Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2018,
15.34

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Evropska komisija volitve Evropski parlament

Sreda, 17. 10. 2018, 15.34

5 let, 6 mesecev

Stubb: Politike je treba spraviti s piedestala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Alexander Stubb | Stubb poudarja, da je treba politike spraviti s piedestala, in zatrjuje: "Sem le eden od vas." | Foto Reuters

Stubb poudarja, da je treba politike spraviti s piedestala, in zatrjuje: "Sem le eden od vas."

Foto: Reuters

V najvplivnejši evropski stranki, desnosredinski EPP, se bosta za vodilnega kandidata za položaj predsednika Evropske komisije pomerila Nemec Manfred Weber in Finec Alexander Stubb, predstavnika konservativnejše in liberalnejše struje v stranki. Stubb poudarja, da je treba politike spraviti s piedestala, in zatrjuje: "Sem le eden od vas."

Danes opoldne se je iztekel rok za oddajo kandidatur za vodilnega kandidata EPP za evropske volitve. Vodilni kandidat naj bi v primeru zmage svoje stranke na evropskih volitvah po tolmačenju Evropskega parlamenta postal predsednik Evropske komisije, a to še zdaleč ni zagotovljeno, saj članice unije nad konceptom niso navdušene in opozarjajo, da v procesu ni nikakršne samodejnosti.

Kandidata loči njun odnos do Orbana

Predsednik stranke EPP Joseph Daul je po izteku roka sporočil, da je prejel dve kandidaturi: Webrovo in Stubbovo. "Oba sta moja prijatelja. Predstavljata novo politično generacijo za to celino in prinašata nov zagon Evropi," je zapisal Daul na Twitterju. EPP bo kandidata izbrala čez tri tedne na kongresu v Helsinkih. Glasovalno pravico ima 758 delegatov.

Oba, predsednik politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Weber ter nekdanji finski premier in evropski poslanec Stubb, sta predstavnika uveljavljenih evropskih struktur. Weber sicer predstavlja konservativnejšo, Stubb pa liberalnejšo strujo znotraj EPP. Verjetno ju najbolj loči njun odnos do madžarskega premierja Viktorja Orbana. Weber velja za zagovornika blažjega pristopa do Orbana, medtem ko so skandinavske sile znotraj EPP že vseskozi ostre.

Boštjan Poklukar
Novice Poklukar pojasnil slovenske pomisleke o predlogu za krepitev evropske mejne straže

Stubb je svoj program v šestih točkah in na šestih straneh, ki ga je, kot je izpostavil, od začetka do konca napisal sam, predstavil v priljubljenem bruseljskem zbirališču Grand Central v bližini Schumanovega krožišča v evropski četrti. Odprto vabilo na zajtrk je objavil na Twitterju, udeležba je bila velika.

Predstavil se je kot odprt kandidat, ki bo dal veliko intervjujev in se je pripravljen javne razprave udeležiti vsak dan. V sklopu kratke kampanje bo obiskal več evropskih prestolnic, med njimi Prago, Strasbourg, Varšavo, Madrid, Pariz, Lizbono in Atene. V Ljubljano po napovedih ne bo šel. "Pomembno je, da gre EU iz kabinetov in je v stiku z ljudmi," poudarja Stubb.

Stubb bo branil evropske vrednote

V programu v šestih točkah poudarja zlasti pomen obrambe evropskih vrednot, ki so po njegovih besedah ogrožene zaradi napadov od zunaj, pri čemer omeni ameriškega predsednika Donalda Trumpa in ruskega predsednika Vladimirja Putina ter Kitajsko, neliberalne dejavnosti na Poljskem, Madžarskem in v Italiji, tudi Fidezs, o čemer bo vrh EPP razpravljal danes popoldne.

Na današnjem vrhu EPP pričakuje Stubb odprto in iskreno razpravo o Fideszu, prav tako o suspenzu članstva stranke v EPP, dokler se ne razčisti postopek po 7. členu pogodbe EU. Predlaga tudi dogovor s Fideszem, ta naj bi podpisal posebno izjavo, da bo spoštoval vrednote EPP, sicer naj bi bil kaznovan.

Samo Jereb
Novice Država: Izjave člana Evropskega računskega sodišča ne držijo

Stubb noče, da bi bilo leto 2016 "začetek konca liberalne demokracije", ter obljublja, da bo stal na "barikadah evropskih vrednot in jih branil". Poleg evropskih vrednot v programu izpostavlja tehnologijo in digitalno revolucijo, podnebne spremembe, gospodarstvo, migracije in varnost.

''Sem le eden od vas. Nočem se pretvarjati. ''

Finca Stubba od Bavarca Webra ločuje tudi osebni slog. Je bolj odprt in uživa v javnem nastopanju. V tem duhu je Stubb danes v Bruslju poudaril, da je politike treba spraviti s piedestala, saj so le normalni ljudje. Zase pravi, da je mož in oče dveh otrok. "Sem le eden od vas. Nočem se pretvarjati, da sem nekaj drugega," je poudaril.

Za svojo kampanjo s sloganom "Naslednja generacija Evrope" pa pravi, da imajo majhen proračun in ekipo, a da poskušajo biti čim glasnejši. Stubb se tudi odločno zavzema za javno razpravo z Webrom, ki jo po neuradnih informacijah odločno zavrača nemška struja v EPP. "Za tango sta potrebna dva. Neumno bi bilo, če bi imel monologe," možnost javne razprave z Webrom komentira Stubb.

Denar, računalnik, evri
Novice Zakaj je Slovenija lani ostala brez evropskih milijonov

V drugi najmočnejši, socialdemokratski evropski politični družini (S&D oziroma PES) se rok za oddajo kandidatur za vodilne kandidate še ni iztekel. Kandidata sta za zdaj dva, prvi podpredsednik komisije, Nizozemec Frans Timmermans in še eden od podpredsednikov komisije, Slovak Maroš Šefčovič.

Evropski liberalci (Alde) pa naj bi predstavili ekipo več kandidatov, v kateri naj bi po nekaterih napovedih med drugim bila najbolj priljubljena evropska komisarka, Danka Margrethe Vestager in dolgoletni vodja liberalcev, nekdanji belgijski premier Guy Verhofstadt.

Dragan Barbutovski
Novice Evropska komisija s svojimi odločitvami spodkopava temelje Evropske unije #intervju
Ne spreglejte