SiolNET. Novice Svet
2,86

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Savdski pilot v oporišču ameriške mornarice na Floridi ubil tri ljudi

2,86

termometer

Oporišče Pensacola na Floridi
Savdski pilot je v oporišču ameriških mornariških zračnih sil Pensacola na Floridi ubil tri ljudi. Foto: STA

V oporišču ameriških mornariških zračnih sil Pensacola na zahodu Floride je podporočnik savdske vojske, ki je bil v Pensacoli na šolanju, s pištolo ustrelil in ubil tri ljudi. Ranjenih je še najmanj osem ljudi, strelca pa je ubil šerifov pomočnik, ta se je med prvimi odzval na prijavo strelskega napada.

Streljanje se je začelo zgodaj zjutraj pred sedmo uro po krajevnem času. Policija je posredovala zelo hitro in zasedla oporišče z okoli sto intervencijskimi vozili. Čeprav gre za vojaško oporišče, v njem vsak vojak ne nosi orožja. Oboroženi so le tisti, ki so na uradni dolžnosti, ki to od njih zahteva. Po do zdaj znanih informacijah sta se s strelcem soočila dva šerifova pomočnika, od katerih je bil eden zatem ranjen v nogo, drugi pa v roko. Enemu od njiju je uspelo strelca ubiti.

Savski kralj poklical Trumpa in mu izrekel sožalje

Motiv za streljanje še ni znan, a ker gre za Savdijca in muslimana, ugibajo o morebitnem terorističnem motivu. Televizija NBC je strelca identificirala kot podporočnika letalskih sil Savdske Arabije Mohameda Saeda Alšamranija. Ameriški predsednik Donald Trump je medtem prek Twitterja sporočil, da ga je poklical savdski kralj Salman in mu izrekel sožalje.

"Kralj je povedal, da je savdsko ljudstvo jezno zaradi barbarskega dejanja strelca in da ta človek v ničemer ne predstavlja občutkov savdskega ljudstva, ki ima rado Američane," je tvitnil Trump, ki ima tesne osebne in poslovne odnose s savdskim državnim vodstvom. 

V oporišču Pensacola dela 16 tisoč pripadnikov ameriške vojske in več kot sedem tisoč civilistov. V oporišču Pensacola dela 16 tisoč pripadnikov ameriške vojske in več kot sedem tisoč civilistov. Foto: STA

Floridski guverner Ron DeSantis je dejal, da motiv napada še preiskujejo, vendar je takoj namignil, da bo moral Riad odpreti denarnico. "Savdska Arabija mora izboljšati položaj žrtev. Ker je šlo za enega od njihovih, bodo nekaj dolžni," je izjavil republikanski guverner.

Strelec je za napad uporabil pištolo, nasilje pa se je dogajalo v dveh nadstropjih zgradbe, kjer so učilnice za pilote. Natančno število žrtev še vedno ni povsem jasno. Po nekaterih podatkih naj bi bilo vpletenih celo 11 ljudi, trije od njih so umrli. K temu je treba prišteti še strelca.

Število smrtnih žrtev bi se lahko povečalo

Ameriška vojaška oporišča so sicer pogosta prizorišča strelskih napadov. V sredo je pripadnik ameriške mornarice v vojaški ladjedelnici oporišča v Pearl Harborju ubil dva človeka, tretjega pa ranil, nato pa si je sodil sam. Žrtve tega napada se ne morejo nadejati odškodnin tako kot na Floridi, saj je bil strelec navaden mornar in Američan.

Leta 2013 je pretresel napad v mornariškem objektu v Washingtonu, v katerem je umrlo 12 ljudi, leta 2009 pa je odmeval napad v oporišču Fort Hood v Teksasu, v katerem je življenje izgubilo 13 ljudi.

V oporišču Pensacola dela 16 tisoč pripadnikov ameriške vojske in več kot sedem tisoč civilistov. Tam sta tudi baza demonstracijske eskadrilje in center za usposabljanje mornariških pilotov. V pilotski šoli se šolajo tudi častniki zavezniških letalskih sil.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Pasjeljubec / 07.12.2019. ob 08:11 +4 0

  V zgodovini so se zgodile ob takšnih dogodkih vojne, tu bodo pa še naprej zločinci veliki frendi!

  +4 0
 • bog1953 / 06.12.2019. ob 23:10 +4 - 1

  V primeru, ko je streljal Saudijec, pričakujejo, da bo odškodnino žrtvam svojcev plačala Savdska Arabija, ko pa je streljal Američan pa ne bo nič, ker je bil strelec navaden mornar. A ni v tem primeru pričakovati, da bodo plačale ZDA?

  +4 - 1
 • anton951 / 07.12.2019. ob 12:46 0 0

  Še tako prijazen pes, ko ima martretiranja in poniževanja dovolj ugrizne.

  0 0
delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin