Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2013,
8.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srbija

Nedelja, 1. 9. 2013, 8.50

8 let

Srbija prispela do pomembne prelomnice na poti v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Srbija je prispela do pomembne prelomnice na poti v EU, saj je začel veljati sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, ki ga je z EU podpisala aprila 2008.

Sporazum krepi trgovinske in druge vezi med stranema, Srbom prinaša konkretne gospodarske koristi, sicer pa je predvsem podlaga za prilagajanje srbske zakonodaje evropskemu pravnemu redu.

Füle: Pomemben dan za državljane na obeh straneh "Današnji dan je prelomnica na poti Srbije v EU, pomemben za državljane na obeh straneh," je poudaril evropski komisar za širitev Štefan Füle.

Sporazum je sicer sestavljen iz dveh delov - začasnega sporazuma, ki pokriva trgovinski del, in političnega dela, ki so ga morale ratificirati vse članice. Pogoj za začetek ratifikacijskega procesa je bilo dolgo časa sodelovanje Beograda s Haagom pri iskanju obtožencev za vojne zločine Ratka Mladića in Radovana Karadžića.

V celoti uveljavljen sporazum bo še spodbudil prosto trgovino med stranema, ki se je začela z začasnim sporazumom, uveljavljenim februarja 2010, in sicer s postopno liberalizacijo na področju gibanja delavcev, pravice do ustanavljanja podjetij, zagotavljanja storitev in pretoka kapitala.

Okrepitev sodelovanja v pravosodju in notranjih zadevah Sicer pa bo nadgradil politični dialog ter okrepil sodelovanje v pravosodju in notranjih zadevah s poudarkom na vizumski in azilni politiki, priseljevanju, boju proti terorizmu in organiziranemu kriminalu ter pri reformiranju uprave.

Poleg tega bo okrepil sodelovanje na področju inovacij, raziskav, elektronske komunikacije, medijev, socialne politike, prometa, okolja, energije in regionalnega razvoja ter pomagal pri prilagajanju standardom EU na področju konkurence in državnih pomoči, intelektualne lastnine, javnega naročanja in zaščite potrošnikov.

Sporazum bo po prepričanju komisije še okrepil koristi, ki jih je prinesel že začasni sporazum - porast srbskega izvoza v EU za 32,5 odstotka v letu 2010 in za slabih 15 odstotkov v letu 2011. Za nadaljnjih 4,8 odstotka je zrasel v prvih enajstih mesecih lanskega leta, ko se je uvoz Srbije iz EU zvišal za 9,2 odstotka.

Poleg tega se je srbski presežek v trgovini s kmetijskimi proizvodi z EU zvišal z 200 milijonov evrov v letu 2009 na skoraj 500 milijonov evrov v letu 2011, kaže bruseljska statistika.

Sporazum kot podlaga za prilagajanje evropskim standardom Srbija je pogajanja o sporazumu o stabilizaciji in pridruževanju začela novembra 2005, podpisala pa ga je aprila 2008 med slovenskim predsedovanjem uniji. Po ratifikaciji v vseh članicah so te julija letos sprejele odločitev, da sporazum začne veljati 1. septembra.

Sporazume te vrste je EU začela sklepati z državami Zahodnega Balkana. Kot pove ime, je namreč cilj tudi zagotoviti stabilnost in blaginjo v regiji, ki jo je razdejala vojna po razpadu Jugoslavije. Sporazum je podlaga za prilagajanje evropskim standardom.

Podpisnica sporazuma mora izvesti številne politične, gospodarske in pravosodne reforme, EU pa ji v zameno nudi niz konkretnih koristi, vključno s finančno pomočjo ter trgovinskimi in drugimi olajšavami.

Država je še pred začetkom pristopnih pogajanj Slovenija sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju ni podpisala, ker so v času njenega približevanja EU veljali še t. i. evropski sporazumi, ki so jih leta 1999 zamenjali omenjeni sporazumi.

Dejstvo, da je Srbija pogajanja o sporazumu, ki začne veljati danes, začela pred osmimi leti, kaže, kako daleč zadaj na poti v unijo je Kosovo, ki se šele pripravlja na začetek pogajanj o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu.

Naslednji korak naprej na poti v EU, na katerega čaka Srbija, pa je začetek pristopnih pogajanj. Članice so ji obljubile, da bo pogajanja začela najpozneje januarja, če ne bo negativnih presenečenj v dialogu Beograda in Prištine o normalizaciji njunih odnosov.

Ne spreglejte