Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 11. 2023,
11.02

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

Natisni članek

zdravstvo medicina bolezen

Ponedeljek, 13. 11. 2023, 11.02

5 mesecev, 3 tedne

Staršem je ni uspelo pripeljati v Italijo: umrla je dojenčica Indi Gregory

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89
Indy Gregory, dojenčica z redko boleznijo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hudo bolna osemmesečna britanska deklica Indi Gregory, ki se je znašla v središču pravne bitke v Veliki Britaniji glede njenega zdravljenja, je danes umrla, je sporočila njena družina. Ob tem je pojasnila, da je deklica umrla manj kot 24 ur po tem, ko so jo zdravniki odklopili z aparatov, ki so jo ohranjali pri življenju.

Starši osemmesečne Indi Gregory, ki je trpela za neozdravljivo mitohondrijsko boleznijo, so nasprotovali zdravnikom v nottinghamski bolnišnici, ki so menili, da bi morali deklico odklopiti z aparatov, ki so jo ohranjali pri življenju. Zdravniki so trdili, da bi bilo nadaljnje zdravljenje za deklico boleče in ne bi imelo učinka. Oktobra jim je pritrdilo tudi sodišče, staršem pa po sodni poti odločitve ni uspelo razveljaviti.

Vatikanska bolnišnica ponudila zdravljenje

Starši so na koncu želeli hčerko premestiti v vatikansko bolnišnico Bambino Gesu v Rimu, kjer so jim ponudili, da bi dojenčico zdravili. Italijanska vlada je namreč prejšnji ponedeljek v okviru prizadevanj, da bi jo premestili v rimsko bolnišnico, deklici podelila državljanstvo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Pri tem je pojasnila, da so odločitev sprejeli na zahtevo odvetnikov staršev, in dodala, da je Rim ponudil kritje stroškov otrokovega zdravljenja. Premestitve sicer ni bilo, saj je sodnik višjega britanskega sodišča zavrnil dovoljenje za premestitev, češ da to ne bi bilo najbolje za otroka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanska premierka: Naredili smo vse, kar je bilo mogoče

"Britanski sistem javnega zdravstva in sodišča ji niso vzeli le možnosti, da bi živela dlje, ampak so ji vzeli tudi dostojanstvo, da bi umrla v družinskem domu," so danes sporočili starši ter dodali, da so jezni, strti in osramočeni.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je medtem izrekla sožalje staršem deklice. "Naredili smo vse, kar smo lahko, vse, kar je bilo mogoče. Žal pa to ni bilo dovolj. Srečno pot, mala Indi," je dodala.

multipla skleroza
Trendi Najmočnejši so tisti, ki imajo neozdravljivo bolezen
Caroline Wozniacki
Sportal Danski teniški igralki diagnosticirali neozdravljivo bolezen
Ne spreglejte