Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2024,
17.51

Osveženo pred

1 dan, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,50
Velika Britanija Nemčija Keir Starmer Olaf Scholz

Natisni članek

Sreda, 28. 8. 2024, 17.51

1 dan, 4 ure

Starmer in Scholz v Berlinu napovedala tesnejše sodelovanje med državama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,50
Olaf Scholz in Keir Starmer | Nemški kancler in britanski premier napovedujeta pripravo dvostranskega sporazuma, ki bo na novo opredelil odnose med Nemčijo in Združenim kraljestvom po brexitu.  | Foto Reuters

Nemški kancler in britanski premier napovedujeta pripravo dvostranskega sporazuma, ki bo na novo opredelil odnose med Nemčijo in Združenim kraljestvom po brexitu.

Foto: Reuters

Združeno kraljestvo želi ponovno zagnati odnose z EU, vendar ne namerava razveljaviti brexita ali se znova pridružiti enotnemu trgu in carinski uniji EU, je po današnjem srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Berlinu povedal britanski premier Keir Starmer. Voditelja ob tem napovedujeta pripravo novega dvostranskega sporazuma med državama.

Nemški kancler in britanski premier napovedujeta pripravo dvostranskega sporazuma, ki bo na novo opredelil odnose med Nemčijo in Združenim kraljestvom po brexitu. Sporazum bo pomenil enkratno priložnost za vzpostavitev tesnejših meddržavnih vezi na številnih področjih, vključno s trgovino, obrambo, znanostjo in tehnologijo, je dejal Starmer, poročajo tuje tiskovne agencije.

Starmer upa, da bo sporazum dosežen do konca leta, navaja britanski BBC.

Ob tem je izključil shemo mobilnosti za mlade, ki bi mladim Evropejcem omogočala delo brez vizumov v Združenem kraljestvu in obratno.

Po besedah Scholza želi Nemčija skupaj z Združenim kraljestvom okrepiti evropski steber Nata, pri čemer bo imelo pomembno vlogo tesnejše sodelovanje na področju varnostne politike.

Starmer najprej v Berlin nato Pariz

Starmerjev obisk Berlina je njegov prvi dvostranski obisk v tujini, potem ko je v začetku julija prevzel premierski položaj. V ospredju dvodnevnega srečanja so odnosi med državama, vključno z gospodarskim sodelovanjem. Na programu je tudi Starmerjevo srečanje z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem.

Po Berlinu bo Keir Starmer v danes zvečer predvidoma obiskal Pariz, kjer se bo udeležil slovesnosti ob odprtju paraolimpijskih iger, v četrtek pa naj bi ga v Elizejski palači sprejel predsednik Emmanuel Macron.

Friedrich Merz
Novice Vodja nemške opozicije kanclerju predlagal zaostrovanje migracijske politike
Flensburg
Novice Ruska letala nad Nemčijo povzročila izredno stanje v bazi zveze Nato?
spomin na žrtve
Novice V Veliki Britaniji pokopali drugo žrtev napada z nožem

 

Ne spreglejte