Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 12. 2014,
8.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

cunami obletnica

Petek, 26. 12. 2014, 8.28

8 let

Spomin na cunami, ki je odnesel 230 tisoč življenj (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V državah ob Indijskem oceanu, ki jih je leta 2004 dan po božiču po močnem potresu prizadel cunami, se spominjajo okoli 230 tisoč žrtev ene najhujših naravnih nesreč v novejši zgodovini.

26. decembra 2004 ob 7.58 je močno streslo dno Indijskega oceana, ko se je indijsko-avstralska plošča zarila pod evrazijsko ploščo. Žarišče potresa z magnitudo 9,1 je bilo 255 kilometrov zahodno od indonezijskega otoka Sumatra, tresenje tal pa se je čutilo več tisoč kilometrov stran.

Del oceanskega dna se je dvignil za več metrov, kar je sprožilo ogromen plimni val, ki se je širil proti vzhodu in zahodu ter dosegel 15 držav od Avstralije do Tanzanije.

Cunami je na kopno naprej treščil v pokrajini Aceh na Sumatri. Do 35 metrov visoki valovi so tam ubili več deset tisoč ljudi. V Indoneziji je katastrofa po uradnih podatkih zahtevala več kot 130 tisoč življenj, vendar je ta številka verjetno še precej višja.

Ob obletnici je imam mošeje v Banda Acehu, prestolnici pokrajine Aceh, prizorišču 30 let trajajočega oboroženega konflikta, dejal, da je cunami pokrajini dal dragoceno lekcijo. "Po cunamiju se ljudje ne bojujejo več drug proti drugemu. Ljudje živijo v harmoniji in miru," je dejal. Mirovna pogajanja po cunamiju so vrhunec dosegla z mirovnim dogovorom med vlado in uporniki avgusta 2005.

Na zahodu Tajske se je pred desetimi leti morje za nekaj minut umaknilo za okoli sto metrov od obale, preden jo je dosegel do deset metrov visok cunami. Umrlo je več kot pet tisoč ljudi, med njimi več kot tisoč turistov.

Na zahodu so plimni valovi najhuje prizadeli Šrilanko in Indijo, kjer je umrlo 35 tisoč oziroma 12 tisoč ljudi. Katastrofa je terjala žrtve še v Bangladešu, Mjanmarju, Maleziji, Maldivih, Keniji, Somaliji in Tanzaniji.

To je bil tretji najmočnejši potres, ki so ga zabeležili seizmografi. Močnejša sta bila le potresa leta 1960 v Čilu z magnitudo 9,5 in leta 1964 na Aljaski z močjo 9,2.

Po smrtnih žrtvah je prav tako na tretjem mestu, za potresom leta 1556 v Shaanxiju na Kitajskem, ki naj bi terjal 830 tisoč življenj, in za potresom leta 1976 v Tangshanu na Kitajskem z okoli 700 tisoč žrtvami.

Ne spreglejte