Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 5. 2015,
8.35

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Makedonija spopadi terorizem

Nedelja, 10. 5. 2015, 8.35

5 let, 8 mesecev

Spopadi v Makedoniji: ubitih osem policistov (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Operacija makedonskih posebnih policijskih enot v Kumanovu je končana, vsi člani teroristične skupine, ki je ogrožala državno varnost, pa "nevtralizirani".

To je sporočil tiskovni predstavnik makedonskega notranjega ministrstva Ivo Koteski in potrdil, da je bilo v akciji ubitih osem policitov, 37 pa ranjenih. Za zdaj nimajo podatkov o morebitnih žrtvah med civilisti. Na prizorišču so doslej našli 14 trupel v uniformah.

Ena najnevarnejših terorističnih skupin Kot je še dejal, so med voditelji skupine Muhamed Krasniqi, Mirsad Ndrecaj, Sami Ukshini, Ber Rizaj in Dem Shehu. Trije od teh voditeljev naj bi se po najnovejših podatkih že v soboto predali policiji. A Koteski je dodal, da še vedno poskušajo potrditi njihovo identiteto.

Po besedah Koteskega gre za eno najnevarnejših terorističnih skupin, ki je predstavljala grožnjo celotni regiji in je bila v preteklih letih vpletena v več napadov. Za nekatere njene člane pa je bila razpisana tudi mednarodna tiralica zaradi hudih zločinov.

Ne izključuje možnosti, da bi v ruševinah našli še kakšno truplo Od 14 najdenih trupel oborožencev so doslej identificirali samo Xhaferja Zymberija iz kosovske Džakovice. Koteski ne izključuje možnosti, da bi v ruševinah našli še kakšno truplo, saj je območje spopadov precej razdejano in ga morajo še podrobneje preiskati.

Makedonskim silam se je po njegovih besedah predalo več kot 30 teroristov. Skoraj vsi so makedonski državljani, z izjemo enega albanskega. V prostorih, kjer so se bili utrdili oboroženci, so našli tudi velike količine orožja.

Maja naj bi začeli z napadi na civilne in državne cilje Policija je iz pogovorov z nekaterimi od članov skupine, ki so se predali, izvedela, da je skupina v državo prišla na začetku meseca in se je pripravljala, da bi sredi maja začela teroristične napade na civilne in državne cilje.

Zaradi nasilja v Kumanovu je po navedbah župana srbske občine Preševo Ragmija Mustafe medtem mejo z Makedonijo prečkalo okoli 700 Albancev, ki so se zatekli v Preševo.

Mesto preletavali helikopterji Spopadi s skupino, ki naj bi štela okoli 70 oboroženih pripadnikov, so se začeli v soboto že nekaj pred 5. uro zjutraj. Mesto so preletavali helikopterji, po navedbah poročevalca Mie iz Kumanova pa je policija pregledovala hiše od vrat do vrat. Tamkajšnjim prebivalcem so ukazali, naj ne zapuščajo domov.

Za padlimi pripadniki varnostnih služb so makedonske oblasti za danes in jutri razglasile dan žalovanja. Zastave so tako po vsej državi spuščene na pol droga, mediji pa imajo prilagojen program.

Vse bolj zaskrbljeni v sosednjih državah Srbija je sicer zaradi nasilja blizu svojih mej v pripravljenosti. Srbski premier Aleksandar Vučić je za sklical izredno sejo sveta za nacionalno varnost, državljanom pa so odsvetovali potovanje v Makedonijo. Srbski zunanji minister Ivica Dačić je danes zatrdil, da je Srbija pripravljena zaščititi svoje nacionalne in državne interese ter se bo ostro odzvala na vsak poskus destabilizacije regije.

V skrbeh so tudi albanske oblasti, saj približno tretjino makedonskih prebivalcev predstavljajo tamkajšnji Albanci.

Ne spreglejte