Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 10. 2018,
6.43

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

3

Natisni članek

letalo nesreča nesreča smrt

Ponedeljek, 29. 10. 2018, 6.43

5 let, 5 mesecev

Indonezija: strmoglavilo letalo s 189 potniki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

3

Potniško letalo Lion Air boeing 737 je strmoglavilo kmalu po vzletu iz indonezijske prestolnice Džakarte. Letalo je bilo namenjeno v Pangkal Pinang, glavno mesto otoka Bangka Belitung. Na letalu je bilo 189 ljudi, reševalci so potrdili, da nesreče verjetno ni preživel nihče.

"Predvidevam, da je mrtvih vseh 189 ljudi, ki so bili na krovu letala, trupla, ki so jih našli, niso bila več nedotaknjena, saj je minilo že več ur od nesreče," je po poročanju STA dejal vodja reševalcev Bambang Suryo Aji.

"Preiskali smo celotno območje, preživelih nismo našli," je dejal predstavnik nacionalnega reševalnega urada Muhammad Syaugi, ki je potrdil, da so našli dele trupel.

Letalo je stik s centralo izgubilo nekaj minut po vzletu, poroča BBC. "Letalo se je zrušilo v morje, potopilo se je med približno 30 in 40 metrov globoko," je novinarski agenciji AFP povedal Yusuf Latif, predstavnik agencije za iskanje in reševanje. "Še vedno iščemo ostanke letala."

letalo nesreča zemljevid | Foto: Google maps Foto: Google maps

Na novinarski konferenci so pojasnili, da je letalo prevažalo 179 odraslih, tri otroke, dva pilota in pet članov posadke. Kljub temu prihaja do nesoglasij o natančnem številu potnikov na letalu, poroča BBC.

Stik z letalom izgubili 13 minut po vzletu

Letalo je iz Džakarte vzletelo ob 6.20 po lokalnem času. Na letališče Depati Amir v Pangkal Pinang bi moralo prispeti uro pozneje, vendar je centrala po približno 13 minutah izgubila stik z letalom.

Pred izgubo stika se je pilot želel vrniti na letališče Soekarno-Hatta v Džakarti, je za lokalni medij Kopmas povedal vodja reševalne službe Danang Priandoko. 

Vremenske razmere so bile varne za letenje, je po poročanju STA povedala vodja meteorološke agencije Dwikorita Karnawati. "Bilo je nekoliko oblačno, ni bilo pa oblakov, ki bi ogrožali letala. Ko so resne vremenske razmere, izdamo opozorilo, tako da lahko lete preložijo," je dodala.

V morju so našli osebne predmete potnikov

V vodi so že našli osebne predmete potnikov, med njimi so osebne izkaznice, uničeni telefoni in raztrgane torbe. Fotografije osebnih predmetov je lokalna agencija za iskanje in reševanje objavila na svojem računu na Twitterju. 

Reševalci so razbitine in predmete z letala našli v morju pri Karawangu v pokrajini Zahodna Java, okoli 70 kilometrov zahodno od Džakarte, so sporočile oblasti. Predmete je našla posadka ladje državnega naftnega podjetja Pertamina, poroča STA.

Na krovu je bilo 20 zaposlenih z ministrstva za finance

Lion Air je v izjavi navedel, da sta bila pilot in kopilot izkušena, saj sta v svojih karierah opravila že več kot 11 tisoč ur letenja.

Trije člani posadke so bili pripravniki, eden pa je bil tehnik. Na krovu je bilo najmanj 20 zaposlenih z indonezijskega ministrstva za finance, še poroča BBC.

Predstavnik indonezijskega ministrstva za finance Nufransa Wira Sakti je dejal, da so delali v pisarnah ministrstva za finance v Pangkalu Pinangu, vendar so konec tedna preživeli v Džakarti, let pa izbrali rutinsko.

EU je junija indonezijske letalske družbe umaknila s seznama prevoznikov

Predstavnik Lion Aira je dejal, da je bilo ponesrečeno letalo izdelano v letu 2018 in da ga je prevoznik začel uporabljati šele 15. avgusta. Edward Sirait, izvršni direktor Lion Air Group, je za Reuters povedal: "Zmedeni smo, saj je bilo letalo novo." Letalo je imelo sicer tehnično težavo, ki pa so jo odpravili že pred poletom, je dodal Sirait.

Lion Air je največji indonezijski nizkocenovni letalski prevoznik. Njegovo letalo boeing 737 je strmoglavilo že v letu 2013, ko je ob pristanku na Baliju padlo v morje. Na krovu je bilo okoli 100 ljudi, žrtev ni bilo.

Evropska unija je junija indonezijske letalske družbe umaknila s seznama prevoznikov, ki ne izpolnjujejo mednarodnih varnostnih standardov, poroča STA. Na seznamu so bile od leta 2007 po vrsti smrtonosnih nesreč, nekatere pa so umaknili že leta 2009.

Ne spreglejte