Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2011,
13.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stavka javni sektor

Četrtek, 30. 6. 2011, 13.19

6 let, 6 mesecev

Stavka javnega sektorja brez podpore v pop kulturi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V osemdesetih sta stavko rudarjev podpirala celo Wham!, današnja stavka javnega sektorja v Veliki Britaniji pa pravega odmeva v popularni kulturi še nima.

Danes v Veliki Britaniji stavka približno 750 tisoč javnih uslužbencev. Tretjina šol naj bi za danes odpovedala pouk, dve tretjini univerz je odpovedalo predavanja. Sindikati napovedujejo večmesečne upore, a kljub razsežnosti stavk se zdi, da te še niso doživele pravega odmeva v javnosti in v popularni kulturi. V ponedeljek so sindikalisti v Veliki Britaniji napovedovali, da bodo stavke morda odločile o prihodnosti sindikatov na Otoku. Kot se spominja John Harris iz Guardiana, bi to nazadnje lahko dejali leta 1984, ko so stavkali britanski rudarji, ki so jih podpirali številni popularni glasbeniki tistega časa, tudi duo Wham!. Današnja stavka takšne podpore nima, čeprav je sredi festivalske sezone. Izrazi podpore so redki, slabo opaženi, predvsem pa pogosto sprejeti z neodobravanjem občinstva. Da bi katerikoli vidik sodobne politike prešel v skupno zavest, ta potrebuje vidnega govorca, ki ni iz političnih krogov, še posebej v časih, ko so politiki na tako slabem glasu. A dobrodelnost zvezdnikov je po navadi bolj osredotočena na oddaljena, globalna vprašanja. Odzivi na lokalne težave so redki in po mnenju Harrisa le redko usmerjeni na tiste teme, ki si to res zaslužijo.

Zvezdnike skrbijo bolj oddaljeni problemi

V Veliki Britaniji so se tako nedavno oglasili Judi Dench, Mike Leigh, Kathy Burke in Sting v podporo liberalizaciji zakonodaje na področju drog. Eddie Izzard, Colin Firth, Helena Bonham-Carter so pozivali k malo manj slabi volilni zakonodaji na Otoku. Helen Mirren, Victoria Wood, Julie Walters in drugi so se oglasili kot nasprotniki omejevanja sredstev na področju kulture, spet drugi so protestirali proti zapiranju knjižnic. Ko pa gre na ulice 750 tisoč javnih uslužbencev, znanih ni blizu.

Harris sklene, da bi bilo morda bolj pravilno kot o koncu ideologije govoriti o dekadenci in kulturi, ki je zaspala v zaodrju naše družbe.

Podobno kulturno mrtvilo lahko opazimo tudi pri nas. Medtem ko smo se ob 20-letnici države spominjali shoda v podporo četverici na Kongresnem trgu leta 1988, ko so se znova združili Pankrti in odigrali pesem Janez Kranjski Janez, danes takšnih koncertov skoraj ni več. Izjema je bil nastop raperjev ob stavki delavcev Gorenja v Velenju, ki pa je bil med manj opaznimi. Veliko bolj se je za potrebe politike izpostavil raper 6 Pack Čukur, ki je repal skupaj z župansko kandidatko Zofijo Mazej Kukovič v okviru njene predvolilne kampanje. A splošni vtis obstaja medel. Še vedno čakamo, da bodo na nesorazmerne reze proračuna ministrstva za kulturo opozarjali naši kulturniki. Za zdaj smo opazili predvsem lepljenje križcev na profilne slike na Facebooku, a že za ponedeljek napovedujejo predajo zbranih podpisov vladi.

Ne spreglejte