SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sudan odstopil od sporazumov z Južnim Sudanom

4

termometer

Sudan je odstopil od devetih varnostnih in gospodarskih sporazumov z Južnim Sudanom in s tem prekinil kratko obdobje relativno harmoničnih odnosov med državama po srditih spopadih na mejah.

"Prekinili smo z vsemi devetimi sporazumi, ne samo s tistim glede nafte," je na novinarski konferenci povedal sudanski informacijski minister Ahmed Bilal Osman.

Njegovo oznanilo je sledilo sobotni napovedi sudanskega predsednika Omarja al Baširja (na sliki), da bo danes zaprl naftovod, prek katerega nafta iz Južnega Sudana potuje v izvoz. Bašir je v soboto dejal, da bodo naftna podjetja v Južnem Sudanu danes pravočasno obveščena o zaprtju naftovoda.

A strokovnjaki opozarjajo, da prekinitev dotoka nafte ne bo tako enostavna, saj bi to lahko trajalo do 45 dni, AFP navaja neimenovanega strokovnjaka.

Bašir je pred tem južno sosedo opozoril pred podpiranjem upornikov, ki so po mnenju analitikov z nedavnimi napadi osramotili sudanske oblasti. A južnosudanska vlada v Jubi zanika, da podpira upornike na severu.

Po več mesecih občasnih spopadov na meji sta se Sudan in Južni Sudan na začetku marca sporazumela o natančnih rokih za stabilizacijo odnosov z vzpostavitvijo mejnega varovalnega pasu in implementacijo osmih ostalih sporazumov.

Ti dovoljujejo prost pretok ljudi ter dobrin čez sporne in slabo markirane meje ter nadaljevanje dobave nafte, ki jo je Južni Sudan lani prekinil, potem ko je Kartum obtožil kraje. Septembra lani sta se obe strani sporazumeli o devetih sporazumih, a ti niso začeli veljati, saj je Sudan zahteval zagotovila, da južna soseda ne bo več podpirala upornikov. Marca sta se vladi tako končno dogovorili o rokih, do katerih bi morali sporazume implementirati.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin