno napako, ki je za sabo potegnila plaz zahtev drugih sindikatov. Obenem pa meni, da odločba ustavnega sodišča daje prav želji premierja, da to uredi. Spomnila je, da se plače pravosodnih funkcionarjev niso usklajevale že več kot desetletje. Ministrica sicer še vedno verjame, da jim bo odločbo ustavnega sodišča glede sodniških plačah uspelo uresničiti pravočasno.

Na današnji seji Sodnega sveta so izmenjali tudi informacije in stališča o spremembah sodniške zakonodaje, ki pomenijo eno večjih reform v sodstvu. Gre za predloge zakonov o sodiščih, sodniški službi ter noveli zakona o sodnem svetu, ki jih je ministrstvo za pravosodje poslalo v javno razpravo v začetku oktobra, končala pa se je v teh dneh.

Po besedah ministrice na ministrstvu zdaj pregledujejo prispele pripombe na gradiva predlogov sodniškega trojčka in se bodo do njih opredelili, cilj pa je, da bi vse tri zakone najkasneje do sredine decembra poslali v obravnavo na vlado. "To je naša predvidena časovnica, upam, da nam bo ob konstruktivnem sodelovanju vseh deležnikov to tudi uspelo," je poudarila Švarc Pipanova.

Napačno razumevanje spornega člena zakona o sodiščih

Ministrica se je danes odzvala tudi na kritike, da se sodstvo z novo sodniško zakonodajo zapira pred javnostjo. Predlog zakona o sodiščih namreč predvideva, da bi bile po novem javne zgolj tiste sodbe, ki bi jih vrhovno sodišče objavilo na spletu.

Po besedah ministrice to ne drži. Kot je zagotovila, je cilj predloga zakona o sodiščih ravno nasproten, in sicer želijo uvesti, da bi bile vse sodbe dostopne javnosti oziroma v kar največji možni meri anonimizirano objavljene na spletu. Slednje pa ne velja za tiste izjeme, ko je javnost iz utemeljenih razlogov izključena s sojenja, kot je na primer zaščita mladoletnikov.

Po mnenju ministrstva je pri razlagi spornega člena zakona o sodiščih prišlo do napačnega razumevanja, da bi z njegovo uveljavitvijo sodišča dobila diskrecijsko pravico glede objav sodnih odločb, kar po zagotovilih ministrstva ne drži.

Dominika Švarc Pipan
Novice Ministrstvo sodišča zapira za javnost? Švarc Pipanova pravi, da ...
sodišče, zatožna klop
Novice Sodniki in tožilci na skupnih pogajanjih o plačah z vladno stranjo
Dominika Švarc Pipan
Novice Dominika Švarc Pipan: Med sodniki in tožilci vre. A smo blizu dogovora. #video
Sodniki
Novice DZ sprejel sklep o začetku postopka za spremembo ustave glede imenovanja sodnikov
sodišče, zatožna klop
Novice Podpora za začetek postopka ustavnih sprememb o imenovanju sodnikov
Ne spreglejte